|

Buna tuturor. Sunt fata, am aproape 14 ani si menstruatia mi-a venit prima data cand aveam aproape 11 ani (cu o luna inainte) si de atunci imi tot vine o data la 2 luni. In primii 2 ani nu m-a durut burta sau ceva dar de anul trecut (cam asa) a inceput sa ma doara tare si am inteles ca e normal. Intrebarea mea este DE CE IMI VINE O DATA LA 2 LUNI MEREU? Sunt eu mai speciala? Va fi asa toata viata? Se va regla in timp? Sau e chiar o problema mare?

{nu am vorbit cu mama despre asta, ea fiind plecata in strainatate si avand probleme (eu si mama) cu tatal meu. }

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Din punct de vedere medical ciclul menstrual IDEAL are lungimea de 28 de zile adica 4 saptamani si exact pe aceasta apreciere a fost creata si metoda de protectie contraceptiva asigurata de pastilele anticonceptionale (AC) care stabilizeaza ciclul la lungimea de 28 de zile. Insa in realitatea lungimea ciclului menstrual poate fi foarte diferita atat de la o femeie la alta cat si in cazul aceleasi femei atunci cand ciclul ei menstrual are caracteristica principala de a fi de tipul NEREGULAT.
Menstruatia reprezinta sangerarea uterina periodica, de obicei lunara, care se produce in perioada cuprinsa intre menarha (prima menstruatie) si intrarea in faza de menopauza care se produce de regula dupa implinirea varsta de 45-50 de ani.
In mod obisnuit, sangerarea menstruala apare la un interval de 28 de zile (4 saptamani), insa in realitate aceasta ''regula'' nu se respecta si din acest motiv se intampla ca lungimea ciclului sa varieze intre 21 (lungimea minima posibila) de 3 saptamani si 42 de zile (6 saptamani). Sangerarea menstruala dureaza intre 3 si 8 zile, cu o medie de circa 5 zile, in primele doua fiind mai abundenta.
In cazul tau, fiindca ai afirmat ca lungimea ciclului menstrual dintotdeauna a fost de 2 luni, se poate considera ca activitatea hormonala care se desfasoara in organismul tau este setata de asa maniera incat lungimea sa fie mereu de circa 8 saptamani. In concluzie se poate afirma fara nicio retinere ca nu ai absolut niciun motiv de a fi ingrijorata in aceasta privinta, ba din contra ar trebui sa fii chiar multumita ca in decursul unui an se produc doar 6-7 menstruatii in loc de 12-13 cum se intampla de obicei. Multa sanatate!

| explică (pentru corbulalbrosu):

Mulțumesc. Chiar m-am speriat. Am crezut că e ceva.in ne regulă cu mine. ❣️

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Ciclul menstrual este de 2 feluri: regulat si neregulat. Ambele sunt normale si sanatoase.
Tu ai ciclul menstrual de tip NEREGULAT, care este la fel de norma si sanatos ca la cele cu ciclul regulat.
Din pacate, la tine, avand un ciclu neregulat necesita extra atentie, cand iti vei incepe viata sexuala, fiindca este imposibil sa poti estima sau calcula: ovulatia, perioada fertila si urmatorul ciclul menstrual, fiind nevoita in acest caz, a folosesti intotdeauna, prezervativ.

| a răspuns:

Halo, halo d-na @Ioneasca1001, nu ai reusit sa te abtii pentru a nu transmite o noua tampenie. Fata a specificat in LIMBA ROMANA cat se poate de CORECT lingvistic si fara niciun echivoc faptul ca menstruatia i-a aparut cu circa 3 ani in urma si de atunci are ciclul menstrual care de atunci si pana in prezent se produce REGULAT, la un interval de 2 luni intre menstruatii : ''...prima data cand aveam aproape 11 ani (cu o luna inainte) si de atunci imi tot vine o data la 2 luni.""
Afirmatia fetei este cat se poate de clara si de precisa si potrivit spuselor ei, lungimea ciclului menstrual in mod CONSTANT a fost mereu de 2 LUNI si s-a mentinut si respectat asa pe toata durata de cand are ciclu menstrual. Se naste intrebarea : ce o determina pe aceasta doamna sa transmita un astfel de raspuns care este 100% gresit, eronat, aberant in totlitate (da capo al fine). rolling on the floor

| a răspuns:

La început e normal fiindcă nu ai un ciclu regulat.