| Gr1n1 a întrebat:

Prietenei mele nu i-a venit ciclul de săptămână trecuta. Dar a zis ca o data i-a întârziat si o luna si i-a mai întârziat dupa ce am facut sex neprotejat. Nu are deloc nicun fel de simptome ca si cum ar fi însărcinată. Mi-a zis ca de la stres si de la efort fizic ii întârzie ei si acum cateva zile a alergat foarte mult si s-a mai întâmplat ceva si a fost foarte stresata. Nu stiu ce sa fac daca sa iau un test de sarcină pentru ca are 17 ani si daca iese pozitiv se sinucide. Va rog ajutati

3 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Fiindca ai precizat ca : 'Dar a zis ca o data ia întârziat si o luna si ia mai întârziat dupa ce am facut sex neprotejat'' reiese ca ciclul ei menstrual este de tipul NEREGULAT. Trebuie sa stii chiar de la inceput ca ciclul menstrual NU este influentat, modificat sau conditionat de factori externi cum ar fi : stress, raceala, effort fizic, etc. Lungimea ciclului menstrual precum si pornirea menstruatiei este dirijata STRICT hormonal si din acest motiv pot sa existe atat cicluri menstruale REGULATE dar la fel de bine si din pacate de cele mai multe ori ciclurile menstruale sunt de fapt cele de tip NEREGULAT. Caracteristica principala a unui astfel de ciclul menstrual NEREGULAT este insasi IMPREDICTIBILITATEA, privind atat momentul de incepere/producere a menstruatiei cat si anticiparea lungimea ciclului menstrual, fiindca nu exista un reper fix fata de care sa se poata calcula/prezice sau determina atat ziua de ovulatie cat si a perioadei fertile. In situatia prezentata in intrebarea ta, se poate afirma fara greseala ca este vorba de o dereglare hormonala destul de importanta, situatie care apare si care se poate produce doar din cauza activitati foarte proaste si incorecte a uneia sau a mai multe glande endocrine. Fiindca o caracteristica principala a unui ciclului menstrual NEREGULAT este de asemenea si IMPREVIZIBILITATEA, reiese ca lungimea ciclului poate sa difere de la un ciclu la altul si diferentele sa fie chiar foarte mari uneori chiar de multe saptamani sau luni. Aceste modificari privind lungimea diferita a ciclului de fiecare data se datoreaza dereglariilor hormonale care apar pe fondul functionarii incorecte si/sau defectuoase a uneia sau a mai multe glande endocrine (tiroida, hipofiza, glanda pituitara, folicul ovarian, etc.) care nu produc la timp si in cantitatile normale si intr-o proportie echilibrata a celor doi hormoni feminini estrogen si progesteron. Aceste deficiente hormonale provoaca ovulatii imprevizibile care pot sa aiba urmari prin producerea unor menstruatii atipice, slabe cantitativ, de regula imprevizibile, imposibil de a fi determinate exact. Aceasta situatie destul de neplacuta poate fi remediata doar medical, prin efectuarea unui set complet de analize endocrinologice si pe baza rezultatelor obtinute medicul ginecolog in colaborare cu medicul endocrinolog, va fi in stare sa analizeze si sa determine situatia reala/exacta si sa iti indice tratamentul hormonal de urmat pentru a incerca sa ti se regleze ciclul menstrual. In caz contrar toata viata ta te vei confrunta cu dereglari din ce in ce mai dese si mai intense si de asemenea cu teama constanta si/sau permanenta si stresul provocat de teama de a nu apare o sarcina nedorita dupa inceperea vietii sexuale. Probabil ca orice medic ginecolog specialist dupa o consultatie serioasa iti va prescrie folosirea de pastile anticonceptionale o anumita perioada de vreme pentru a se regla ciclul menstrual. Multa sanatate!

| MihaiNicu23 a răspuns:

Testul de sarcina ar trebui sa il faca la 3 saptamani de la ultimul contact sexual neprotejat.

| Mandreiv a răspuns:

Nu ai de ce sa te stresezi inca, si oricum testul de sarcina se face de regula dupa vreo 3 săptămâni de la contactul sexual. De acum incolo băgați-vă mintile in cap si folositi protectie daca nu faceti asta atunci stati tot cu stres sau poate la un moment dat va ramane si sa va vedem atunci.