| IceeSoul a întrebat:

Salut, ma intereseaza daca stie cineva cum s-ar putea calcula perioadele in care nu exista sanse pentru ca o femeie sa ramana fertila?
Avand in vedere durata maxima de viata a unui ovul de o zi si a unui spermatozoid de 7 zile, cum ar fi perioadele in afara perioadei de fertilitate, cate zile de siguranta trebuiesc alocate? Cat de mari ar putea fi riscurile?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

In cazul in care ciclul menstrual are caracteristica principala de a fi mereu REGULATA si are constant aceeasi lungime ca numar de zile sau uneori/din cand in cand exista o abatere a lungimii in +/- insa nu mai mare de 1-2 zile, intr-o astfel de situatie ziua in care se va porni urmatoarea menstruatie se poate determina cu aceeasi precizie de +/- 1-2 zile.
Fiindca este foarte precis satabilit stiintific si medical faptul ca :
-- eliberarea ovulului din foliculul ovarian se produce cu 14 zile inainte de terminarea ciclului menstrual,
-- din momentul eliberarii din folicul, ovulul ramane viabil (apt de a fi fecundat) de regula 8-12 ore, rar pana la 16 ore si foarte rar pana la 24 de ore
-- in cazul in care in interiorul uterului spermatozoidul gaseste conditii de viata ideale, s-a stabilit experimental ca in asemenea situatie exista posibilitatea ca in asteptarea producerii ovulatiei in cazuri foarte rare ar putea supravietui o perioada de maxim 5 zile,
rezulta ca se poate stabili cu suficienta precizie care sunt zilelor care formeaza PERIOADA FERTILA de circa 7 zile a fiecarui ciclu menstrual indiferent de lungimea sa ca numar de zile. Rezulta ca in toate celelalte zilelor care NU fac parte din perioada fertila, formarea sarcinii devine imposibila fiindca cel putin 1 din cele 2 conditii obligatorii NU exista, NU poate fi intrunita. Asa numita metoda de protectie a coitului intrerupt, atunci cand este practicata in combinatie cu un astfel de calendar menstrual bine stabilit, poate sa ofere o protectie acceptabila si din acest motiv chiar este folosit de o foarte mare parte a populatiei mai ales a celei dim mediul rural. Insa datorita faptului ca gradul de risc existent fiind destuil de mare, este ilogic si irational sa fie folosita aceasta metoda si acum cand exista multe metode de protectie extrem de eficiente la un pret rezonabil. Sanatate!

| IceeSoul explică (pentru corbulalbrosu):

Mulțumesc pentru răspunsul util!

6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

In primul rand, calculul se poate face numai pentru fetele si femeile care au un ciclu de TIP REGULAT, succedandu-se la acelasi numar de zile, in fiecare luna.
De exemplu:
- cand ciclul se succede lunar la 28 de zile
- ovulatia se intampla la mijlocul perioadei dintre 2cicluri, adica in ziua a 14-a
- perioada fertila incepe cu 3-4 zile inainte de ovulatie si se extinde inca 2-3 zile dupa ovulatie, din cauza ca spermatozidul poate ramane fertil in perioada asta.
Numararea zilelelor incepe intotdeauna cu prima zi de ciclu menstrual.

Pentru fetele si femeile care au ciclul menstraul de TIP NEREGULAT, NU se poate calcula, aproxima si nici estima ovulatia, perioada fertila sau urmatorul ciclul, fiind indicat folosirea prezervativului, la toate partidele sexuale.

| IceeSoul explică (pentru Violleta2022):

Mulțumesc pentru răspunsul dat!

| IceeSoul explică (pentru Violleta2022):

Mulțumesc pentru răspuns!

| sofisis a răspuns:

Nu exista zile de siguranta. Metoda calendarului nu este o metoda deloc sigura pentru ca corpul nostru nu e masinarie si ceea ce s-a aplicat 1 an de exemplu, in a 13 a luna poate sa nu mai fie valabil si sa ramai insarcinata desi tu esti ferm convinsa ca ai calculat bine. Eu nu m-as baza pe metoda asta decat daca nu m-as grabi musai sa fac copii dar totusi aparitia unei sarcini nu ar fi o problema.