|

Salut TPU, am o intrebare urgenta pentru cine cunoaste. Se poate face un avort la 16 ani fara consimțământul parintilor? Situatia e dura cu parintii si suntem pe cont propriu, dar e urgent si nu avem alta optiune.Multumesc din suflet pentru orice raspuns,

tin sa mentionez ca eu sunt baiatul si am 18 ani daca ajuta situatia, fata are 16

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Daca fata are 16 ani impliniti in acel caz intreruperea de sarcina poate fi efectuata in conformitatea cu legislatia existenta in tara noastra. Deseori apar intrebari privind conditiile care sunt strict necesare de a fi indeplinite in vederea efectuarii unui avort fara instiintarea parintilor de catre fete minore care afirma ca :
,, Am 14 sau 15, 16, 17 ani si am ramas insarcinata si vreau sa fac avort si din acest motiv intreb daca si in ce mod se poare rezolva problema mea fara sa afle mama, tata, adica parintii?
Este intrebarea care apare in mintea tinerelor destul de des in ultimii ani. Raspunsul este dat de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, din care poate fi citat Capitolul III intitulat : Acordul pacientului informat;
In legea 95/2006, sunt specificate si precizate prevederile care se refera la varsta minorei careia urmeaza sa i se intrerupa sarcina dupa cum urmeaza;
Art. 650. – Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Insa cu toate acestea minorele isi pot exprima consimtamantul lor, in absenta parintilor sau a unui reprezentant legal, in urmatoarele cazuri si anume :
a) situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla,
b) situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta.....de peste 16 ani.
Altfel spus : Se poate concluziona, sau judeca ca pacienta poate avea varsta de 17 ani si cateva luni (aproape 18). Insa poate fi si una de numai 16 ani impliniti, care vrea/solicita sa fie intrerupta sarcina, fara sa fie insotita de mama sau tata, sau altfel spus fara instiintarea parintilor, fiindca se incadreaza si se situeaza fix sub incidenta legii mai sus amintite. Pe baza acestei portite existente in prevederile legii, ca sa fiu si mai explicit : daca o minora cu varsta de peste 16 ani doreste sa faca o intrerupere de sarcina, aceasta poate fi facuta legal, fiindca medicul care acepta sa faca avortul nu este obligat sa anunte si nici sa ceara aprobarea parintilor, fiindca motivatia privind necesitatea de a fi efectuat avortul este strict la aprecierea/alegerea medicului.
Si mai mult de atat, avand in vedere problemele de deontologie medicala cat si cele de confidentialitate, prin informarea sau anuntarea parintilor de catre medic privind existenta sarcinii si intentia de a fi efectuat avortul, ar reprezenta o fapta ilegala de nerespectare a confidentialitatii existente intre medic -pacienta, fapta care pentru medicul ar putea suporta rigorile legii si chiar actionarea lui in judecata, daca lipseste consimtamantul scris al pacientei. In concluzie conform legii daca fata are minim 16 ani impliniti, acesteia i se poate intrerupe sarcina fara anuntarea parintilor. Insa problema cea mai grea o reprezinta gasirea unui medic dispus sa efectueze intreruperea sarcinii in conditiile precizate chiar si daca interventia este perfect legala. Mai nou fiindca avortul medicamentos este din ce in ce mai des folosit problema se poate rezolva incomparabil mai simplu si mai usor.

| explică (pentru corbulalbrosu):

Nu imi puteam imagina un raspuns mai informat si complet decat atat, multumesc foarte mult. aici e tot ce am nevoie

12 răspunsuri:
| a răspuns:

O să regretați toată viața, nu veți scăpa de problemă ci veți deveni părinții unui copil mort. Copil pe care voi ați decis să /l omorâți. Eu voi fi recunoscătoare toată viața fetei de 17 ani care a rămas însărcinată și l=a adus pe lume pe fiul nostru mai mare pe care l-a părăsit la 5 zile dar l/am adoptat noi.
Chiar am discutat cu un vecin care are 2 copii cu soția lui dar a spus că în fiecare zi se gândește la copilul pe care l./a avortat preitena lui din tinerețe și îi pare rău, avea loc și acel copil în lumea asta. Știți macar când începe să bată inima unui copil în uterul mamei?

| a răspuns:

Sper să NU facă avort. Atât am de zis.

| explică (pentru ancaval):

Crede ma sa cresti un copil la 16 ani in clasa a noua fara ajutor de la parinti e o reteta sigura de dezastru atat pentru copil cat si pentru parinti...

| a răspuns (pentru mariananghelescu2001):

Te cred maxim. Nu judec. Nu râd. E foarte greu, dar viața înseamnă greutăți. Omul trebuie să treacă prin ele și NU să le evite, pentru educația și evoluția lui, evident.

Nu am fost în situația asta și poate că, de aia, vorbesc ușor.

Cu avortul NU o să fiu de acord, niciodată!

Tu, ca băiat, i-a atitudine, condu situația, păstrați copilul. O să munciți pentru VOI. Da? Pentru voi, am zis! Rămâneți împreună, formați o familie. Ce contează vârsta? Lasă dracu vârsta. Trage pentru familie.

| a răspuns (pentru ancaval):

Știi care e cea mai aiurea parte cand te ia maică-ta de la grădiniță după ce iese de la școală? Ai dreptate, nu e nicio parte rea, pentru că fără ajutorul părinților (chiar și cu ar fi greu) nu are cum să-și termine școala cu un copil.
Și ce situație mai bună de a da naștere unui copil decât o situație în care tu, ca mamă, nu ai terminat nici liceul și îți găsești greu si un job ca și casieră la Lidl, iar tatăl are doar liceul terminat și are un salariu de minim pe economie? Din care trebuie să plătească chirie și alte 200 de lucruri. Dar e ok, ai tu un apartament cu 2 camere și îi primești acolo, să stea pe gratis, nu?


Mă bucur că ați ales să facă avort, mai rămâne doar să te asiguri că chestia asta nu o afectează mai mult decât ar trebui atât din punct de vedere medical(fizic) cât și mental. Sper să nu fie prea târziu pentru avortul medicamentos.

| a răspuns:

Scuze!

Am văzut cui ai dat fundiță. Eu nu am nevoie de ea. Scopul meu nu era fundința!

Ai primit răspunsul pe care îl așteptai! Acum, ce urmează? Avort? Dacă da, atunci păcat!

| explică (pentru ancaval):

Salut, imi pare rau daca te a deranjat ca nu ti am dat fundita
intrebarea e daca putem face avort, nu daca ar trebui sa facem avort. suntem hotarati deja si stiu ca e un subiect cu pareri impartite dar noi suntem pro, exista argumente de ambele parti si nu e locul sau timpul unde sa deschidem aceasta discutie
multa bafta totusi!

| a răspuns (pentru mariananghelescu2001):

Nu m-a deranjat că NU am primit fundiță. Am zis clar:
scopul meu nu era fundița.

Am încercat să vă schimb părerea pentru binele vostru. Un copil mort pe conștiință? Nu e bine.

Alegerea e la voi, totuși. Așa că faceți ce vreți.

| a răspuns:

Eu vă sfătuiesc să păstrati copilul.

Avortul este o capcana care te face sa crezi ca scapi de o problema, când de fapt fugi de o binecuvântare iar asta te va afecta toată viața.
Avortul a fost inventat de oameni fără scrupule, care nu au nicio remușcare daca ucid un copilaș (acesta are suflet din momentul conceperii), voi sa nu fiti ucigasi ca si ei.

In speranta ca poate te va ajuta, am sa las aceste link-uri cu marturii despre avort:

www.avorturiregretate.ro si www.femeifericite.com

precum si o solutie de ajutorare a mamelor care doresc sa faca afort pentru ca (ele cred ca) nu au venituri pentru a asigura cresterea copilului lor:

www.dauviata.ro

Daca nu aveti posibilitati financiare, ma ofer personal sa va ajut cu bani lunar timp de 1 an sau pot oferi indrumare catre cineva care te poate ajuta astfel. Te rog, da-i o sansa acelui copilas, o sa te bucuri in viitor ca ai facut aceasta alegere, iti garantez.

| a răspuns:

In niciun caz sa nu faceti avort..este ceva rau va ajut eu pe timpul sarcinii si dupa numai sa nu faceti rau copilasului..lasati l sa traiasca

| a răspuns:

Nu faceti avort e mare pacat