Întrebare recomandată | UnPisic a întrebat:

A participat cineva din Romania la Programul "MEXT" pentru studii in Japonia? (Sau macar a incercat) As vrea sa aflu mai multe despre toata chestia asta inainte sa le trimit un e-mail/sa ma duc la ambasada sa intreb. Sau planuieste cineva sa aplice? Aveti vreun plan? Am cautat si pe internet si parca nimeni nu a vorbit despre chestia asta.

Răspuns Câştigător
| Suffaru a răspuns:

3 Etape, examen, dosar si interviu.
Examenul testeaza abilitatile in engleza, japoneza, matematica (si bio/chimie/fizica daca te duci la bursa de 6 ani)
Subiectele de mate sunt diferite in functie de ce profil ai facut la liceu. Cele pentru colegiu tehnic sunt cele mai usoare.

Tine cont ca poti sa ajungi la interviu chiar daca pici unul dintre examene, pe ei ii intereseaza mai mult cat iti pasa de cultura japoneza/Japonia.

Dosarul o sa conteze cel mai mult. Aici daca ai o centura neagra in Aikido (preferabil) sau Karate (bine de asemenea dar trebuie sa fie o federatie recunoscuta de sediu central din Japonia) o sa te detaseze mult. Daca nu, atunci un rang mai ridicat in Go, Shogi, Origami, Ikebana, ceremonia ceaiului, etc. (cu diploma!*), dar mai greu de obtinut in Romania. Dupa asta te ajuta voluntariat la un centru cultural japonez si participarea la concursuri legate de cultura japoneza. Nu prea te ajuta certificatele JLPT daca sunt sub N2 pentru ca examenul este oricum N1-N2.

Daca te cheama la interviu, informal, te poti considera trecut. Interviul e in engleza.

Dupa interviu o sa te sune sa iti spuna ca ai trecut si pleci in Japonia. Primul an e pregatire intensiva in lb. japoneza la Univ. de Limbi Straine din Tokyo sau Univ. Osaka. Dupa asta ai 4 ani de studiu in sine, sau 6 daca ai aplicat pentru inginerie/medicina. Dupa un an (sau 2 daca te place administratorul) esti dat afara din camin si trebuie sa iti gasesti o locuinta. Destul de greu avand in vedere ca probabil vei fi in Tokyo. Daca nu iti iei un job part-time o sa iti fie cam greu sa faci fata doar cu "alocatia" lunara de la MEXT.

Sunt mult mai multe de povestit ca sa intelegi toata treaba, dar sincer nu prea merita dupa ce compari riscurile cu castigurile. Eu unul am renuntat dar am prieteni care au fost, sunt si vor sa mearga cu MEXT cat si cunostinte care au lucrat la ambasada acum cativa ani.

| UnPisic explică (pentru Suffaru):

Am inteles, multumesc frumos! O sa vad totusi ce fac macar sa trec cat-de-cat la matematica. (Eu o sa dau la Stiintele Sociale deci cel mai usor nivel) M-am mai uitat peste subiecte si nu e chiar asa greu, si o am pe sora mea care sa ma ajute pe cat posibil.

Cu Aikido si Karate nu am cum, dar voiam sa fac niste cursuri la acea Scoala Japoneza Sakura din Bucuresti, si stiu ca au si 'ateliere' gen Ceremonia Ceaiului, Origami, chestii de-astea. Am sa ma interesez si acolo sa vad daca ofera ceva diplome sau macar o indrumare? Din pacate pentru Japoneza la cursurile de Undergrad nu au vrut sa arate subiectele din anii trecuti, dar zici ca sunt N1-N2 acele teste? Vai. Atunci e bine de stiut! Desi daca ai deja Nivel N1-N2 de ce te mai trimit la un an de pregatire japoneza? Fie cum o fi! Dar mi se pare putin ciudat in caz ca aplici inainte sa dai BAC-ul (am vazut ca e posibil) dar in aceste conditii, cum ai putea sa ai vreo cunostinta anterioara de Japoneza?

Oricum citisem ca nu vor fii mereu locuri valabile la campusuri, deci ar trebui oricum sa gasesc o locuinta. Cica sunt mai multe optiuni.

Pana la urma, o data ce ma mut in Bucuresti o sa ma interesez mult mai in amanunt. Multumesc de ajutor!

| Suffaru a răspuns (pentru UnPisic):

Pentru cursuri de orice fel recomand cu toata inima Centrul de Japoneza de la Universitatea Romano-Americana.
Cursurile (in special de japoneza) sunt mult mai bune decat cele de la Sakura si *mult* mai ieftine. In perspectiva, la Sakura platesti ~1400 ron pentru un modul de 3 luni, cu un profesor care nici N2 nu are, pe cand la RO-AM platesti ~700 de lei pentru un an intreg cu profesor nativ (de la grupa de N4+, dar la N5 ai profesor calificat care stie ce face). Poti contacta centrul oricand pentru alte cursuri sau trimiteri catre instructori de Aikido. Din cate stiu atelierele RO-AM sunt calificate, dar daca nu sunt la ei atunci slabe sanse sa fie la oricine altcineva.

Cat despre pregatirea de un an, cei de la MEXT nu iau in cont diplome de TEFL/IELTS/JLPT/etc. sub pretextul ca testul lor este facut special pentru a determina niste lucruri despre aplicant. Din pacate nici macar ei nu au foarte multa incredere in JLPT incat nu testeaza absolut deloc abilitatile de vorbire si in general de producere a limbii (argumente, opinii, etc, cat si eseuri, incat nu testeaza scrierea). De asta au anul acela de pregatire. Poti opta sa nu il parcurgi, dar sincer nu recomand, pentru ca nu ai cum sa tii pasul la cursuri de nivel universitar strict in japoneza, chiar daca ai N1.

Toti aplicantii din Romania aplica inainte de BAC, incat selectia ia loc inainte sa ai diploma. Multa lume invata japoneza in timpul liceului (in general cei de la filologie, ca mine, mult timp liber).
Eu unul am luat N2-ul la ultimul examen, si abia anul asta dau BAC-ul. Nici macar nu sunt la un liceu de top, precum cei de la Ion Creanga, care au clase de japoneza intensiv si care probabil vor fi rivalii tai la MEXT.

Daca vrei ceva in afara de MEXT, nu recomand Unibuc Litere sau orice facultate de litere ca veni vorba, ajungi profesor de engleza/romana/whatever daca ramai in Romania. Sigur, au burse de la 3 luni la 1 an in Japonia, dar asta gasesti si la facultati de genul Hyperion si Romano-Americana, doar ca ai standarde mai decente si faci ceva cu licenta. (Plus internship de vara in Osaka la RO-AM).

| UnPisic explică (pentru Suffaru):

Multumesc inca o data de raspuns.

Am sa ma duc sa ma interesez la Centrul de Japoneza de la RO-AM, vad ca o sa am de umblat cand ma duc acum la Bucuresti. Nici nu stiam ca au centru de Japoneza.

In fisa de inscriere, te intreaba daca ai TOEFL/IELTS/JLPT, dar ma rog, daca nu iau in considerare...asta e. Cu anul de pregatire nu e problema, e bun.

E cam ciudat sa dai inainte de BAC...si eu dau anul asta si sunt la filologie. Sunt asa stresata incat n-am avut cum sa invat in timpul liceului- dar ce e drept m-am hotarat cam tarziu. Ei bine, voi vedea eu.

Zici ca ai luat N2? N-as vrea sa zic ca minti sau ceva dar sunt curioasa de circumstante. Acum o fata care e in Japonia dupa ce a plecat cu un program asemanator (care din pacate la noi nu e valabil...) aproape ca nici nu a crezut. N2-ul e foarte dificil mai ales fara cursuri. Acum mentionezi ca nu esti la un liceu de 'top' dar unde? In Bucuresti? (Si ai facut niste cursuri in timpul liceului?) Presupunand ca da, eu din pacate nu stau in Bucuresti. Dar da-o in colo, chiar doar din Bucuresti sunt si nu din alte orase care nu au pregatire japoneza? N-am sa mentionez orasul meu dar e...cum sa zic, vai de mama lui. Nimic cultural pe aici, deci da, degeaba. M-am si mirat.

Lasand asta laoparte, eu chiar la Unibuc voiam sa dau. Dar sincer aveam sa trag cu tot ce am sa plec naibii din Romania. Nu doresc sa stau aici deloc. Si nici sa ajung profesor...vai. Numai din experienta de elev imi dau seama ca mi-as iesi din minti. Acum depinde si de admitere la Hyperion si RO-AM. Eu voiam la Unibuc ca sa aleg Japoneza + Engleza (Avansati). Nu vreau NIMIC de a face cu Limba Romana pe timpul facultatii. Pana acum in 2019 credeam ca o sa imi trebuiasca la admitere, dar nu se lipeste nimic. (Iar de a 2-a limba straina sa nu mai zicem.) Am zis ce naiba, mai bine ma chinui cu Japoneza dar macar sa ma duc pe aceeasi cale la facultate (si eventual sa dau admitere Japoneza+Engleza la Unibuc). M-am interesat si de alte facultati si am dat peste cele gen Hyperion si cred ca si RO-AM la un moment dat dar la RO-AM n-am inteles sigur daca e curs de undergrad sau doar cursuri pe care le poate face oricine. Iar daca trebuie neaparat sa ma duc la Unibuc, am cateva planuri de a pleca oricum.

| Suffaru a răspuns (pentru UnPisic):

Stau "la periferie" cum zic Bucurestenii "pur-sange"; am preferat sa merg la un liceu la 10 minute departare decat sa stau 3 ore in autobuz zilnic.

Pentru JLPT tocmai pentru ca nu sunt la un liceu de top am putut sa stau sa invat, la mare parte din materii am facut mai mult istorie si romana, deci nici profesorii nu aveau timp sa ne puna note, nici noi nu aveam chef sa invatam, tipic romanesc. Dar datorez mult si centrului de la RO-AM, profesorii si colegii sunt extraordinari.

Singurul aspect mai greu la JLPT este sectiunea de kanji/gramatica, la care daca folosesti resurse gen ankiweb.net, wanikani.com, Shin Kanzen Master, etc. in 1, 5-2 ani poti sa treci N2 (nu glumesc, am vazut precedente).

Cat despre Unibuc, si eu am vrut la Jap-Eng dar am renuntat cu ajutorul colegilor de curs care au trecut prin asta si s-au chinuit sa isi gaseasca locuri de munca care sa nu aiba legatura cu profesoratul. (P.S. nu prea au reusit).

Toata cursa spre N2/IELTS C1/C2 este pentru a intra la facultate fara examen de admitere, din cate stiu la Unibuc te baga direct daca ai diplomele pentru limbile respective. Daca nu, atunci participi la macelul anual de la Litere, fiind cea mai cautata facultate din Romania (75 de concurenti pe loc? din cate imi aduc aminte).

Sincer esti mult mai castigata la Relatii Internationale sau Administrarea Afacerilor in lb. straine, doar ca e multa matematica pe acolo.

9 răspunsuri:
| djbawaikdgbad a răspuns:

Hey observ că întrebarea asta e de ceva ani aici și sunt curios daca mai răspunzi, vrei sa fin prieteni?

| Andrei546575 a răspuns:

Sunt interesante aceste cursuri? Vreau sa particip si eu!

| Suffaru a răspuns (pentru Andrei546575):

Toate cursurile oferite la RO-AM sunt interesante, dar scopul lor este sa te invete ceva in mod serios, deci trebuie sa te identifici cu unul din ele inainte, altfel daca nu iti plac nu o sa poti sa te straduiesti. Cu lucrul asta in minte, recomand sa te uiti pe pagina de Facebook a centrului, unde deseori posteaza cand vor avea ateliere cu intrare libera (de obicei in week-end, primavara/vara) unde poti sa mergi sa gusti putin din cursul respectiv.

Daca este vorba de arte martiale (aici vorbesc de plan strict japonez), un club bun de obicei ofera prima sedinta gratuit, in cazul meu prima luna a fost gratuita.
Orice stil este bun daca te tii de el, dar depinde si ce vrei sa obtii din antrenamente. Daca vrei sa inveti sa te "bati" atunci Aikido Modern sau Karate ar fi mai fiabil decat Aikido Traditional. Kendo este mai agresiv si federatia lor are rezultate excelente in campionate, dar nu o sa te plimbi cu katana pe spate prin cartier ca in anime. BJJ este calumea daca te tine corpul la asa ceva.
In final, faci ce te intereseaza sau crezi ca o sa iti placa, nu te obliga nimeni sa continui, si nu te opreste nimeni sa incerci altceva.

| UnPisic explică (pentru Suffaru):

Multumesc mult de raspunsuri. Am sa iau in considerare ceea ce ai spus.

Si eu stiam ca sunt 75 de concurenti pe loc la Litere dar na, cam asta era singura mea optiune. Nu prea mai e nimic care ma intereseaza de altfel. Ai recomanda tu alte facultati? (La care posibil daca macar fac Lb. Romana, sa nu trebuiasca sa dau admitere la ea?

| Suffaru a răspuns (pentru UnPisic):

Nu se da examen la nici o facultate din cadrul ASE-ului (media de la BAC 70%, media din liceu 30%, + dosar/eseu motivational), dar ai matematica economica la ASE.
Cea mai buna facultate e Cibernetica, dar si cei de mate-info pot avea (si au) dificultati acolo, asta in conditiile in care ultima medie la buget este peste 9, 2 anual.

Cele mai usoare din punct de vedere al matematicii sunt Adm. Afacerilor, Marketing/Management si Relatii Internationale, dar Management/Marketing nu recomand, pare mai mult de "cultura generala" decat sa te specializeze in ceva.

La Relatii Int. macar ai putea face japoneza in paralel si sa accesezi piata de munca prin asta (ba chiar a fost deschis recent primul centru de japoneza din ASE, (din cate am auzit profesoarei de acolo chiar ii pasa de ce preda).

Toate au ceva matematica, dar nimic imposibil, sunt multe persoane care au putut face fata ASE-ului chiar venind de la uman (plus ca ai media mare de la BAC).

Din pacate filologia ca domeniu este cam limitata (in special in Romania), in sensul este mai mult vocationala, in 90% din cazuri Litere, Istorie, Arte, etc. inseamna profesorat... Restul de 10% au avut noroc, pile sau nu activeaza in ce scrie pe diploma. Pur si simplu nu exista o piata de munca dezvoltata pentru filiera asta. Psihologia este in regula, dar iti trebuie cabinet si/sau pile ca sa reusesti in Romania.

Si cu profesorat poti avea un trai decent, dar doar daca ajungi pe post de director/profesor universitar, lucru care in general ia 15+ ani experienta, gradul I si relatii. (marea majoritate a familiei mele lucreaza in invatamant).


Acum cea mai "banoasa" meserie la stat pe partea filologica e la Politie, doar ca la Academia de Politie ai proba fizica (foarte dificila) si examen din Lb. Romana, Istorie si o limba straina. Cat timp studiezi stai la cazarma dar salariul de debutant este 3000 RON, dupa care esti examinat periodic pentru grad (1, 2,3, 4 ani) si iti creste odata cu gradul/vechimea si salariul. Insa din nou, exista persoane care isi asigura gradatia (sau chiar si admiterea la Academie) prin relatii.

Stiu ca la SRI sunt locuri de munca pe limbi straine rare (in special araba, persana, etc. dar si din sfera Asiei) dar nu stiu sigur care sunt criteriile.

Eu unul mi-am batut creierii mai mult la informatica decat la romana, deci o sa incerc sa fac ceva cu asta, in ciuda matematicii.

Cam atatea stiu la momentul actual, din familia mea "apropiata" abia verii mei au dat la chestii mai variate precum Politehnica, ASE, Medicina, Academia de Politie, etc; dintre "ai batrani" cam toti sunt in invatamant, politie sau armata.

Sper sa te ajute, cine stie, poate vrei sa predai engleza! laughing
Insa orice ai alege, du-te spre ceva care sa te intereseze, dar nici sa combini cu ceva ce urasti. Daca iti plac doar limbile poti sa te interesezi de Relatii Internationale (REI), poate sa te uiti pe programa, fie la privat sau ASE. Mentionez doar ca la Romana-Americana o sa ai mai multe sanse sa pleci in afara si sa te folosesti de Japoneza/Engleza cu REI decat la ASE, care e mai mult pe plan european, cu Erasmus-uri in Franta/Germania.