anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am vazut azi un reportaj si m-am gandit sa va intreb. Doriti:
1. o scoala unde sa studiati ce credeti voi ca va este util, sa mergeti la scoala cand vreti, dar sa fie platita integral de parinti?
sau
2. o scoala unde Statul sa suporte cheltuielile dar sa fiti obligati sa studiati toate materiile existente si sa fiti obligatoriu prezenti la toate orele, fara nici o scuza, nici medicala, exceptand spitalizarile?
Ce ati alege?
Prefer sa raspunda cei care inca sunt intr-o forma de invatamant. Dar pot raspunde si parintii, ce ar dori pentru copiii lor.

23 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Nici una din variante nu este buna.

Ne dai de ales intre 2 variante la fel de proaste.

| Iote a răspuns (pentru RoCkKiD):

Ca gasca prin apa? Statul sa te plateasca dar tu sa nu inveti? Exclus.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Iote):

1. Prima varianta e proasta pentru ca nu are obiective, scoala trebuie sa te invete atat chestii teoretice care ajuta copilul sa inteleaga lumea cat si chestii care sa il ajute sa se integreze in ea si sa o inteleaga.

Sa ii zici un copil ca poate studia ce vrea e ca si cum l-ai lasa in magazin sa-si aleaga ce vrea sa manace, copii cu nevoie de un oarecare grad de libertate pentru a isi putea exersa independeta dar au nevoie si de reguli si restrictii deoarece multe procese cognitive nu se maturizeaza decat tarziu si nu-s in stare sa distinga singuri.

2. A doua varianta este proasta din o multime de motive si o sa enuma rodar cateva.
-accent doar pe partea teoretica
-nu dezvolta competente
-evaluarea nu reflecta gradul de pregatire al elevului
-prea multa materie irelevanta

Problema ce mai mare din ideile preopuse de tine e ca ai legat finantarea indisolubil de tipul de invatamnt pe care il alegi, parintii deja platesc pentru educatia copiilor prin taxe si impozite, cadrele didactice nu-s platite din bani pe care statul ii face din neant. Guvernele nu se trezesc pur si simplu cu bani, ii colecteaza din taxe si impozite.

Treaba cu prezenta e o prostie care nici nu are sens sa o discutam, nu stiu de unde ai scos-o dar tine-o acolo.

| Iote a răspuns (pentru RoCkKiD):

Nu iti place scola, e clar.

suntserios
| suntserios a răspuns:

A doua varianta normal. e invatamantul public pe care il gasesti si in ciclul universitar si preuniversitar. Prima varianta pe care ai expus o e cam utopica daca ma pot exprima asa. Nici macar in invatamantul universitar nu poti sa iti alegi doar ce vrei tu

| Iote a răspuns (pentru suntserios):

Eu nu ma refer la ce este acum. Ci la ce s-ar prefera.
Prima varianta, nu este utopica. Bunicii tai daca au fost la scoala, au platit integral scolarizarea. Poate doar varianta ca sa studieze ce vor. Dar aici, m-am ghidat dupa ceea ce se spunea in reportaj.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

De unde știu niște mucoși ce le e util să învețe?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ca sa-ti plateasca tactu scoala, ar trebui sa inveti sa ai 10 pe linie,
Ca nu cred ca se duce el la munca sa munceasca de dimineata pana seara, si tu sa ai absente, si 2 si 3 in catalog.
Daca as avea un copil asa, in secunda 2 l-as fi scos de la scoala aia, si dus frumos la stat. happy macar sa nu isi mai speteasca saracii oameni spatele pe la munca pe degeaba happy
Tre sa fii prea bun, ca cineva sa considere ca meriti efortul, si ca s-ar alege ceva bun din asta.

| Emazio a răspuns:

Nici macar nu ai ce alege intre cele doua optiuni...
Invatamantul trebuie sa fie gratuit pentru toti, cu optiunea sa te poti specializa cum crezi tu dupa ce la inceput inveti cate putin din fiecare.

Insa invatamantul universitar ar trebui sa fie total subventionat de stat, insa sa se intre doar cei care vor sa invete cu adevarat dar ei sa aiba parte de cea mai buna educatie, restul sa se specializeze pe alte meserii din campul muncii.

| Iote a răspuns (pentru Emazio):

Invatamantul era gratuit pentru toti pe vremea comunistilor. Am vrut ca in vest, unde sunt si scoli private dar si de Stat.
Cat despre invatamantul universitar, cred ca este o mare nebuloasa in capul tau. Facultatea nu este obligatorie. De ce sa fie subventionata? Vrei mai mult decat este obligatoriu, platesti! Si, ca "sa se intre doar cei care vor sa invete cu adevarat" ar trebui sa se dea concurs de admitere, cum era inainte de 1989.

| suntserios a răspuns (pentru Iote):

Eu ma indoiesc ca bunicii meu au platit scolarizarea.
Cat despre a face invatamantul universitar sa nu fie subventionat si cine vrea sa plateasca este imposibil in totalitate. Nici in SUA nu exista numai facultati cu taxa, de ce? Pentru ca nu toata lumea care vrea si poate sa faca o facultate. Astfel ai lua sansa la educatie

| Iote a răspuns (pentru suntserios):

Vrand sa te contrazici cu mine, exagerezi. In SUA, facultatile sunt NUMAI cu taxa. Educatia este pana la facultate.
Din comentariile tale anterioare intelesesem ca esti mai matur. Doar daca bunicii tai au fost la scoala dupa 1950, nu au platit scolarizarea.

| suntserios a răspuns (pentru Iote):

Exista acele " community colleges" tocmai pentru cei care doresc niste specializari si nu isi permit facultatile cu plata. Ca e altfel organizata structura de invatamant e alta discutie. Dar tot studii optionale gratuite se ofera si acolo.

Cat despre scoala din perioada interbelica sau antebelica ma indoiesc ca era cu plata, cel putin nu ciclul primar. Din pacate bunicii mei sunt morti de mult sa obtin astfel de info

| Iote a răspuns (pentru suntserios):

Eu am vazut acte (oficiale, in arhive) care afirmau si dovedeau ca si ciclul primar era platit. Pana au venit comunistii la putere. Ei au introdus invatamantul gratuit si obligatoriu. Inainte, nici macar nu era obligatoriu. Aveai bani, mergeai la scoala. Nu aveai...

| Iote a răspuns (pentru suntserios):

Si, apropo! Colegiu, chiar si in USA este invatamant mediu, nu superior. Poate ca o postliceala, dar NU facultate.

| Catrice a răspuns (pentru Iote):

În prezent învățământul este gratuit pana în clasa a 10-a. Îmi amintesc ca părinții care au făcut școală pe vremea aia au cumpărat câteva manuale.
Majoritatea universităților au concurs de admitere. Exista locuri la buget pentru cei cu medii mari unde costurile de studiu sunt suportate de către universitate.

| Iote a răspuns (pentru Catrice):

Este gratuit dar pustimea nu prea da pe la scoala.
Iar ce este acum, in nici un caz nu poate fi numit concurs de admitere. Este o... bufonerie (ca sa nu-i spun mai pe sleau), ca sa se justifice ocuparea locurilor.
Nu inteleg la care "vremea aia" te referi.

| suntserios a răspuns (pentru Iote):

Vezi tu, Cuza a condus niste reforme in invatamant. La fel a facut si Spiru Haret pe la finalul anilor 1870 inceputul anilor 1880. Si reformele astea constau in organizarea sistemului de inavtamant si au facut ciclul prima obligatoriu si gratuit. Ba cred ca a intrat si in constitutie acesta prevedere.

| Catrice a răspuns (pentru Iote):

Din moment ce ai făcut comparație cu perioada comunista, cred ca era clar la care vreme m-am referit.

| Emazio a răspuns (pentru Iote):

Cred ca nebuloasa este intelegerea ta asupra mesajelor, daca platesti atunci scazi nivelul academic pentru ca universitatea o sa faca compromisuri ca sa te tina pe tine in facultate pentru ca depind de banii tai. Insa daca este gratuita dar intra intr-un numar foarte mic atunci nivelul academic o sa creasca si o sa creezi specialisti adevarati.

Dar probabil nu ai urmat o facultate asa ca pot eu sa te elucidez cum e nivelul, la pamant, si poate nu ai urmat o facultate privata si pot iar eu sa te elucidez, sub pamant.

| Iote a răspuns (pentru Emazio):

Cred ca nebuloasa este in faptul ca NU stii sa citesti. Nu e vorba de facultate. Aia NU ESTE obligatorie. Vorbim de invatamantul preuniversitar. Se vede ca esti "sub pamant".

| Iote a răspuns (pentru Catrice):

Atunci, gresesti enorm. "Pe vremea aia" cartile se dadeau la scoala, la inceputul anului, complet gratuit. Poate au cumparat niste culegeri de probleme. Toti le rezolvau "pe rupte". Nu era elev sa nu aiba o "Gheba" (autorul unei culegeri de matematica).
Si, iti repet si tie, vorbim de invatamantul preuniversitar. Facultatea nu este obligatorie chiar daca acum toti au diplome universitare. Mai multe dar mai putin valoroase decat hartia igienica. Obeservi si aici, multi analfabeti cu diploma!

| Catrice a răspuns (pentru Iote):

Nu, câteva manuale școlare. Culegeri erau de 3 ori mai multe decât toate manualele la un loc (am și acum prin biblioteca pe undeva culegeri la toate materiile de baza pe care le-am folosit și eu)