| comyne a întrebat:

Am vazut multi oameni care pentru bac invata comentariile gata facute la anumite opere. Se stie dinainte ce opera va pica? Si este neaparat sa o stii pe de rost?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| xRaduC a răspuns:

Ai 3 tipuri de eseuri la subiectul III: particularitati, caracterizare, relatia dintre doua personaje. La relatia dintre doua personaje e foarte putin probabil sa pice la profilul real, de aceea nici nu am sa prea discut despre asta, nu ma aflu in postura de a vorbi despre acest subiect, dar stiu ca trebui sa prezinti trasaturile in paralel la doua personaje si cam aia e.
Revenind la intrebarea ta, la BAC nu se stie ce pica. Cu toate astea, ai autorii canonici (adica trebuie sa stii o opera de la ei, pe baza careia vei scrie). De exemplu, la BAC pica simbolismul. Tu scrii intr-un eseu particularitatile la "Lacustra" sau "Plumb", depinde de ce ai facut. Daca iti da Eminescu sau Arghezi, ai de ales: "Luceafarul", "Floare albastra", "Dorinta" - asta aleg eu pentru Eminescu, "Flori de mucigai", "Testament" - despre aceasta as vorbi, daca ar pica.
Nu este musai sa o stii pe de rost, dar cu siguranta structura eseului te va ajuta destul de mult ca sa scrii... Daca ar fi sa imi ceara particularitati la o opera epica, structura eseului meu ar fi asa: Date despre autor, Tema, Titlu, Tipologie + trasaturi (de ce e realist, obiectiv, bildungsroman etc.), Perspectiva narativa, Structura, Surse de inspiratie, Secvente narative, 2 scene semnificative si incheiere. Daca cere caracterizare, am doua optiuni: fie vorbesc mai intai despre trasaturile directe, apoi indirecte, fie vorbesc despre portretul fizic, moral, apoi psihologic. Nu stiu nici acum cum sa fac, dar le imbin intr-un fel pe amandoua. Esti obligat sa spui cum reiese trasatura personajului, asta conteaza mai mult decat trasatura in sine, in mod ironic. In mare parte, se aseamana structura eseului de caracterziare cu cea de particularitati, doar ca mai sterg anumite lucruri (cele 2 secvente semnificative raman!). Pe scurt, tu daca stii opera, structura, si stii sa completezi fiecare reper in parte, presupun ca nu trebuie sa inveti pe de rost pentru a completa paginile cum trebuie, si nu doar de dragul de a le umple. Cu toate acestea, exista speculatii diverse cum ca nu pica ce a picat si anul trecut, sau nu pica ce le-a dat olimpicilor, sau la simulare... Despre asta, chiar nu stiu ce sa iti spun. Cauta sa acorzi o prioritate in functie de ce crezi ca ar pica.
Programa autorilor canonici: https://liceunet.ro/bacalaureat/romana/programa
Nu prea vreau sa iti dau informatii eronate, vreau sa ajut, dar s-ar putea ca ajutorul meu sa incurce mai mult, asa ca ma opresc aici.

2 răspunsuri:
| ArthurWarner a răspuns:

Trebui sa stii de la fiecare autor cate o operă. Sa stii ce se intampla acolo personaje, acțiune și da trebui să știi si comentarii iar ele se invata pe de rost.

| MPersephone a răspuns:

Din experienta personala in iadul liceului iti spun sa nu memorezi de pe internet, ci sa iti dai straduinta singur sa scrii si sa inveti. Astfel se memoreaza mai usor. Cei care plagiaza nu invata niciodata.