|

As dori niste sfaturi privind alegerea facultatii.Mi-e destul de greu sa decid incat nici nu m-as mai apuca de o facultate dar pana la urma trebuie facuta si asta pentru ca vreau sa imi urmez o vocatie si sa fiu pe domeniul meu.Nu vreau critici ca se poate si fara facultate, stiu am mai auzit-o dar o sa fac.Initial am vrut sa dau la Academia de Politie, stiu e destul de greu de intrat si m-am gandit ca poate ar fi mai bine la subofiteri insa aici esti sub ordine si te mai repartizeaza cine stie unde si am cam renuntat la ideea cu politia.Nu cred ca mi-ar place sa merg acolo.Ok, pe urma aveam in gand sa merg la Facultatea de Drept.Ce-i drept ar fi de mine acolo, prefer mai mult sa invat si sa raman cu ceva in minte decat sa fac exercitii la matematica si fizica.Am urmat un profil real(tehnologic) si nu mi-a placut matematica, voiam sa ma transfer la filologie precum ca notele le aveam mai mari la materiile de uman.Partea proasta aici la aceasta facultate e ca nu iti asigura alt viitor decat acestea care m-ar interesa pe mine: avocat, notar si cam atat.In rest daca ai vrea undeva sa te angejezi dupa aceasta facultate in caz de nu intru la una din cele doua functii nu faci nimic doar 4 ani din viata pierduti si deja am 26 de ani.Apoi ar mai fi programare(Calculatoare), aici cred ca e cireasa de pe tort, mi-ar fi foarte greu pentru ca e inginerie(matematica+fizica) si programare.Mi-ar placea aceasta cale mai ales ca e si platit acest domeniu insa cum am precizat mai sus, am urmat un liceu tehnologic si am stat destul de rau la matematica iar programare nu am facut deloc, din ce am urmarit in tutorialele de pe Youtube ar fi cat de cat ok dar trebuie sa imi pun bazele.Nu cred ca ar fi de mine acest domeniu pentru ca se face multa matematica, fizica si as mai avea programarea pe cap.

Informatica pura nu as merge pentru ca nu stiu cu ce se mananca acolo, se da si examen la matematica M1(mate-info) sau ceva din informatica si e clar ca nu am sanse.

Ar mai fi tot in aceasta categorie si Electronica aplicata care ar fi ceva mai lejer pentru ca nu am informatica si acest domeniu mi-ar placea mai ales partea de telecomunicatii am un var care a urmat aceasta facultate insa nu prea sunt job-uri de angajare in judet si trebuie sa te orientezi spre altceva asa ca tot o faci cam de umplutura.O alternativa pentru a lucra in domeniul IT am inteles ca ar fi Informatica economica, dar deja e mai mult spre economie vrajeli, abureli 3 ani si cam nu stiu ce sa zic daca ar fi ok aceasta facultate.Nu inveti nici economie de care e plina piata si nici informatica la un nivel decent, ar fi o strutocamila la care nu inveti cine stie ce.Voi ce sfaturi mi-ati da? Poate o sa spuneti ca trebuie sa faci ceva sa iti placa nu pentru bani, dar vorba vine ca facem si pe dracu in patru sa castigam cat mai bine.

Sper ca nu v-am plictisit cu povestea mea insa am incercat sa explic cu de-amanuntul incat sa imi puteti da o sugestie.Am studiat facultatile si ce se putea studia si am ramas intre acestea, e o alegere destul de grea si depinde de mine stiu dar poate aveti ceva sfaturi, cineva care era indecis ca mine.

46 răspunsuri:
| a răspuns:

Scuze ca te intreb, dar pana acum ce-ai facut? La 26 de ani puteai sa termini si doua facultati.

| explică (pentru Nilsson):

Am lucrat in strainatate, treaba acasa doar daca nu vrei nu faci nimic.
Faci doua facultati dar tot in aceeasi dilema eram si atunci, m-am descurajat ca nu ai ce sa faci cu facultatea iar daca iti alegi si o specializare de umplutura mai cheltuiesti si bani.
Tie poate ti-e usor sa zici ca faceam doua facultati dar pe vremea respectiva nu aveam nici bani de chirie.

| a răspuns (pentru smiley92):

Te înțeleg, îmi dau seama că poate nu ai avut posibilități.
Acum nu știu ce să zic, ai putea să faci o facultate care îți place doar așa ca să te bucuri de studenție și tinerețe dar nu o sa te ajute prea mult, contează ce știi să faci.
În afară de facultatea de IT nimic nu poate să îți garanteze ceva stabil, și nici aceea nu te ajuta prea mult daca nu ai practica.
Ce aș putea să recomand este o facultate de limbi străine, dar să studiezi o limbă rară care să te ajute să găsești un job bun.

| explică (pentru Nilsson):

Ce poti sa faci cu o facultate de limbi straine?
Cam domeniul IT ar mai fi dar nu Informatica pura si nici Calculatoare pentru ca acolo e o pedeapsa sa ai atatea pe cap, inginerie(mate+fizica+electrotehnica), programare pe care nu o stiu deloc poate doar niste mici baze.
As merge pe Informatica Economica unde faci si ceva economie insa nu stiu ce sa zic daca te pregateste prea mult acea facultate pentru ca am inteles ca mai mult ar fi economie, era bine daca era 60-70% programare si restul economie dar ar fi cam 50-50% sau mai bine de atat economie.
O alta varianta ar mai fi Electronica aplicata, care e destul de grea de "digerat" pentru ca inginerie si nah daca ar fi doar asta dar nu prea sunt nici job-uri pe acel domeniu, in tara poate da dar in judet foarte putine, as face mai mult facultatea asta din pasiune dar sa ma ajute sa ma angajez undeva in domeniu nu prea cred ca sunt sanse.Totusi ar trebui sa fie mai apreciata ingineria, dar asta e situatia si trebuie sa ne adaptam cum putem.
Daca Electronica nu ar fi o optiune sigura ar ramane IE, daca nici asta nu ar fi cine stie ce atunci mai bine merg la Drept.La ASE se fac 3 ani si mi-e cam asa insa ar fi si mai bine pentru mine.

| a răspuns (pentru smiley92):

ASE am terminat și eu iar acum lucrez ca analist financiar la o firmă "corporatista" unde angajează la același departament absolvenți de psihologie, geografie și arte plastice.
Deci îți dai seama cât de mult contează studiile.
Totuși aș zice că m-au ajutat un pic studiile să mă adaptez cu cifre și date abstracte, cei care au alte specializări se descurcă mult mai greu.
Daca vrei sa faci informatică economică trebuie sa tragi tare mai ales că ai avut o pauza destul de lunga de la bac și pe deasupra daca vrei sa lucrezi in IT trebuie să înveți mult și pe cont propriu, eventual să faci niste internship-uri.

| explică (pentru Nilsson):

Cam cat se castiga cu aproximatie pe acel post de analist finaciar sau poti avansa?
Nu ar fi vreo problema aceasta pauza, iar matematica nu cred ca ar fi mai grea decat la inginerie.ASE-ul are mai multe specializari, de acolo doar IE m-ar interesa atat, din cate m-am interesat diploma e de economist nu IT'ist si nu stiu ce vor angajatorii insa ar fi posibilitati sa lucrezi si ca programator de asta m-ar interesa aceasta specializare pentru ca poti avansa.

| a răspuns (pentru smiley92):

Daca înveți bine un limbaj de programare și lucrezi în IT poți câstiga cel putin dublu față de cat câstig eu, ca să știi și tu cum stau lucrurile. Eu însă sunt multumit cu cât am.

| a răspuns:

Prima dată, gândește-te ce materie îți place și crezi că e ușoară. Apoi, întreabăi pe alții despre experiențele lor și spune-le să-ți dea detalii despre facultatea respectivă.La urmă, îți alegi facultatea și aia e

| explică (pentru anonim_4396):

Nu e chiar asa, de exemplu mie daca imi place limba romana, limbi straine, geografie, istorie, biologie in liceu ar trebui sa merg pe o facultate de Litere, Psihologie, Turism dar cu acestea nu ai ce face pe piata muncii.Cel mult poti deveni profesor si nu mi-as dori asta.
Ar fi Scoala de Agenti de Politie la care am renuntat, Dreptul care ar mai fi una dintre optiuni dar s-ar putea sa nu faci nimic cu el daca nu reusesti sa intri in Barou iar la notari mai greu pentru ca sunt putine locuri.
M-am gandit la astea si am precizat in topic ce mi-ar place insa piata muncii cere altceva, si chiar daca alege Electronica sau Informatica economica tot nu ai lucra in domeniu.

| a răspuns (pentru smiley92):

Eu doar îți ziceam să alegi ce crezi că îți place

| explică (pentru anonim_4396):

Ce imi place nu prea se poate, e aproape imposibil.De ce?
Anul viitor la Scoala de Politie s-ar putea sa fie limita de varsta si nu ma incadrez, cu facultatea de Drept nu fac nimic daca nu intru la Barou si in rest nu stiu ce sa aleg ca pe piata muncii se schimbari enorme de la an la an sau mai des, daca ar ramane Electronica si Informatica economica n-am idee unde ar fi mai bine sa fie platit si cautat.

| a răspuns (pentru smiley92):

Păi atunci zi niște profiluri care poți

| explică (pentru anonim_4396):

Am precizat deja, ai citit tot?

| a răspuns (pentru smiley92):

Ăăă,Da

| explică (pentru anonim_4396):

Nu cred, am precizat si in topic care ar fi acelea.
Electronica si Informatica economica ai citit pe undeva?
Nu am idee care diploma ar fi mai avantajoasa, probabil cea de inginerie ca se fac si 4 ani insa nu prea sunt astfel de joburi in domeniu.

| a răspuns (pentru smiley92):

Și dacă nu mai faci facultatea sau te duci în străinătate?

| explică (pentru anonim_4396):

Strainatatea nu e ceva de viitor, mai bine ramai cu ceva in cap si bani mai putini decat cu capul gol, bolnav si sa nu ai ce face cu banii ca sanatatea nu o mai cumperi.
Daca nu faci facultatea mergi la pascut, ce poti sa faci? Te apuci de strainatate acasa si e acelasi lucru.
Totusi eu am potential, am luat 9.81 la bac si nu am la ce sa il folosesc.
Cred ca stiai deja aceste lucruri daca ai facut o facultate si imi dadeai un sfat in loc de astfel de intrebari.

| a răspuns (pentru smiley92):

Dar ce să fac? Măcar nu sunt maro și mirositor ca altul', oricum e vai de capul meu

| a răspuns:

Multi lucreaza pe alte domenii pana isi gasesc in a lor... elimina ce nu iti place si vezi ce iti ramane, dar cred ca la 26 de ani nu mai poti duce o facultate unde e mult de tocit big grin

| explică (pentru christine99):

Si o solutie care ar fi?
De tocit cum ar fi la Drept nu ar fi o problema pentru mine, la Calculatoare insa nu cred ca ar fi de mine precum nici Medicina.
In schimb insa la Electronica aplicata sau Informatica economica m-as descurca cu matematica si fizica dar pe urma ce faci nu am idee, nu prea sunt locuri de munca in domeniu...Ar fi cele 3 optiuni, deci care ar fi mai avantajoasa si se cauta pe piata muncii?

| a răspuns:

Nu se poate face facultate de informatică/automatică și calculatoare/informatică economică fără cunoștiințe matematice foarte bune. Eu tocmai am intrat la facultatea de automatică și calculatoare la UTCN și e foarte greu fără matematică deoarece am dat un examen din matematică M1(Mate-info).Deci nici o șansă să intri la o facultate în domeniu, și mai ales să o termini dacă nu îți place matematica.

| explică (pentru cosmin1324):

Daca nu iti place matematica tot o inveti, doar sa fii lenes si sa nu te duca capul deloc.
Hai ca poate la Calculatoare nu ar fi de mine ca nu am facut programare in liceu si nici dupa.As putea sa intru, sa rezist acolo si sa termin dar nu e asta problema ci dupa ce termin facultatea respectiva ce fac.Iei examenele si licenta dar daca nu esti "ceas" in domeniu ce faci? Incepatori si nepriceputi sunt la tot pasul.Nici cei de la Mate-info sau olimpici nu rezista acolo, dar sa mai faci performanta? Cumva ma bag in gura lupului, dar voiam sa incerc inca de cand am terminat liceul.
La Informatica economica ar fi mai lejer programul, 3 ani si nu ai inginerie.O fi greu la economie si faci putina informatica dar dupa la ce te ajuta? Sa lucrezi in domeniul IT sau ca programator cate sanse sunt?

| a răspuns (pentru smiley92):

La Informatică Economică nu e rău, am prieteni care au terminat acolo și au salarii foarte mari, dar anul acesta nu mai ai nici o șansă să intri acolo deoarece sunt ocupate cam toate locurile cu note foarte mari la bacalaureat.Singura șansă e să aștepți să vezi ce locuri au rămas în toamnă și să te orientezi după ele

| explică (pentru cosmin1324):

Oricum nu dau in acest an, puteam sa ma inscriu dar eram cat pe ce sa merg pe Calculatoare, insa am vorbit cu alte persoane si mi-am dat seama ca nu prea ar fi de mine, nu ca nu as fi capabil sau nu as avea potential ci pentru ca trebuie sa excelezi in domeniu respectiv si nu mi-ar place sa scriu doar cod si sa fac o facultate care mai mult e o pedeapsa.
Mi s-a spus ca la Informatica Economica ar fi ceva intre economie si informatica, nu prea inveti nimic si m-a pus putin pe ganduri.
As incerca o astfel de specializare pentru ca nu faci informatica pe nas si daca nu imi place aia e, facultatea oricum o termin si raman cu o diploma de economist care nu vad unde m-ar ajuta dar cam toti angajatorii iti cer o diploma cu studii superioare.
Cam astea au ramas optiunile, Informatica Economica sau Electronica aplicata insa sa lucrezi ceva in domeniu slabe sanse.M-as orienta catre una din acestea doua, pe viitor m-ar interesa sa deschid o retea locala de internet si televiziune si probabil m-ar avantaja ingineria, insa as invata software si chestii de securitate thinking

| a răspuns:

Nu are niciun rost sa mai faci facultate. Nu vrei sfatul asta dar intelege ca altceva nu ti se potriveste si vei irosi bani si mai ales chiar mai mult timp in continuare. Ai irosit deja mult timp, ars gazul de pomana, etc.

Pune-te pe invatat programare dar cu multa disciplina in minte, nu in deradere (cum am cunoscut eu cateva rebuturi). Ai avea sanse. Oricine are daca chiar isi doreste cu adevarat.

N-ai nevoie neaparat de nicio diploma nicaieri daca vrei in IT. Asta ti-o zice unul cu facultate pe care facultatea nu l-a ajutat nici 10%. Ceea ce stiam pentru angajare stiam deja inaintea facultatii, iar dupa facultate tot nu prea mi-a oferit ceea ce as fi avut eu nevoie. N-a fost nici degeaba, dar cand e sa ma pun in locul tau, chiar as zice un mare "PAS". Informatica nu e ca medicina ca sa ai nevoie de diploma. "Bazele" alea de care zici tu tot pe Internet le poti deprinde daca stii unde sa cauti.

Gandeste-te si tu ca ai 26 de ani acum, la 30 de ani termini facultatea (in cel mai bun caz). 3-4 ani de zile ii pierzi intr-un loc dupa care oricum n-ai nicio siguranta ca te vei angaja in domeniu.
Ai Internetul la dispozitie. Apuca-te, nu mai sta.
Si hotaraste-te bine, chiar iti place IT-ul ori ba? Te pasioneaza serios? Altfel e distanta severa intre Drept, Politie si IT. Asigura-te ca stii unde ti-e locul! Nu da cu zarurile! Daca ai de gand sa urmezi o cariera in IT pentru ca "e bine platit/de viitor" atunci ia-ti gandul de pe acum. Sunt multe job-uri bune, dar ca sa iti asiguri unul pentru o buna vreme trebuie sa ai o chemare / experienta pozitiva in acest sens.

Chiar unul dintre colegii mei de la firma la care lucrez nu are studii superioare deloc, nici macar facultate in alt domeniu...si tot se descurca, dar i-a placut, nene, i-a placut sa invete programare acasa. Pe cand o alta colega care are si master si mai stiu eu ce cursuri si draci laci e prastie...si se prind greu lucrurile de ea.
Pentru domeniul asta iti trebuie o oarecare minte agera, cu spirit bun de observatie, sa ai o capacitate buna de a rezolva probleme, de a cauta solutii...degeaba stii matematica daca nu stii sa gandesti logic in ceea ce-ti trebuie.

Acum daca tu visezi sa ajungi inginer la Facebook, la Google, etc. da, atunci fa o facultate, sa ai niste prestigiu. Dar si asa si tot nu iti garanteaza nimic.
Il stii pe youtuberul asta?

https://www.youtube.com/watch?v=ZHI2HClqEWs
https://www.youtube.com/watch?v=As0HBEt3y3Y
https://www.youtube.com/watch?v=XzOo0isLLz8
https://www.youtube.com/watch?v=e8tvQ3sbcgs

El a zis-o cu gura lui ca facultatea nu l-a ajutat nici pe sfert pe cat a muncit si invatat singur acasa.

| explică (pentru Arrakis):

La fel am zis si eu de cand am terminat liceul, ca nu merita sa fac o facultate ca am un var sau ca am vazut la altii ca se ocupa cu altceva dupa ce fac o facultate.Acestia pot oricand sa se angajeze in domeniu doar ca le va fi tot mai greu si au facut o facultate doar sa fie facuta.De fapt asta e adevarul ca facultatea nu te pregateste la nimic si de asta as fi luat o alta cale si care ar fi fost pe domeniul care mi-ar fi placut(politie), daca tot mi-a placut gramatica si o limba straina(engleza).E riscanta meseria dar nicaieri nu e lapte si miere insa nu cred ca mi-ar place sa fiu subordonat de asta preferam Academia de Politie.
In fine, daca dau politia deoparte pe acelasi domeniu ar fi Dreptul dar acolo tot cam asa ar fi ca pierzi niste ani sa faci facultatea, sa intri in Barou sau daca nu intri acolo isi dai cu tesla-n co@3 ca mai pierzi alti ani si tot asa, apoi daca nu intri in domeniu cu acea facultate faci fix nimic pe piata muncii in alt domeniu incat sa te ajute diploma.
Angajat asa oriunde nu as vrea, ori lucrez undeva sa avansez ori nu mai lucrez.Partea nasoala din zilele de azi e ca nu iti merge nici o vechime calumea si daca apuci o pensie nu ai cine sa te intretina.
Am ales pana la urma sa fac o facultate pentru ca mai cunosc persoane noi, imi fac prieten/a si asa nu am unde sa cunosc si poate as putea lucra in domeniu cumva prin absurd.
Si da, il stiu pe youtuberul respectiv cat si alti youtuberi din domeniul IT care spun ca nu i-a ajutat facultatea insa au facut-o ca asa trebuie, unii angajatori vor sa stie ce studii ai si dupa te pun sa vada ce stii.
Am o verisoara care a facut o facultate de...(Administratie publica), balbaita ca nu stie nici limba engleza, si ma intreba pe mine cand era in facultate iar acum dansa si a ei rad ca nu ma angajez in tara.
Pana la urma as face o facultate sa fie de "umplutura" intr-un domeniu de IT(Informatica econimica) sau cum ar fi Electronica insa ar trebui si masterul pe telecomunicatii cumva si e o facultate destul de grea ca ii inginerie.Sunt dispus sa fac si inginerie, nu ar fi o problema dar cum am mai zis dupa nu stiu unde m-as putea vedea cu acea diploma.

| a răspuns (pentru Arrakis):

Salut,apropo,mie ce limbaje de programare imi recomanzi să mă apuc la automatică și calculatoare? Am terminat un liceu de mate-info intensiv și până acum am invățat C++ la nivel destul de bun, Java și C# la nivel de începător.dar progresez. Ce limbaje ar mai trebui să învăț care să mă ajute după facultate și care să fie relevante peste 3-4 ani când o să am nevoie mai mare de ele?

| explică (pentru cosmin1324):

Sunt foarte multe limbaje de programare, ai de invatat incontinuu de te caci pe tine, nu te baza pe un singur limbaj de programare...Acum se cauta Java, framework-uri, Python etc, peste 1 an s-ar putea sa fie cerinte mult mai mari iar daca nu te pricepi vin altii, de asta nu ai ce te baza pe un singur limbaj de programare.

| a răspuns (pentru smiley92):

Trebuie să alegi ce vrei, dacă vrei să faci facultate de Matematică-Informatică, Economie, Inginerie, fizică sau arhitectură o să ai automat matematică la nivel avansat.In special la cele trei enumerate de mine mai sus (informatică/automatică și calculatoare/informatică economică) nu ai cum să scapi de ea cel puțin în primii doi ani.O să ai materie din ea și dificultatea crește
foarte repede deoarece se presupune că știi matematică, în special la cele cu admitere plus că sunt o grămadă de absolvenți care fac pregătire în matematică și/sau informatică de 2-3 ani care nu au reușit să intre din cauza concurenței. Dacă spui că nu îți place matematica nu prea ai șanse să termini aceste facultați, cu atât mai mult să fi "ceas" în domeniu (cum se spune "Dragoste cu sila nu se poate"). Îți recomand să te apuci serios de învățat la matematică și informatică ca să ai șanse de a intra la facultate, eventual să plătești niște meditații și să încerci la anul, sau să îți scazi pretențiile deoarece nu o să reușești să intri nicăieri așa.

| a răspuns (pentru smiley92):

Ce s-a intamplat de fapt cand ai terminat liceul? De ce n-ai aplicat atunci la o facultate? Din lipsa banilor? Mai ales ca spui ca ai luat nota mare la Bac...deci, ceva lipseste din ecuatie. Banii ca bani, dar sigur erau ceva solutii. Iar facultatile nu se fac in functie de ce crede anturajul tau, ci in functie de ce consideri tu personal si te convingi ca stii ce iti trebuie in viata.

Daca nu te hotarasti fix dupa liceu sa faci o facultate atunci nici nu mai merita mai tarziu cand te aproprii de 30, 40 de ani. O sa-ti fie mult mai greu, cheful e altul. Sunt experiente care iti erau utile la vremea/varsta respectiva.
Acum ce faci mai exact pentru o sursa de venit? Cum o poti folosi in avantajul tau pentru a avansa in cariera? Pentru ca daca ai ceva banuti te poti inscrie la niste cursuri online/offline de programare (profesionale), ma gandesc ca pe cont propriu ti-ar fi greu sa te apuci si sa ai chef zi de zi sa inveti.

In IT e singura ta sansa de reusita fara sa-ti mai bati capul cu o diploma sau facultate (si mai mult timp pierdut pentru cat ai tu nevoie sa extragi pentru a intra mai rapid in paine), dar trebuie sa intelegi ca odata ce inveti si iti faci niste proiecte/experienta sa lasi capul plecat la inceput de drum, trebuie sa intelegi in ce liga joci, nu te astepta la vreo mare companie, la nu stiu ce titlu/pozitie. Cel mai des asa am vazut pe unii ca renunta (din astia fara studii in domeniu), vor din start cascaval si pozitie si tot, neintelegand ca trebuie sa-si sape drumul pana acolo cu si mai mult efort decat aia cu facultate (care au un oarecare start).
E posibil si pentru astia "umanisti" ca tine, dar au un drum mai dificil. Dupa aceea in CV-ul tau referinta cea mai buna pentru viitoare job-uri va fi ultimul loc de munca, nu ultima facultate absolvita. Asta trebuie sa intelegi neaparat. Un loc de munca anterior (o oarecare experienta) in domeniu conteaza mai mult decat facultatea. Sunt destui angajatori care nu mai sunt impresionati de proaspat absolventi de facultati care nu au nicio pregatire reala pentru a lucra in industrie/productie. Asa ca nu te astepta la venituri mari din prima chiar si in IT. Cu timpul vei putea demonstra ca meriti sume mai mari de bani.


DAR, revenind la problema de baza si cu picioarele pe pamant, conteaza unde ti-e interesul de fapt.
Pentru ca sa reusesti sa inveti pe cont propriu trebuie sa ai suficient interes, disciplina, ambitie. Si nu e usor sa inveti singur, adica sa ai determinarea necesara.
Uita-te inca o data la ce am spus in raspunsul anterior si mai ales vezi acele clipuri de pe YouTube. Daca nici astea nu te conving despre cum stau treburile in IT atunci man, fara suparare, dar o sa bati campii degeaba multa vreme fantetizand despre ce ai face tu urmand nu stiu ce facultate.
Crede-ma ca nu stii ce presupune Electronica aplicata, de exemplu. Si ti-ar fi cel mai mare dusman in situatia ta o astfel de facultate, chiar si daca reusesti sa intri pe baza de dosar la admitere, nu stiu daca mai iesi de acolo totusi. Eu stiu foarte bine ce spun, am avut de-a face si cu multe materii de electronica (circuite analogice, semnale, masurari, instrumentatie electronica, microunde, etc.). Crede-ma ca nu o sa-ti placa doar pentru ca fantetizezi cu ideea asta de "electronica". Ce presupune ea mai departe nu vrei sa afli (si matematica si fizica sunt nimicuri pe langa ce iti mai trebuie acolo). Te-ai baga singur in gura lupului.

Din cum te "miros" eu din postarile de aici, interesul tau nu e spre IT/Electronica decat ca backup.
Parerea mea, sincera, e sa te orientezi spre politie, daca spui ca va fi limita de varsta sau nu, eu asta nu stiu, dar sper sa nu fie (cu siguranta sunt si vor ramane ramuri care nu necesita o limita de varsta).
Iar "subordonat" vei fi oricum in viata de unii sau altii. Cum reactionezi la asta e altceva. Chiar si ca sef tot esti subordonat de niste taxe/responsabilitati/clienti.

In concluzie, orienteaza-te spre politie daca stii ca se mai poate intra, insa, asa cum stii, e concurenta serioasa la admitere acolo. Deci trebuie sa te pregatesti bine. Ce nu mai stiu eu insa e cum te vei intretine singur pe parcursul unei astfel de scoli (adica sa ai job in paralel). Cum ziceam, ti-e mai dificil dupa o vreme.
In situatia ta de bifurcatie de drumuri, e bine sa te pregatesti spre ce stii ca macar iti place si crezi ca merita. Nu merita sa te aventurezi intr-un domeniu care nu-ti place, vei avea prea multe impasuri pe parcurs, o groaza de piedici. Si daca n-ai relatii/pile sa te ajute sa treci peste ele, chiar vei avea de suferit. Cunosc omuleti in situatia asta. N-are rost sa te comporti nemilos cu tine insuti. Gaseste-ti adevaratul sine si munceste pentru ceea ce vrei cu adevarat fiindca se poate, chiar daca o faci cu intarziere, sanatos sa fii.

| a răspuns (pentru cosmin1324):

Stai sa-mi aduc globul de cristal sa-ti spun ce limbaje / framework-uri si librarii apar peste 4 ani si sa stiu pana si eu ce invat intre timp.
Stai linistit talica ca iti va da facultatea de a&c la limbaje de nu poti sa le duci. big grin
E bine sa nu te mai preocupe asta prea mult. Nu se pune focus-ul pe limbaje/platforme, ci pe gandire, algoritmi, analiza, paradigme, patterns.

DAR...asa pentru timpul tau liber si pentru a fi pregatit pentru industrie, incearca sa te uiti pe tool-uri de versionare/revision (Git, SVN, etc), eventual joaca-te cu ceva Java/Kotlin pentru Android, daca ai telefon cu Android poate experimentezi ceva. Incearca ceva cat mai practic oricum, sa fie usor si sa fie si fun. Mobile/web development sunt arii in care n-ai nevoie de facultate, dar cu siguranta multe chestii iti vor fi utile si in facultate.
E mai important insa ce te joci tu acasa decat ce faci in facultate. Deci nu te gandi ca in facultate va fi Edenul programarii si cunostintelor. De fapt, nu iti face iluzii cu sistemul de invatamant din Romanik sub nicio forma cand vine vorba de IT. Facultatea o sa o simti de multe ori mai mult un ghimpe in coasta. In fine, tu invata ce vrei pe cont propriu, dar sa stii ca tendinte noi apar an de an, desi limbajele in mare parte tot alea raman. Baza tot aia e. Nu trebuie decat sa te adaptezi (si o faci destul de repede).

| explică (pentru Arrakis):

Problema atunci cand am terminat liceul erau doar banii si doar banii, acum sunt bani si parca nu sunt fericit...mi-ar trebui un loc de munca in tara si o familie sa intemeiez ca strainatatea te imbolnaveste si decat sa fii cu capul gol si cu bani mai bine aleg varianta asta sa lucrez in tara mai lejer si sa imi mearga si vechimea si asigurarea la sanatate.
Pe vremea aia adica acum 7 ani eram foarte descurajat, nu stiam ce cale sa iau...am incercat sa ma angajez doar la o firma am depus CV si am fost refuzat pentru un post de agent de paza mi-am dorit dar era ok si manipulant pentru inceput.E lunga povestea, nu are rost sa intru in detalii si nu e asta subiectul de discutie.

Cum am precizat stau destul de bine cu gramatica, limbi straine, istorie, geografie etc, am luat asta in calcul ca parca nu as merge pe un profil real insa as putea incerca si acolo ca asta cu politia nu prea e sigur si tot iti trebuie o facultate ca asa cer angajatorii, in momentul acesta nici nu vreau un post de manipulant sau ceva unde nici nu poti avansa.
Anul acesta oricum e pierdut, trebuie sa mai astept pana anul viitor apoi la Campina admiterea e in ianuarie si pana in 2021 mai este, anul asta nu am timp sa ma pregatesc pentru ca mai am un drum in afara si asta e.Cu politia s-ar putea sa fie gata daca pun limita de varsta, inaltimea is cam la limita.

Daca tot ar fi sa fac o facultate am ramas sa aleg intre Informatica Economica iar cealalta Electronica aplicata, nu ar fi o problema Electronica, am un var care a facut si m-ar putea ajuta iar la matematica, fizica ma descurc de un 5 de pe net, de la profesori.Problema ar fi ce fac pe urma ca inginer electronist? Nu prea sunt joburi in judet si nu vreau sa lucrez nu stiu pe unde si sa dau jumate din ei pe chirie si mancare, in politie ar fi platit de stat daca faci naveta unde au ei nevoie.
Dar cu Informatica economica ce fac? Ar fi destul de ok ASE-ul, matematica mai putina, materii de economie iar restul programare.Nu stiu ce sa zic, daca as sta dupa politie inca un an si ceva si poate mai fac astia modificari aiurea ca ei asa stiu pot sa nu ma mai apuc de nimic si tot mai bine o facultate.
Daca ar fi sa aleg din cele doua specializari ce mi-ai recomanda? Ce s-ar cauta pe piata muncii? Am cautat pe siteurile de job-uri si nu prea am gasit cine stie ce pe domeniul electronicii in judetul Suceava dar am inteles ca ar fi platit domeniul daca te pricepi apoi inveti lucruri noi pentru tine.M-ar pasiona acest domeniu dar am inteles ca si Informatica Economica iti poate asigura un job bun in IT daca te pricepi bineinteles si poti lucra pe domeniul economiei, unde nu am idee ca piata e suprasaturata de economisti insa e o dubla specializare.Suna promitator ambele dar cum am mai zis poate as incerca sa deschid o firma ceva pe viitor, o retea locala cu servicii de internet, televiziune si din cate am studiat pe siteul facultatii la masterul de ETTI ar fi domeniul asta de telecomunicatii.Cat de mult m-ar ajuta nu stiu, insa sunt pasionat de servere dedicate, retele de internet insa matematica nu ar fi punctul meu forte, dar de un 5 sper sa ma descurc pana la urma doar in primul an se face mate si fizica apoi inveti lucruri noi de la 0 dar tot pe baza gandirii logice de la acele materii.
Asa ca nu stiu ce sa aleg din astea doua, sa astept politia nu are rost... daca ar fi sa nu mearga cu facultatea si o sa mai fie si la politie o sa incerc daca nu asta e renunt si la facultatea de Drept si la subofiteri.

| a răspuns (pentru smiley92):

Man, hai sa nu ne mai lungim aiurea.
Daca la politie o fi limita de varsta, habar n-am, problema e alta.
Ai acolo voie sa ai job in paralel ca sa te poti intretine? Eu stiu ca la aia e un regim mai rigid in ce priveste parasirea campusului. Nu stiu cum stau treburile acum.
Ti-am zis, dupa o varsta devine mai complicat cand esti pe cont propriu. Si crede-ma ca nici cheful de invatat nu mai e ca atunci cand esti mult mai tanar/elev. Ca tanar adult o sa-ti vina alte ocupatii, responsabilitati, placeri, etc. vei fi mai obosit dupa job, va fi greu in paralel sa faci mai multe lucruri.

Asta cum ca e strainatatea rece, ca te imbolnavesti, ca aici vrei familie, ca te simti singur...hmm, nu vreau sa stau sa fac si pe psihologul cu tine, dar iti zic ca ar fi cazul sa iti mai faci niste curatenie in ganduri si la acest capitol. Ai o mentalitate care ti-ar putea fi/deveni cel mai mare dusman, iar o astfel de intamplare ar putea avea loc dand cu zarurile pe la niste facultati.

Daca te hotarasti la IT nu are rost sa mai pierzi vremea prin facultati. Ti-o mai zic de o mie de ori? Iti mai repet sa te uiti la acele video-uri de pe YouTube cu acel tip care spune ca cel mai mult conteaza munca individuala, sa inveti singur?
E ultima oara cand mai insist, deja simt ca ma repet, daca tu esti Batman batman cu o facultate de informatica economica, ba chiar mai rau, inca ai impresia ca vei face fata la o facultate de Electronica ca asa ai citit tu o fisa de prezentare pe site-urile facultatilor. Nu suna nimic promitator in realitate cand vei vedea cum se desfasoara respectivele cursuri, eu incerc sa-ti bag mintile in cap, tu fabulezi mult prin ce crezi ca vei face in facultate si ce vei face dupa.
Eu iti zic sigur ca afinitatea ta e spre "umanism" (deci drept si politie). Daca te indrepti spre latura reala, asta insemnand o facultate pe latura asta, crede-ma pe cuvant ca te bagi in gura lupului si vei pierde timp si bani degeaba...si psihic vei fi mai epuizat.
Daca esti chiar atat de nesigur cu scoala de politie atunci cu banii pe care-i ai acum baga-te frumos la niste cursuri de IT/programare si apoi incearca sa aplici ca Junior la o companie/firma mai mica. E destula nevoie de forta de munca, deci nu te speria ca nu s-ar uita nimeni la tine, mai ales ca n-ai avea facultate, nu toti angajatorii vor cerne CV-urile / aplicantii dupa criteriul facultatii (decat daca n-au alt criteriu relevant).
Nu mai sta ani de zile in facultate, e mai rapid sa faci niste cursuri, obtii si niste certificari, apoi iti faci experienta intr-o firma un an, doi, apoi poti aplica pentru ceva si mai bun.
Sau...ramai nene unde esti, nu te mai stresa atat, mai bine te orientezi spre un job de curier/sofer de tir si iesi mult mai castigat in viata, fara atata bataie de cap. Faci bani destul de frumosi si aici.

| explică (pentru Arrakis):

Curier/sofer de tir? Neah, nu ma pasioneaza.Vor cativa sa ma corupa sa merg pe asta chiar daca spun ca lucrurile nu ar fi chiar roz nici acolo, dar nu ma atrage soferia asa tare pentru ca oboseala, multe accidente si stres ca te pot fura chestii trestii...
Cum am zis si sunt absolut sigur ca nu vreau strainatate, cel putin pentru moment, in afara voi merge doar pentru un post la birou.
Oricum, cu strainatate unde lucrez eu nu rezisti tare mult pentru ca lucrez sezonier si iti cam dai seama unde lucrez.Am invatat si nu vreau sa ajung la munca de jos, aia e doar o alternativa sa ii zic asa deci clar nu va fi o optiune de viitor.Nu zic ca sunt singur si ma plang dar strainatatea cam asta face, tu lucrezi in strainatate chiar sezonieri iar femeia acasa.Isi da seama si un nebun ca va fi ceva putred la mijloc.

Ok, sa aleg o facultate am precizat deja spre ce m-as indrepta.Stiu ca nu poti alege in locul meu dar politia s-a cam dus si parca nu ma atrage asa. Facultatea de Litere ce fac cu ea? Nu esti angajabil cu aia nici la o multinationala, poate poate mici sperante pe la un post de dispecer in rest trebuie sa schimb zona si sa iau chirie.
Daca nu ar conta facultatea atunci multi s-ar inghesui unde e cel mai usor dar batalia e tocmai invers, unde e greu si platit mai bine.
Daca ar fi sa o luam asa greu e oriunde, greu e si sa mananci ca trebuie sa mesteci(ii o gluma daca nu ai prins-o).
Sa merg la Drept cum o fac destul de multi am precizat deja in topic ca nu m-ar prea avantaja, acolo lucrurile sunt foarte complicate si e pierdere de timp si scurtare de viata.De placut mi-ar placea domeniul si cred ca as fi pe domeniu dar daca nu intri nicaieri in domeniu cine te angajeaza cu acele studii imi spui tu mie?
Spun ca ar fi ramas IE din diverse motive, ai doua specializari iar unul din ele ar fi de IT-ist.Mai mult de invatat pe cont propriu dar angajatorul cere si ceva studii, intership-uri, proiecte, voluntariat etc si nu sunt ca nah, CV-ul va fi cam simplist.Stiu ce spune Dascalu, eu lucrurile alea le stiam dinaintea lui, cam pe la sfarsitul clasei a XI-a el fiind mai mic ca mine si daca a terminat o facultate de informatica si e youtuber nu inseamna ca nu sunt si altii mai buni ca el, si el a spus asta.Ma rog, ideea e alta si anume ca stiu la ce ma bag adica 4 ani din viata ii acord doar pe facultate, un job ar fi doar pe timp de vara sa ma intretin ca aia e sau sezonier in afara.
Nimeni nu iti pune jobul in mana ca ai terminat o facultate si gata, uite ca daca ar fi greu si am deja o varsta as merge acolo nu m-as plange daca as sti ca asigura un viitor facultatea respectiva cum ar fi sa lucrezi la stat.Si cu politia vezi ce se poate intampla, multi sunt complet nepregatiti si nu sunt in stare sa preia un apel si sa localizeze.
Pana la urma tot o facultate ar trebui facuta daca vrei sa ramai in tara si sa inveti lucruri noi.
Nu inteleg de ce unii din fostii studenti nu recomanda altora sa faca o facultate, mai ales ingineria.La tine care ar fi motivul pentru care nu recomanzi electronica? Eu as fi dispus sa merg si la Calculatoare doar ca am de recuperat destul de mult, nu am uitat chiar tot din liceu dar repetand imi pot aminti, dar am zis deja in topic si repet ca la Calculatoare ar fi prea mult de recuperat si unele lucruri in liceu nu le-am facut precum programarea, poate doar programare la un nivel "mediu" as invata la Informatica economica in rest ce sa zic poate ar fi o optiune mai buna ingineria la electronica pielea mea, stiu altii care au inceput mai tarziu si s-au descurcat.Ca nu lucreaza deloc sau nu lucreaza in domeniu e altceva. Poate in strainatate s-ar cauta electronisti?
Stiu ca merg pe un domeniu diferit fata de ceea ce simt eu ca as excela dar macar daca ar merita, dar daca zici tu ca inginer ca ar fi mai bine Drept, Litere atunci spune ce as putea sa fac cu acestea daca nu reusesc sa intru in domeniu? Ca deh slabe sanse sa faci performanta in Suceava unde nu prea sunt salarii mari, iar cu una din acele facultati unde te angajezi? Literele nici nu vad unde mi-ar folosi, e o facultate de umplutura...e ca si cum ai spune ca faci facultatea de Jurnalism sa devii youtuber sau sa stii pentru tine cateva limbi straine pe care le poti invata de pe net.
Am multi prieteni care studiaza Dreptul, nu zic ca au urmat o cale gresita dar nu vor ajunge toti la INM, avocati sau notari.Asa ca la ce folos? Si apoi poate ar mai fi o problema, as vrea sa fiu cat mai aproape de casa ca am si altele in plan deci voi studia la USV unde nu sunt sigur daca ar fi prea ok Dreptul ca din 2016 am inteles ca e infiintata aceasta specializare, multi s-au dus pe Iasi, Cluj si poate ar avea mai ceva sanse sa lucreze in domeniu insa nici acolo nu iti poate oferi cineva ceva pe tava.Nu am idee de unde moda asta "ma duc sa studiez intr-un oras mai mare". Pana la urma tot in judet se intorc si stau pe banii parintilor ca apoi sa lucreze pe maxim 2000 lei.

| a răspuns (pentru smiley92):

"Stiu ce spune Dascalu, eu lucrurile alea le stiam dinaintea lui, cam pe la sfarsitul clasei a XI-a el fiind mai mic ca mine si daca a terminat o facultate de informatica si e youtuber nu inseamna ca nu sunt si altii mai buni ca el, si el a spus asta"

*Snap snap snap facepalm*
Nici sa asculti nu esti in stare. Pe mine nu, pe ala nici atat, care e redus in ochii tai la cineva mai inferior si neexperimentat ca tine, doar un absolvent de o facultate si liceu, ce stie el, nu si de vreo 4-5 internship-uri la Facebook si Google si ca e celebru in toata tara. Si ca sa ajunga acolo a avut el de muncit individual, nu l-a propulsat facultatea in SUA sau Elvetia. Si apoi n-a vrut sa plece din tara definitiv, desi a avut sansa. Omul are control absolut asupra vietii lui si oricand isi poate gasi loc liber la orice companie de top, insa freelancing-ul ii ofera ce are nevoie.
Si cel mai mult a tinut sa sublinieze ca nu facultatea l-a ajutat. Si pana si eu te-am asigurat de acest lucru de cand ti-am oferit primul raspuns!

Omule, nu mai fi ignorant, baga la cap, ajungi sus invatand acasa 90% din timp.
Tu ai numai facultate in cap putin cam tarziu la varsta la care altii termina si doua masterate si tot degeaba, fix in IT unde o sa irosesti multi ani primind lucruri la pachet de care nu vei avea nevoie, asta daca macar vei fi in stare sa o termini o astfel de facultate. Mai stii tu matematica acum dupa atata timp? Crede-ma ca o uiti n-ai idee cum. Iar la varsta ta deja o sa-ti fie mult mai greu sa asimilezi din nou. Nu e imposibil, dar e mult mai greu.
Chiar urmaream zilele astea pagina de FB a UPB si ramaneam socat sa vad ca nici cele mai banale exercitii de admitere la mate si fizica nu stiam sa le mai fac dupa vreo 10 ani de zile...ca sa iti dai seama cum se uita una alta daca nu mai ai de-a face cu niste notiuni. Pai habar n-am sa mai fac o limita de sir/functie, ori la fizica nu mai spun ca am uitat multe mecanisme de rezolvare probleme, aplicare legi/principii, uitat formule, etc.
Si stii care mai e faza tare amuzanta? Ca oricum nici in facultate nu prea le folosesti, dar ai nevoie la admitere (cel putin la o facultate care se respecta cu examen scris). Mai mult derivatele si integralele se mai folosesc in continuare, in rest oricum esti sortit sa uiti mai tot chiar si in acest domeniu.

Si sa stai sa te meditezi inca un an de zile pentru "refresh" la memorie iar nu consider ca mai merita sa fiu in locul tau. Nu mai merita investit in lucrurile inesentiale. Asta trebuie neaparat sa intelegi.

"De placut mi-ar placea domeniul (Drept) si cred ca as fi pe domeniu dar daca nu intri nicaieri in domeniu cine te angajeaza cu acele studii imi spui tu mie?"

Te-am trimis eu la Drept, Litere, etc? Ti-am zis ce ti se potriveste, pentru ca ai o pregatire (sau aveai) mai umanista din ceea ce spuneai. Dar dupa atatia ani de pauza eu zic ca nicio facultate nu iti mai prieste. Chiar daca IT-ul e o varianta buna la modul general, facultatea de Calculatoare sau Informatica de orice fel inseamna cu totul altceva fata de industria software/IT. Si tu ai nevoie de competente in industrie, nu in facultate!

La limbi straine nu e totuna cu Litere. Acolo daca te bagi pe o limba mai rara (adica orice in afara de engleza) chiar ai fi surprins sa vezi cate job-uri de Support Enginner with X language se cauta, pe langa faptul ca lucrezi intr-o companie de IT si nu sunt nici salarii neglijabile (cel putin dupa cateva luni sau 1-2 ani de zile).
Nu crezi? Ia uita-te la ce job-uri arunca pe piata Microsoft. Ba chiar te trimit ei si la training-uri gratuite in competentele necesare de IT.
Faptul ca multi urmeaza Dreptul si renunta pe parcurs, ori isi gasesc job in cu totul altceva nu e ceva nou. E inca o dovada ca facultatea nu prea conteaza!

https://www.piticigratis.com/......i-licenta/

Te rog, nu-mi mai spune ca si asta e prost si nu stie ce spune. Ba stie si face o carca de bani din lucrurile pe care le stie si nu le-a invatat la vreo scoala.

"La tine care ar fi motivul pentru care nu recomanzi electronica"

Cred ca incep sa-mi smulg firele de par din cap. Dar tocmai ti-am spus si inainte si acum din nou. Electronica nu inseamna ce crezi tu ca inseamna. Cand vei vedea cum arata un curs din ala o sa ai nevoie de un sac de box. Este o facultate foarte grea, fix ce nu-ti trebuie tie acum. Eu stiu ca doar am avut de-a face! LOL Cica ce motiv as avea sa nu-ti recomand? Pai unu la mana, pentru ca n-ai chemare spre asta si pentru ca doi la mana, viitorul ti-l asiguri tu, nu oricare dintre facultati. Singurele facultati care iti asigura viitorul probabil raman astea de militarie/politie...la care zici ca nu te mai primesc astia. Aia e!

Concluzia mea e ca in primul raspuns: nu mai sta dupa facultati ca nu te vor ajuta. Tie iti trebuie altfel de pregatire ca sa lucrezi eventual in industria software/IT. Nu te mai ajuta o facultate acum. Astea sunt bune sa le faci fix dupa liceu. Mai ales cand e vorba de ramura reala, nu umanista.
Sincer, nu mai am ce sa-ti spun altceva. Pricepi, bine, nu pricepi, iar bine. Pana la urma tu iei deciziile, daca le iei si prost, nu ma priveste pe mine. Daca pasiunea ta e de a arunca cu zarurile in ce priveste cariera/viitorul tau si nu e de fapt o pasiune fata de vreun domeniu anume in care vrei sa te specializezi...atunci nasol!
In IT poti fi foarte autodidact, poti invata aproape cam orice de pe Internet sau facandu-ti niste tovarasi care sa te mai indrume. Daca tu ai impresia ca facultatea e ceea ce-ti lipseste, mai ales la sistemul de invatamant din Romanik, praf si pulbere...sa-ti fie de bine, sanatate si drum bun!

| explică (pentru Arrakis):

Incerc sa iti explic ceva dar tot o tii pe a ta cu ce zice vloggerul ala sau altii care si-au ratat cariera.
Eu cred ca nu am pierdut nimic pana la aceasta varsta, stiu niste colegi din promotia mea care fac a doua sau a treia facultate si inca nu si-au decis viitorul/pasiunea si cariera/vocatia.
Ce nu ai inteles tu e ca asta cere angajatorul, studii superioare si astea difera de la caz la caz ca un angajator pentru un post de dispecer vrea poate un economist in domeniul IT altul poate ar vrea un inginer pentru produsele alimentare.De asta zic ca daca faci o facultate nu esti universal iar daca nu o faci nu ajungi nicaieri, decat la o munca prost platita fara carte de munca fara nici un fel de beneficii, adica ajungi fix nimic mai rau decat daca nu ai avea o facultate.
Asa cer angajatorii ce vrei sa fac eu? Era la un moment dat prin 2008-2009 cred, ca fara diploma de bac nu o angajau pe una la o cofetarie si care avea se angaja, pana acum ce crezi ca s-a schimbat ceva? Acum iti cer si experienta in domeniu, de unde sa ai tu experienta daca de abia termini facultatea sau de unde sa stii ca ala va fi domeniul pe care vei lucra sau daca vei lucra acolo ani de zile?
Nu ti se pare aiurea ca tu care esti priceput in electronica sa ai CV-ul plin de internship-uri, voluntariate poate si masterat sa nu ai unde lucra iar printre optiuni ar fi cu totul altceva? Dupa mine nu te poti angaja acolo sau sigur nu vei sta mult pentru ca o faci pentru bani, si da nu mai exista pasiune trebuie sa lucrezi doar pentru bani ca din ei traiesti si punct.Cand zici ca esti angajabil undeva in tara asta cu liceul sau fara diploma de bac cum scrie in acel link inseamna ca vei lucra undeva pe bani putini din care in mod sigur mai bine de 50% ii vei da pe chirie si mancare, sa pui deoparte ce? In acest caz mai bine nu lucrezi, dar facturile tot vor veni si tot va trebui sa te ocupi cu ceva ca daca nu iti dai cu tesla-n co@3 si ajungi boschetar.Eu momentan ma multumesc ca o duc binisor, dar trebuie sa te gandesti si la viitor pentru ca cine se gandeste doar la prezent risca ca maine sa nu mai aiba ce a avut azi.
Facultatea in ziua de azi a devenit mai mult o necesitate precum o masina, fara ea angajatorul va cauta unul cu studii superioare pe orice loc ar fi acela.Nu am nici o impresie doar ca asta e crudul adevar, fara diploma de bac si permis categoria B nu poti angajabil nici ca manipulant, unde ala te tine doar o perioada de proba si iti plateste cat vrea apoi daca gaseste pe altcineva ai si zburat.Tie ti se pare normal asa?
Ca idee, acum unde lucrezi? As fi de parere ca nu lucrezi in domeniu daca te plangi de facultatile din tara, oricum posturi de electronist nu prea sunt multe dar totusi am inteles ca dupa ce ai experienta de 10-11 luni ai avea un venit de 4300 lei dar depinde de judet, firma etc. Oricum acel venit e destul de ok mai ales ca esti curatel si nu lucrezi undeva murdar in praf pe 2000 lei.

Sunt persoane care au dat bacul la 35 de ani iar altii care fac o facultate la 40 de ani.E greu dar nu imposibil, trebuie sa te orientezi de asta am vrut sa stiu ce iti mai asigura un venit cat de cat ok, nu stiu bine piata mai ales ca difera foarte mult si ce studii te-ar avantaja in vreun fel sau altul.
Cei care merg la medicina crezi ca sunt doctori adevarati? Vai de capul aluia care mai crede asta, a mers doar pentru bani ca se castiga bine si nu ar fi nevoit sa isi schimbe serviciul insa pe tot mai multi medici ii intereseaza sa plece din tara cu orice ocazie.
Un dentist mi-a spus mie personal asa, eu ar trebui sa iau mai mult pe o extractie pentru ca vad sange.Alt dentist spunea ca el ar fi putin mai destept ca un maistru la garduri, ca el are o facultate si stie ceva mai multa meserie ca ala.Un prieten si-a ales meseria asta de tehnician dentar ca ar castiga bine si ar fi ceva de viitor.Concluziile le tragi singur ce pasiune exista.
Si asistent sanitar ar fi usor dar cine reuseste sa se angajeze iar eu nu prea am inclinatie spre asa ceva, desi puteam sa fac demult o astfel de scoala.Problema e daca pot lucra in domeniu sau trebuie mai pierduti niste ani de voluntariat.
In consecinta poti sa faci orice facultate, dar o cale prea simpla unde se inghesuie toti nu iti ajuta. Diplome sunt multe, dar priceputi putini cert e ca nu toate facultatile sunt si "angajabile", am citit niste statistici iar cei mai multi care nu se angajeaza niciunde sunt cei care au terminat facultati: filozofie, litere, drept, jurnalism, pshihologie, arte si design si stiinte economice.Ce sa faca un angajator de la un magazin de vanzari de exemplu cu unul care a studiat jurnalism, filozofie sau psihologie? Nu ti se par facultati de umplutura? Chiar daca unii angajatori cer studii superioare respectivele nu sunt folosite niciunde iar daca ar fi folosite sigur nu ai sanse sa te angajezi ca medic sau reporter de televiziune pentru ca locuri putine.

| a răspuns (pentru smiley92):

Cica altii care si-au ratat cariera...cine, in afara de tine?
Incredibil, tu esti acum in postura sa-mi explici chestii. laughing Stii tu cel mai bine.
Propun sa terminam orice conversatie din acest moment. E degeaba. La fel ca si facultatea pe care o vei urma tu. happy
La revedere! Sa bati cu spor campii in continuare...

| explică (pentru Arrakis):

Pai cine se plange ca facultatea nu il ajuta la nimic, nu lucreaza in domeniu? In ce postura sunt? Am cerut doar un sfat dar ma asteptam sa primesc un astfel de raspuns, dar sa fi facut o facultate inginereasca si sa nu recomanzi ce inseamna asta? Raspunsul il stii deja dar nu vrei sa recunosti, deci nu prea poti da nici sfaturi privind acea facultate.Mai sunt din astia, stai linistit ca nu esti primul si nici ultimul care si-a ratat cariera.
Aveai pasiune pentru electronica iar acum iti pare rau ca ai facut facultatea aia? Sunt sigur ca nu poti da un raspuns clar/sincer si nu ai avut inclinatie cand nu recomanzi ceva.Credeai ca te vei imbogati daca faci facultatea respectiva, altfel de ce ai ramas pe acea specializare daca spui ca a fost grea, nu recomanzi, nu vei lucra in domeniu, nu se castiga cine stie ce, nu e nevoie de nici o facultate...Mai sunt si persoane care ii descurajeaza pe altii mai exact sunt nefericiti, egoisti si nu dau sfaturi.Acum daca ai fi terminat liceul ce cale ai fi urmat? Din concluziile pe care le trag nu cred ca esti multumit de venitul actual. happy
Ca de vorbit e usor a spune basme ca nu trebuie facultate, ca totul vine de la sine daca te pricepi.Priceperea vine practicand o meserie iar angajatorul are cerintele lui care nu sunt intocmai corecte.
Stiu ca nu iti place ce zic si ca e crudul adevar dar aia e, macar puteai da o idee ce se cauta pe piata muncii sau daca tot ai fost student sa dai o parere ce colegi de-ai tai s-au realizat, pe ce domenii au mers.Eu nu am fost student si mi-am facut o idee pentru mine cat de cat, acum voiam sa stiu ce s-ar cauta pentru ca nu cunosc cerintele pietei muncii.

| a răspuns (pentru smiley92):

Cine se plange? Aia care stiau bine ce vor si au vazut ca facultatile mai mult le-au dezamagit asteptarile. Ce crezi tu n-are nicio treaba cu realitatea, una in care te bati tu cu pumnii in piept intr-un mod chiar retardat. Adica tu care ai stat pe tusa ani de zile vii dintr-o data cu pareri formate cine stie de pe unde despre ce iti trebuie ca sa te angajezi in IT? Adica fix in domeniul unde ai cel mai putin nevoie de o facultate. Scuza-ma daca ti-am servit aici ca "deformator de opinie", in conditiile in care eu am trecut si prin facultate (UPB) si stiu cat m-a ajutat.
Si in conditiile astea din nou te bati tu cu pumnii in piept sa spui ca nu exista pasiune? Vorbeste pentru tine, nene. Tu da, nu esti pasionat de nimic, asta am inteles de cand ai pus intrebarea.winking Cred ca de aia ai ezitat atatia ani, nu doar ca n-ai avut bani, dar atata amar de vreme?
Dar daca nu exista pasiune intreaba-te de ce nu facultatile sunt responsabile de a scoate programatori buni. Tu in mintea ta chiar ai impresia ca facultatea e definitorie in a-ti gasi job in IT si a cunoaste la modul general inginerie software sau programare. Daca tu ai impresia ca angajatorii te dau la o parte doar pentru ca n-ai facultate...stai linistit ca pe langa aia 5-10% angajatori care te-ar respinge doar pentru ca n-ai facultate se gasesc alti 90% care te aspira imediat cum isi dau seama ca au nevoie de ceea ce stii sa le faci, nu de ce hartii ai acumulat tu.

Spre mirarea ta, afla ca majoritatea programatorilor buni se angajeaza dinainte sa termine facultatea si sa aiba nevoie de acea diploma (mai mult pentru scutire de impozite la respectiva firma, nu de altceva ti-ar cere HR-ul), ba chiar noile generatii avand acces si mai facil la informatii se angajeaza dinainte sa inceapa facultatea, deci de pe bancile liceului. Ce zici despre asta? Si eu fac parte printre aceia care s-au angajat dinainte sa obtina diploma de absolvire a facultatii.

Sau m-ai capiat cu facultatea de Electronica, alta gaselnita de a ta.
Omule, 5% dintre colegii mei care au terminat chiar sunt ingineri electronisti pe bune la vreo companie proiectand circuite, automate sau retele, restul 95% sunt vanzatori, secretari, superviseri, in companii multinationale de telecomunicatii, dar ingineri nu, desi pana si titlul ar sugera asta, dar e o abureala si asta o stiu pe surse. Omuletii nu "ingineresc" nimic pe acolo si nu aplica nici macar 1% din ce au invatat in facultate. Sunt "ingineri" doar ca sa se laude la neamuri si atat.
Eu n-am terminat specializare pe Electronica, insa am avut destul de mult de-a face cu ea in primii doi ani de facultate. Si in rest stiu ce stiu de la restul fostilor mei colegi / amici.

Eu am incercat sa te limpezesc cat mai bine, sa-ti prezint o realitate cat mai benefica tie ca sa ajungi pe termen cat mai scurt sa iti gasesti si tu locul in aceasta industrie care e in permanenta cautare de forta de munca. De aceea ti-am sugerat ca la varsta ta o facultate chiar nu te ajuta aproape deloc. Mai bine te apuci direct sa inveti limbaje de programare si tehnologii necesare la un posibil job. Cum inveti, cine te ajuta, te priveste. Dar daca astepti la facultate sa iti cladeasca tie acest viitor nu faci decat sa te amagesti.

P.S. poate te uiti si pe comentariile de pe articolul de la piticigratis. Sunt chiar unele savuroase si despre inutilitatea facultatilor in IT.
Sau daca Dascalu pierde vremea pe YouTube si e cineva care si-a ratat cariera (asa crezi tu) atunci inseamna ca tu chiar ar trebui sa iti vezi de un job la aprozar sau supermarket. Chiar nu vezi ridicolul situatiei in care doar tu te regasesti.
In primul meu raspuns de la intrebarea ta ti-am spus clar ca am si exemple de colegi asa-da, asa-nu, apoi tu pretinzi ca eu lucrez la aprozar si nu in industrie, de aia nu recomand facultatea. Chiar are sens, nici macar nu te ostenesti sa asculti integral ce-ti spune cineva. In primul rand ca nu o recomand unora ca tine, adica intr-o situatie ca a ta, nu asa la modul general. In al doilea rand, chiar se poate intra in aceasta industrie si fara facultate (in domeniu sau nu). Restul sunt abureli ce ai inteles tu.

| explică (pentru Arrakis):

E aberant ce zici tu ca inveti de unde vrei tu(e irelevant) si mergi sa te angajezi in domeniul IT.Angajatorul iti cere experienta, si de unde o poti dobandi tu daca inveti de acasa sa zicem si spui sus si tare ca nu ai nevoie de o facultate ca nu te pregateste la nimic?
In facultate se "vaneaza" studenti in diferite domenii, ar fi un punct de start asta consider ca ar fi avantajul.
Ca s-au angajat cativa elevi din liceu e posibil, dar sunt cazuri rare si eu cel putin nu am vazut/auzit nici unul dar dupa sigur ca au facut o facultate si s-au angajat in alta parte mai bine.
Si nu mai arunca cu noroi te rog ca ma aflu in nu stiu ce situatie, o facultate o pot face oricand si pot lucra pe un post asemanator in care lucrezi tu ca ai terminat politehnica. Spre deosebire de un student eu pot sa zic ca o duc mai bine, multi din cei care fac o facultate habar nu au ce e cu viata lor si traiesc pe banii parintilor adica au facut o risipa de timp in care eu am castigat bani la care ei ar trebui sa munceasca o viata de acum incolo.
O facultate daca o fac o fac pentru mine chiar daca nu voi lucra in domeniul respectiv, dar inainte cred ca trebuie sa gandesti ce vrei sa faci.Cel putin eu am luat prin eliminare variantele, si puteam face orice facultate din cele amintite mai sus iar acum puteam fi tot aici unde sunt aici.Nu iti inteleg frustrarea de ce spui ca e tarziu pentru mine sa mai fac ceva.Ce sa mai zic de unii oameni care lucreaza avand deja peste 50 de ani si intre timp au studiat Dreptul la distanta, ar fi fost mai mult o provocare pentru ei chiar daca nu vor lucra in domeniu.Repede stii sa spui ca e tarziu, ca nu stiu ce.

Totusi nu ai raspuns la intrebarea mea, de ce e la moda sa mergi la o facultate la Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara(orase mari), sa platesti chirii si transport ca apoi sa te intorci inapoi si sa iti cauti un job? Nu puteau aia oare saracii sa se angajeze direct fara facultate, ca oricum nu au posturi cine stie ce tot de agent vanzari, dispecer, gestionar magazioner si prostii din astea.Ce le-o trebuit lor facultate la mama naibii si sa ii intretina parintii din bani munciti greu prin strainatate? Aa, si inca ceva dupa ce se lauda ca fac facultati nu stiu cine stie pe unde si facultati de renume, vin in zona lucreaza cateva luni si apoi merg in afara prin Anglia la curatenie sa castige mai bine apoi se intorc inapoi in tara ca acolo nu rezista si credeau ca sunt caini cu covrigi in coada.Care-i spiru aici, sa faci o facultate doar de umplutura?
Ai ocolit intrebarea asta de fiecare data, dar ii esentiala daca tot spui ca nu merita o facultate sa faci si ca te poti angaja fara. Fara facultate un job cat de cat decent nu am prea auzit, doar sa lucrezi in schimburi pe bani putini gen benzinarii sau ca manipulant si acolo sigur nu te tin mai mult de 3 luni.Si oamenii s-au saturat de prostia lor si sunt firme care trimit plicuri cu CV-uri sa depui daca vrei sa te angajezi la compania lor, unii s-au mai desteptat si nu au nevoie de astfel de angajari.
Tu cand te-ai gandit sa faci acea facultate la ce te-ai gandit prima data? Ca nu are rost asa-i? Atunci de ce te-ai mai dus acolo sa spui ca e greu, nasol daca puteai sa faci o facultate cum fac astia acum, cat mai simplista sa iti placa putin si aia e ca tot acolo te angajezi unde esti si cu politehnica.
Eu zic ca prima data te-ai interesat de la alte persoane cum e la acea facultate, apoi ca daca ii grea o sa castigi si multi bani ca nu o sa ai timp sa ii numeri si in cele din urma ca te-ar pasiona putin.
Acum se pare ca o intorci, prima data spuneai ca ai facut o facultate de inginerie si stii ceva programare, ca stii cu ce se mananca electronica dar nu recomanzi ca nu vei lucra in domeniu.Detaliaza te rog cum vine asta sa inteleaga si altii.

| a răspuns (pentru smiley92):

Aoleu, ma omori cu zilele literalmente. De trei zile stau sa-ti dau tie raspunsuri ca sa ce? Ca sa te incapatanezi cu aceeasi mentalitate rigida care nu-ti va aduce niciun beneficiu mult asteptat?
Stii ce ai putea primi, stimate user, asa la modul cel mai realist? O parodie.
https://www.youtube.com/watch?v=QvO6i0kV5Ms

Acum ca sa raspund iar punctual la pledoaria ta. De data asta promit ca te las sa iti vorbeasca greierii dupa mine.

=====================================================

"E aberant ce zici tu ca inveti de unde vrei tu(e irelevant) si mergi sa te angajezi in domeniul IT.Angajatorul iti cere experienta, si de unde o poti dobandi tu daca inveti de acasa sa zicem si spui sus si tare ca nu ai nevoie de o facultate ca nu te pregateste la nimic?"

Nu e vorba ca nu te pregateste la nimic, ci nu suficient cat se cauta in industrie. Cand inveti acasa tu ai impresia ca e vorba de a citi niste carti de istorie sau literatura si la interviu te duci si povestesti? Uite aici ai tu o eroare de gandire si faci niste confuzii. Nu, omule, cand inveti programare acasa sau ajutat de nu stiu ce scoala / cursuri sau tovaras/mentor vei exersa tot ce vezi prin tutoriale. Acest domeniu este unul foarte practic, pe cand in facultate nu se pune accentul pe practica, la interviuri poti avea sansa sa si prezinti ce ai invatat, sunt unele firme/companii interesate direct numai de dovada faptului ca tu poti sa intelegi ce se face, stii sa iti cauti singur documentatie si asa mai departe. Ei bine, facultatea te pregateste mai departe pentru o directie de cercetare in domeniu, asta inseamna inginerie mai mult in sistemul de invatamant defunct din Romania. Nu te pregateste pentru industrie/job, te pregateste tot pentru alte ramuri mai avansate, adica masterat, doctorat...si ce o mai fi. Lucruri care se mananca cu matematica.
In final ramai cu prea multa informatie care nu este bine conectata intrucat vei fi fortat sa o asimilezi foarte repede si sa o uiti la fel de repede. Nu ai niciun beneficiu din asa ceva, sa ti se dea o masa bogata cu zeci de aperitive si felul 2, 3, felul 14, dar tie in final n-o sa-ti foloseasca decat maxim doua sau trei feluri...iar alea ti-au fost prezentate mult prea superficial. Iar in situatia ta nu faci decat sa te impovarezi aiurea ca sa te mai apuci acum de facultate, iar tu trebuie sa intelegi ca in facultate se pune accentul pe informatica intr-un mod mai stiintific/matematic, te invata doar sa gandesti mai abstract si sa te poti adapta, sa cauti o informatie, dar asemenea skill-uri le inveti oriunde altundeva, deci nu exista o facultate exclusiv de programare, nici nu se pune accentul pe programare in sine, informatica e ceva mai vast decat programarea de care ai nevoie mai tarziu la un job. Iar tu acum nu cauti sigur acea parte fundamentala/teoretica, ori n-am inteles eu ca vrei efectiv sa ajungi ca nenea din parodie, doar ai timp si bani de aruncat aiurea pana se prinde ceva de tine si poate nici atunci. Tu poate efectiv nu realizezi ca deja ai pierdut destula vreme...
======================================================

"In facultate se "vaneaza" studenti in diferite domenii, ar fi un punct de start asta consider ca ar fi avantajul."

Da, asta e ceva mai facil, in sensul ca se fac conexiuni mai lejer, relatii. Dar nu inseamna ca se pune accentul neaparat pe calitate. E mediul prielnic pentru asa ceva. Dar nu este ceva esential. Nu e ca si cand ai pierde un tren din punctul asta de vedere. Vin si alte trenuri. Dar da, e alta sa aplici la un internship Google fiind student la facultatea X. Sunt niste interese in acest sens, pentru ca facultatea sa mai castige un prestigiu.
==========================================================

"Ca s-au angajat cativa elevi din liceu e posibil, dar sunt cazuri rare si eu cel putin nu am vazut/auzit nici unul dar dupa sigur ca au facut o facultate si s-au angajat in alta parte mai bine."

Nu sunt cazuri rare in ziua de azi. Majoritatea vor sa intre pe felie mai repede si realizeaza ca scoala nu intruneste standardele lor.
Din nou, ai impresia ca datorita facultatii au facut ei ce au facut, s-au angajat unde s-au angajat, da, poate tu ai impresia ca au fost la Mc sau KFC, iar abia dupa terminarea facultatii au ajuns cineva.
Tu esti incapabil sa pricepi si refuzi sa vezi ca in IT nu depinzi exclusiv de cunostintele din facultate. Eu ti-am zis clar ca pana si la mine la job am un coleg care n-are facultate deloc, in niciun domeniu. Si stii de ce refuzi sa intelegi treaba asta? Pentru ca refuzi sa crezi ca exista pasiune. Moartea pasiunii la tine te face sa crezi ca doar scoala te ajuta si nu tu insuti. Tu traiesti cu iluzia ca IT-ul este un domeniu doar pentru genii neintelese care au 10 pe linie si se vor duce toti la corporatii de top, numai asta e unica cale te pomenesti, asa te-au vrajit unii sau altii cu orgolii de pisoi mangaiati in crestet de parintii care se mandresc cu ei, dar ghici ce, CEO-ul oricarei astfel de mari corporatii nici macar n-are facultate terminata sau in domeniu. Poate asta te pune un pic pe ganduri in timp ce tu stai acasa cu mana-n falca si simti ca ti-ai ratat sansa vietii din cauza ca n-ai facut inca o facultate, cel putin cand vine vorba de IT. Trebuie neaparat sa scapi de mentalitatea asta romaneasca ca trebuie sa intri pe usa aia ca sa iesi pe cealalta. Este o obsesie din aia de pe vremea comunismului ca-ti trebuie neaparat diploma, dar nu e valabil in orice domeniu.
==========================================================
"Si nu mai arunca cu noroi te rog ca ma aflu in nu stiu ce situatie, o facultate o pot face oricand si pot lucra pe un post asemanator in care lucrezi tu ca ai terminat politehnica. Spre deosebire de un student eu pot sa zic ca o duc mai bine, multi din cei care fac o facultate habar nu au ce e cu viata lor si traiesc pe banii parintilor adica au facut o risipa de timp in care eu am castigat bani la care ei ar trebui sa munceasca o viata de acum incolo."

Eu te-am intrebat adineauri cum stai cu matematica. Ai evitat sa spui. Tu iti faci iluzii daca ai impresia ca avand job in paralel te vei tine bine de facultate dupa atata timp in care ai uitat multe lucruri de la scoala, ori chiar esti dispus sa mai stai intretinut de catre parinti la varsta asta, cine stie, in timp ce ajungi exact ca tipul din parodie facand facultati pana la 40 de ani. Daca zici ca ai castigat atatia bani intr-un mod laudaros cum afirmi, la ce mai vrei facultate ca nu te mai inteleg? Tie iti trebuie facultate ca sa te lauzi cu diploma la cineva? Ar fi o posibilitate, doar pui prea mult accentul pe asta din moment ce nu ti-e totusi esentiala.


=========================================================
"O facultate daca o fac o fac pentru mine chiar daca nu voi lucra in domeniul respectiv, dar inainte cred ca trebuie sa gandesti ce vrei sa faci.Cel putin eu am luat prin eliminare variantele, si puteam face orice facultate din cele amintite mai sus iar acum puteam fi tot aici unde sunt aici.Nu iti inteleg frustrarea de ce spui ca e tarziu pentru mine sa mai fac ceva.Ce sa mai zic de unii oameni care lucreaza avand deja peste 50 de ani si intre timp au studiat Dreptul la distanta, ar fi fost mai mult o provocare pentru ei chiar daca nu vor lucra in domeniu.Repede stii sa spui ca e tarziu, ca nu stiu ce."

Din nou, foarte gresit. Admiti efectiv ca nu-ti pasa ca iti irosesti timpul doar ca sa hranesti un orgoliu, insa s-ar putea sa te consume de tot cand vei vedea ce presupune acum o facultate, mai ales una de Electronica sau Informatica.
Ba te faci ca de fapt vrei sa stii meserie, ca vrei sa castigi, ca banii conteaza, nu pasiunea, ba spui ca vrei facultate doar asa ca sa pari probabil mai elevat, probabil te consideri ratat fara o facultate. Intortocheata mentalitate si foarte nesanatoasa de altfel.
Deci de ce sunt eu ala frustrat doar pentru ca te contrazic in ceva in care tu n-ai cum sa ai dreptate pentru ca eu spre deosebire de tine am experienta, am trecut prin facultate, activez intr-un astfel de job in domeniu, deci cine esti tu sa-mi spui ca eu zic prost si tu zici bine? Ai abilitati paranormale sau ceva de genul asta? Poate doar putina lipsa de obraz.
Dupa ce ajungi la un nivel in care esti singur tot mai responsabil zi de zi, ai multe sarcini, ocupatii, persoane de intretinut/relationat, chiar crezi ca mai poti face fata in facultate mai tarziu la fel de bine ca pustanul ala de liceu de 19 ani intretinut de parinti? Tu esti acum in trenul care o ia pe un traseu mai dificil. Sub nicio forma nu te compari cu pustanul ala de liceu care urmeaza direct facultatea si are timp numai si numai de ea sa se tina. Pe langa faptul ca repet pana iti intra in cap (daca are ce intra aparent): tu nu mai ai mintea aia fresh si pregatita de asimilat informatii noi ca la 19 ani. Ai uitat multe notiuni din scoala si iti va fi foarte greu sa te readaptezi. Foarte greu. Imi tot dai exemple de omuleti care au facut Dreptul ca n-aveau ce face, dar da-mi exemple si de indivizi care au facut Politehnica tot pe la 50 de ani asa...

==========================================================
"Totusi nu ai raspuns la intrebarea mea, de ce e la moda sa mergi la o facultate la Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara(orase mari), sa platesti chirii si transport ca apoi sa te intorci inapoi si sa iti cauti un job? Nu puteau aia oare saracii sa se angajeze direct fara facultate, ca oricum nu au posturi cine stie ce tot de agent vanzari, dispecer, gestionar magazioner si prostii din astea. Ce le-o trebuit lor facultate la mama naibii si sa ii intretina parintii din bani munciti greu prin strainatate? Aa, si inca ceva dupa ce se lauda ca fac facultati nu stiu cine stie pe unde si facultati de renume, vin in zona lucreaza cateva luni si apoi merg in afara prin Anglia la curatenie sa castige mai bine apoi se intorc inapoi in tara ca acolo nu rezista si credeau ca sunt caini cu covrigi in coada.Care-i spiru aici, sa faci o facultate doar de umplutura?"

Conteaza si caminul oferit de facultate, chiria foarte ieftina acolo. Majoritatea vor sa ramana in orasul cu facultatea, unde se gasesc mai multe job-uri. Cam atat. Le trebuie sa aiba cazare mai ieftina pana dau de mai multi bani ca sa se mute la ceva mai bun de stat. Pe langa faptul ca destui abia asteapta sa scape de parinti. Da, pur si simplu e un motiv suficient, vor viata de student, sa devina mai libertini. Crezi ca nu e asta motiv? E unul puternic pentru destula lume, te asigur.

Asta e si problema ta fundamentala. Ma certi de fapt de ce nu iti aprob o idee prosteasca de a merge la facultate pentru ca ar fi doar o moda ce iti pare rau ca n-o urmezi si tu cumva. Facultatea e facultativa. Asta se stie de zeci de ani la noi.
Pacat ca n-ai auzit aceasta vorba si nu ti-a intrat in sange, contine foarte mult adevar. Practic acum incerci sa negi ca oricine a inceput o facultate n-a si terminat-o si ca nu s-ar mai fi si angajat in domeniu, nimic mai eronat. Doar pentru ca nu concepi tu si atat si pentru a putea fi la moda. Adica te intrebi de ce e societatea plina de tonti care fac ce fac si altii, nu ca le-ar folosi la ceva daca se apuca de altceva intre timp, cum ar fi de facultati inutile care arata la fel ca niste fabrici de someri. Poate ai sa recitesti articolul de la piticigratis pana se prinde ceva de tine. Adevarul doare, bre. Cine crezi ca are curajul sa admita ca a ars gazul de pomana?

Inceteaza sa mai crezi ca tu esti acum ratat si in pierdere. Asta faci desi nu realizezi cu aceasta lipsa a facultatii. Pentru tine e doar o posesie, o diploma, o chestie pe care vrei s-o faci doar din orgoliu, unul care s-a reactivat cam tarziu dupa ce ai facut atata pauza. Frustrarea e doar la tine, ca nu stii sa-ti aduni gandurile si sa realizezi ce-ti trebuie de fapt, dar nu realizezi ca nu te va judeca nimeni din punctul asta de vedere.

==========================================================
"Tu cand te-ai gandit sa faci acea facultate la ce te-ai gandit prima data? Ca nu are rost asa-i? Atunci de ce te-ai mai dus acolo sa spui ca e greu, nasol daca puteai sa faci o facultate cum fac astia acum, cat mai simplista sa iti placa putin si aia e ca tot acolo te angajezi unde esti si cu politehnica."


In mare parte da, aveam o banuiala ca nu voi primi ce imi doresc, dar o faceam pentru ca toti retarzii fac o facultate, crezi ca majoritatea elevilor la final de liceu stiu ce-i asteapta la facultate? Iar daca mai e vorba si de o facultate grea, care ofera totusi un bagaj solid de cunostinte, n-are cum sa strice, cel putin pe termen lung, chiar daca pe termen scurt te termina.
Reciteste articolul de pe piticigratis. Zicea bine acolo ca asa esti manipulat in scoala sa gandesti, cum ca Bacul e important, facultatea e importanta, nu vei reusi daca nu faci cutare chestie, exista doar calea X sau Y ca sa faci chestia Z. Dar in mare parte au fost doar minciuni de la profesori in goana lor dupa a mai scoate niste bani in plus de pe meditatii. Ceva foarte adevarat. Tu realizezi ce ar face profesorii de romana daca astia de la Real/mate-info n-ar mai sustine proba de romana la Bac desi n-au ce face cu ea la o facultate de Info/Electronica/Calculatoare?
Tu n-ai decat sa continui sa crezi ca scoala romaneasca e calea spre victorie mult si bine de aici inainte. In IT cea mai buna scoala e aia pe care o faci muncind/studiind acasa din placere/pasiune, ceva in care tu n-ai crezut si probabil inca nu vei crede. Ai senzatia ca lumea urmeaza un pattern si munceste doar din sila, din necesitate pentru bani. Dar job-uri sunt atatea, nu te obliga nimeni sa alegi jobul X doar pentru ca esti platit cu suma Y de bani. Pe principiul asta putem sa practicam toti prostitutia, proxenetismul, etc.
N-ai avut tu modele in viata reala, in anturajul tau, dar spre surprinderea ta, daca le-ai fi vazut, acestea n-au depins de meritele scolii romanesti, ci de propriile lor merite obtinute din munca individuala.

===========================================================
"Eu zic ca prima data te-ai interesat de la alte persoane cum e la acea facultate, apoi ca daca ii grea o sa castigi si multi bani ca nu o sa ai timp sa ii numeri si in cele din urma ca te-ar pasiona putin."

Parerea ta. Pe majoritatea ne presau parintii sa ne ducem la facultatea X, orasul Y, pentru ca vezi dom'le pentru viitor mai bun, viitor pe care oricum nu ti-l ofera nu stiu ce scoala pe tava. Ai de tras pe cont propriu pentru ceva care sa te faca multumit. Si pentru inca un motiv, majoritatea parintilor sunt dispusi sa ne mai sprijine destul in facultate. Deci, de ce nu ai face o facultate in asemenea conditii? Doar nu asta e ce spuneai tu ca ti-a lipsit tie in primul rand? Atata timp cat esti si intrat la buget...ai fost in stare sa treci de o admitere, pai de ce ai sta acasa? La 18 ani ai impresia ca stiu majoritatea elevilor / tinerilor ce vor face cu vietile lor? Ei bine, acum dupa vreo 10 ani de atunci eu iti prezint o alta impresie, in conditiile in care tu n-ai prins acest tren si ai impresia ca iti este esential. Eu iti zic ca esential iti era la vremea potrivita, insa din ce mi-am dat seama pana acum, tu nu stii exact ce vrei, altfel nici nu mai intrai pe site-ul asta ca sa ne intrebi ce alegi intre vreo trei domenii destul de diferite. In cel mai bun caz vrei doar sa urmezi o turma. Atat. Tu individual nu stii ce vrei de la tine.

===========================================================
"Acum se pare ca o intorci, prima data spuneai ca ai facut o facultate de inginerie si stii ceva programare, ca stii cu ce se mananca electronica dar nu recomanzi ca nu vei lucra in domeniu.Detaliaza te rog cum vine asta sa inteleaga si altii."

N-am intors nimic. Poate ai pricepe mai multe daca ai citi cu atentie ce ti-am tot scris de atata amar de vreme fara sa am vreun beneficiu pentru ca stau eu sa te sfatuiesc. Doar tu te-ai intors pana acum in toate directiile, osciland intre diverse facultati si domenii (unele fara legatura intre ele).
Eu nu am zis ca e facultatea de Electronica una proasta si ca nimeni nu va lucra in domeniu, ci dimpotriva, voiam sa semnalez ca putini sunt in stare sa se si angajeze ingineri in domeniu raportat si la piata muncii in tara. Eu n-am facut specializare de Electronica, dar in primii doi ani de facultate sunt multe materii mai generaliste/comune/fundamentale prin Politehnica. Abia din anii 3-4 incep specializarile mai concret. In rest, mi-au mai povestit colegii care au ramas mai departe pe specializare ce au mai facut dupa ce au terminat. La o facultate de Calculatoare vei face si cateva (chiar destule) materii de Electronica. La Informatica de exemplu n-ai treaba, e mai usor. Singurele materii de Electronica pe care le-am apreciat erau cele din zona de Electronica digitala, deci cu Circuite integrate digitale sau Microprocesoare, Microcontrolere, pentru ca implicau si niste programare la nivel de hardware. Ce a fost cu programare mi-a placut. Ce a fost doar cu legile lui Kirchhoff in rezolvare de circuite nu prea! Plictisitor si deloc practic.
Eu nu ti-am spus sa nu faci cutare chestie pentru ca n-am facut-o eu, la fel de bine puteam sa-ti zic sa nu faci Dreptul ca nici eu nu l-am facut, eu ti-am spus ca am avut de-a face cu astfel de cursuri, iar cineva ca tine se va impiedica rau de tot printr-o astfel de facultate dupa atatia ani de pauza. Altii inteleg destul de bine ce zic eu. Ca nu intelegi tu e pentru ca esti foarte fixat pe o idee eronata si esti si ignorant.
In fine, chiar m-as mira ce mai gasesti de replicat si dupa treaba asta, ti-am mai zis ca-ti las greierii sa vorbeasca, da? Tu oricum n-ai inteles decat ca nu recomand nimanui facultate si atat. Nu, nu-ti recomand doar tie intr-o astfel de situatie. Pentru ca nu e rentabil si pentru ca ai si alte drumuri mai usoare/eficace pentru cat ti-ar trebui tie sa stii, iar ca doctor in Informatica / Calculatoare nu aspiri sigur. Deci minte-te in continuare ca nu se va uita nimeni la tine fara vreo diploma de facultate, ci mai rau, fara cunostinte practice pe care le poti obtine si altfel fix daca ai avea pasiune, ceva ce tu n-ai, dar si sa urmezi o facultate in sictir/fara pasiune e chiar mai toxic. Toata treaba e sa vrei cu adevarat si sa stii sa-ti iei informatiile bine, insa tu ai impresia ca numai o facultate le ofera cu adevarat la pachetul complet. Ceva complet neadevarat.

| explică (pentru Arrakis):

Omule, nu are relevanta ce cred eu daca ma pot angaja cu sau fara facultate important e ce vrea angajatorul, poate in Bucuresti, Cluj ai de unde sa alegi joburile fara diploma de licenta. Apoi ce recomandare ai avea sa mergi sa lucrezi la o firma de IT/programare care are deja studenti in practica iar angajatorii respectivi stiu ca studentii invata domeniul respectiv.Ce angajator te intreaba ce ai invatat tu singur acasa sau ce programe ai facut pe cont propriu fara sa fie ceva oficial ca ai niste studii? Cui crezi ii place ceea ce se intampla? Sa fie asa cum zici tu la cati omuleti sunt care invata de acasa programare aia de ce nu se angajeaza la o firma sau sunt neangajabili decat ca manipulanti si vanzatori la Mc, KFC?

Si nu, nu e adevarat ca aia care merg sa studieze in Iasi, Cluj merg ca vor sa ramana acolo.Am zis si in celelalte mesaje, fac facultatea acolo apoi tot se intorc acasa la domiciliu.Probabil doar sa se distreze, sa fie intr-un oras mare/fain dar asta implica cheltuieli mai mari, totul se plateste.Insa intrebarea era alta, ce rezolva ei cu asta ca majoritatea se duc la facultati "moarte" fara viitor.Asa pot sa fac si eu orice facultate la mine in judet si ies mai bine decat ei.

Nu stiu de ce crezi ca nu pot face facultatea de Electronica/Calculatoare, la Calculatoare ar fi ceva mai greu ca ar fi mai multe pe cap, (Mate, Fizica, Electrotehnica, Informatica, si partea de micro hardware care nu e ok) in tara nu o sa faci procesoare deci inveti ceva ce nu iti va folosi.
Daca au fost altii precum si un var de-al meu care a dat la facultatea de Electronica dupa 5 ani de la terminarea liceului asa cred ca pot reusi si eu daca imi pun ambitia, dar cum nu te angajezi in domeniu nu are rost. Locuri de munca putine iar daca ar fi trebuie sa stai in chirie si nu renteaza.
Pentru un job de dispecer la o firma de transport nu ai nevoie de nici o facultate? Din cate am inteles pentru acel job trebuie sa ai o facultate, voiam sa ma angajez acolo dar am aflat ca ar fi alt post pentru cei doar cu bac, ceva mai putin platit dar nici nu stai mult timp acolo ca te vor face sa nu iti convina si sa pleci de bunavoie.
Asa ca daca ar fi sa o luam altfel, angajatorul se uita pe diploma sa vada daca tu ca dispecer le ai dupa specializarea licentei cu: geografia/turismul, ceva limbi straine sau suport IT.Stiu ca e in stil comunist dar asta se intampla si apoi nu ai nici o chemare pentru un job mai bunicel si stabil.

| a răspuns (pentru smiley92):

Chiar nu-ti place cum se aude simfonia de greieri in noptile de vara?

De unde stii tu ce vrea angajatorul? Iar continui cu prostia asta? Cu cati ai stat tu de vorba in conditiile in care acum nu ai abilitati in domeniu? Mai intai sa ajungi sa stai de vorba cu unul.
Cand vei avea astfel de abilitati poate nu vei mai bate campii in necunostinta de cauza pretinzand ca iti cer toti diplome. Stii macar de ce vor diplomele alea? Din doua motive: scutire de impozite si ca sa dovedeasca ca tu ai trecut deja de niste incercari care te pot dovedi ca cineva integrat in societate capabil de supunere si tolerat lucruri impotriva vointei tale. DAR nu sunt lucruri eliminatorii la nicio firma/companie normala atat timp cat tu chiar te remarci pozitiv prin portofoliul sau skill-urile tale. Orasul nu conteaza probabil decat intr-un oarecare nivel salarial, in capitala se plateste mai bine.

Sunt destui care trec ca gasca prin apa prin facultate chiar si cu note mari la absolvire si nu trec de multe interviuri de angajare, interviuri la care selectia poate dura si luni de zile, daca e ceva de respectivele companii, vor fi probe destul de minutioase pentru selectie, iar probele tehnice care se dau acolo chiar conteaza, nu te duci nicaieri si arunci diploma in fata unui angajator si ii zici "ia-ma nene". Asta e doar fantezia ta stupida rezultata din marile tale neajunsuri (cel mai mare fiind lipsa unei pasiuni/vocatii adevarate). Daca ar fi asa atunci n-ar mai exista nici proba tehnica la interviu, fiind omuletii convinsi de cate genii informatice se produc pe banda rulanta din niste facultati. Si ai incredere cand iti spun ca angajatorii sunt perfect constienti si ei de cat de bine te pregateste o facultate. Tocmai de aceea unii recruteaza foarte devreme studenti inca din primii ani (nu doar terminali), tocmai pentru a-i forma mai rapid.

In mintea ta limitata chiar ai falsa impresie ca nimeni nu se angajeaza fara diploma. E prea socant si bolnav pentru tine sa crezi altceva. Ironic cum te comporti ca cineva care tocmai ar fi facut o facultate si nu aprobi ca si altii sa se angajeze fara studiile tale. Dar uite ca nu esti in aceasta pozitie oricum, altfel jur ca te intelegeam de ce esti atat de pornit sa nu ma crezi. Ai zice ca incerci sa negi o iluzie la nesfarsit. Si o negi in fata unuia de parca i-ai spune tu din experienta, dar e taman pe dos, eu iti vorbesc din experienta!

===========
"Si nu, nu e adevarat ca aia care merg sa studieze in Iasi, Cluj merg ca vor sa ramana acolo.Am zis si in celelalte mesaje, fac facultatea acolo apoi tot se intorc acasa la domiciliu.Probabil doar sa se distreze, sa fie intr-un oras mare/fain dar asta implica cheltuieli mai mari, totul se plateste.Insa intrebarea era alta, ce rezolva ei cu asta ca majoritatea se duc la facultati "moarte" fara viitor.Asa pot sa fac si eu orice facultate la mine in judet si ies mai bine decat ei."

Sunt si astfel de rebuturi. Da, nu e nicio noutate ca unii fac facultate doar pentru ca e o tendinta/moda, sa traiasca niste experiente, sa lege relatii. Si eu ti-am spus sa nu pui botul nefiind convins ca vei obtine ceva bun de pe urma asta.
============
"Daca au fost altii precum si un var de-al meu care a dat la facultatea de Electronica dupa 5 ani de la terminarea liceului asa cred ca pot reusi si eu daca imi pun ambitia"
Sa dea Dumnezeu sa ai tu ambitia asta...ce mai face vara-tau intre timp? Ti-am mai zis ca de intrat aproape oricine poate, de iesit cu ceva in cap si cu ceva care chiar te si ajuta...in privinta asta procentul e covarsitor de mic.

In rest, citeste ce mai scrie in articolul de pe piticigratis, curand iti va trebui si doctorat ca femeie de servici. Si motivele sunt halucinante. big grin
O firma serioasa nu angajazeaza dupa criterii abracadabrante. Baga la cap.

Pune-ti ordine in ganduri, asigura-te ca stii ce vrei, iar din ce ai descris pana acum, tu n-ai nevoie de ambitie pentru a face o facultate, ci pentru a obtine un job. IT-ul e printre putinele domenii care-ti permit angajarea pe baza a ceea ce stii sa faci. In loc sa profiti tu stai si te uiti la capra vecinului, da, dar si Gigel a fost la facultate, dar si Mirela...eu de ce nu? Du-te si tu atunci. Sper ca mai stii cum arata o integrala sau o banala suma dupa 8 ani de pauza, motiv pentru care n-am cum sa-ti aprob fanteziile astea de a face o facultate tehnica in ideea ca vei mai si excela la ea si la un viitor job.

| explică (pentru Arrakis):

Mda, de la inceput ce spui imi dau seama ca bati turca pe ogor cand zici asta: "te angajezi oriunde in orice judet fara diploma ca diploma e doar pentru scutirea de impozit 16%"...da ok e asa cum zici tu, dar realizezi ca faci prostia vietii? Ma duc in Iasi sa zicem, da? Ca acolo poate sunt mai multe optiuni, in Suceava nu am auzit sa te angajeze fara studii superioare si sa stai mult.Sa zicem ca gasesc dar in alt judet.
Tu gandesti ca mai mult de 25 de bete/luna nu iei mai ales ca incepator? Si din aia impozit, sa zicem ca nu ar veni foarte mult dar apare chiria care in orice caz in Iasi sare de 200 de euro asa mai modest ca doar nu stai in lux apoi mancarea si mai ai de facut si altele precum de intretinut doua case, o masina si unde ajungi? Ai tras linie sa vezi unde iesi? Asta asa fara sa faci mai nimic cu viata dar cheltuielile sunt mult mai mari dar cei care traiesc la bloc nu isi dau seama si cred ca toti banii pe care ii castiga ii pun si deoparte.Am niste pretentii de la tine, ai o varsta deja cum sa gandesti asa ca mergi si te angajezi oriunde la o companie de IT ca muncitor necalificat?
De asta zic si tot imi tocesc tastatura ca nu merita sa mergi in alt judet ca atunci cand tragi linia afli ca intri in datorii dupa ce incepi munca.

| a răspuns (pentru smiley92):

Vrei de la inceput si salariu mare si nici nu stii nimic. La inceput oricum castigi mai putin. Asa e peste tot. Si nu diploma sau lipsa ei e de vina. Continua in prostia ta. Ti-am zis inca din primul meu raspuns ca trebuie sa inveti la inceput de drum sa iti cobori asteptarile pana faci experienta reala intr-o firma/companie. Atunci vei vedea beneficiile. Intre timp fabuleaza nene ca stii tu mai bine ca mine! Tot tu ceri sfaturi și le ignori! Nici la vârsta asta nu te-ai maturizat.

| a răspuns:

Dacă vrei neaparat facultate și nu ti-o scoți din cap mai bine te bagi măcar la limbi străine. Sunt și joburi de support in IT care au nevoie de astfel de oameni. Deci win-win pentru tine.
Dacă vrei strict programare nu merita acum sa mai pierzi 3-4 ani pentru asta având la pachet și alte lucruri inutile pentru care vei suferi carandu-le după tine.