| StrongHeart a întrebat:

Asasinarea Ceausestilor a fost transmisa prin televizor?

44 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Uite o teorie mai noua si destul de interesanta:
https://youtu.be/qK_xPf532bw

| StrongHeart explică (pentru regis):

Are 2 ore, fratiorul meu. Spune-mi tu teoria ta daca ai vreuna.

| Harfagre a răspuns (pentru regis):

Teoria prezentată de Zaiafet e cea mai apropiată de realitate, am făcut armata înainte de 1989 și lucrurile erau cam așa cum le descrie el. În cazul unui conflict militar, avea și armata oameni care ar fi trebuit să rămână în teritoriul ocupat de inamic, avea și Securitatea astfel de oameni. Numai că securiștii îi erau loiali lui Ceaușescu personal, așa erau selectați, ei au tras zile întregi în oameni de pe stradă și nu s-au potolit decât după ce a fost împușcat Ceaușescu.

| regis a răspuns (pentru StrongHeart):

Daca esti cu adevarat interesat de subiect, doua ore e foarte putin.
Eu am urmarit seriale intregi, interviuri nenumarate, iar daca m-ar pune careva sa car in spate toate cartile citite pe tema asta probabil nu as reusi sa fac un pas...
Daca ar fi sa expun teoria mea ar dura probabil cateva zile.
Teoria mea se suprapune 75% cu a lui Zaiafet, care oricum mi se pare cea mai apropiată de adevar dintre toate.

| Holiday a răspuns:

Ceausestii n-au fost asasinati. A fost doar pusa in aplicare condamnarea la moarte.
Nu, nu a fost transmis la TV.

| Frank51 a răspuns:

N-a fost asasinare, ci verdictul unui proces.

| Salontanul a răspuns (pentru Frank51):

Ala n-a fost proces ci un simulacru. De curiozitate mergi la un proces sa vedeti cum se face unul corect!

| Frank51 a răspuns (pentru Salontanul):

A fost un proces special laughing

| Harfagre a răspuns (pentru Salontanul):

Toate procesele de pe vremea lui Ceaușescu erau simulacre, nu exista proces corect pe vremea aceea. Procurorul era mai presus de judecător, procurorul hotăra încadrarea faptei și vinovăția, iar judecătorul nu făcea decât să confirme sentința, el practic doar semna hotărârea.

Comuniștii desființaseră orice formă de justiție autentică, iar urmele există până în ziua de azi. Chiar și în Rusia există în prezent procese cu jurați, dar în România încă nu există. În România justiția e controlată complet de serviciile secrete. Proces corect ai să vezi doar pentru țărani, dacă la băutură Ion i-a dat cu toporul în cap lui Vasile atunci o să fie proces corect, că ei n-au relații în justiție. Dar când unul cu SUV omoară oameni pe trecerea de pietoni, deja n-ai să mai vezi proces corect, judecătorii vând oricând sentințe pe bani.

Pe vremea lui Ceaușescu nu puteai să dai admitere la Facultatea de Drept decât dacă aveai recomandare scrisă de la secretarul de Partid, deci erai evaluat încă din liceu, inclusiv de către colegii de clasă. De-obicei, în clasa a 11-a deja erau câțiva care aveau angajamente semnate cu Securitatea, am avut astfel de colegi de clasă.

| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

O cunostiinta a mea, ruda a neveste-mi, a fost acuzat ca afurat 10.000 lei. N-a fost condamnat ca s-a dovedit, cu martori, ca nu era acolo la momentul furtului. Deci nu toate procesele erau contrafacute! Versoara mea a dat la drept si, desi era din neam de oameni bogati (chiaburi cum se numeau atunci) au intrat. Cauta Mihaela Camenita si vei gasi. Eu, tot din neam de chiaburi si preot, am intrat la armata. Nu te lua dupa legendele populare. A fost vremea lui Gheorghe-Gheorghiu Dej cand a fost rau. Am prins-o si pe aia. Mi-am vazut strabunica amenintata cu arma ca n-a vrut sa-i lase sa taie un brad de 20 metri pentru ca din varful lui sa faca pom de "Mos Gerila" (nu era voie sa zici "Craciun"). Uite povestea aici: https://tscoldman.wordpress.com/2018/02/26/bradul/
Ceausescu a schimbat mult lucrurile. Pacat ca a gresit in ultimii ani!

| Harfagre a răspuns (pentru Salontanul):

Nu Ceaușescu a schimbat lucrurile, Dej le-a schimbat, în 1964, înainte de a veni Ceaușescu. Atunci a eliberat deținuții politici și tot atunci s-a cam terminat cu "originea sănătoasă".

Un furt de 10.000 de lei e minor, în anii '80 asta era cam 3 salarii de-ale maică-mii sau cam 4 salarii de-ale mele. Da, la nivelul ăsta poți să zici că existau și procese corecte, dar discuția era despre procesul corect pe care zic unii că l-ar fi meritat Ceaușescu. Problema lui nu erau 10.000 de lei, problema lui erau 1.000 de morți.

| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

Crede-ma! Eu am trait vremurile alea. Ceausecu a schimbat lucrurile. Pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej nu aveai voie nici sa vorbesti. Pe mine era sa ma trimita la casa de corectie pentru minori ca i-am facut mustata pe ziar, desi n-aveam decat 6-7 ani.
Gheorghiu-Dej mentiona expres ca "fiii elementelor exploatatoare" nu puteau urma decăt anumite tipuri de invățămănt: "Ei trebuie îndreptați către școlile profesionale pentru muncitori calificați, pentru a-i aduce spre producție. Și dacă îi indreptăm spre producție, le schimbăm și mentalitatea. Vom contribui, prin aceasta, la impulsionarea procesului de restructurare, de schimbare, de deschiaburire, nu forțată, ci naturală."
Ceausescu a liberalizat lucrurile si de aia a fost primit (pentru incurajare) la regina Angliei, la presedintele SUA, mai ales dupa 1968 cand i-a criticat pe Rusi pentru invazia Cehoslovaciei, dupa "Primavara de la Praga" care insemna o schimbare a directiei de mers a Cehoslovaciei.

| Harfagre a răspuns (pentru Salontanul):

În 1962, pe vremea lui Dej, maică-mea a avut nevoie de 10 ca să intre la facultate, fiindcă avea "origine socială nesănătoasă", dar a intrat la facultate, n-a trimis-o nimeni la școala profesională, nu mai scrie prostii. "Fiii de muncitori și de țărani" au intrat și cu 5 la aceeași facultate, într-adevăr, dar a intrat și maică-mea, chiar dacă a intrat cu 10.

Ceaușescu a fost într-adevăr apreciat de americani pentru că s-a opus invadării Cehoslovaciei, dar asta nu înseamnă că era pro-american. Cu regina Angliei a fost altă poveste, Rolls-Royce era în faliment la vremea aceea și Ceaușescu a cumpărat licența pentru avioanele BAC 1-11, care mergeau cu motoare Rolls-Royce. De asta l-a plimbat regina cu caleașca, dar România n-a produs niciodată bani cu ROMBAC-urile. Tarom le închiria lui Ryanair cu tot cu tehnicienii de întreținere și producea Ryanair bani cu ele.

| alina2k18 a răspuns:

Live pe telefonul fix laughing
Iti dai seama ca NU.

| StrongHeart explică (pentru alina2k18):

Nu live, zic in perioada aia daca o fi aparut la tv filmarea?

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| gabicoo a răspuns:

A fost ultimul proces stalinist din Europa. A fost o simulare de proces! Ceausestii trebuiau lichidați rapid pentru a face loc emanaților așa zisei revoluții! Practic a fost un linșaj juridic!

Nu a fost transmis în direct. La câteva zile au dat la TVR un fel de înregistrare a procesului. La final așa de grăbiți erau băieții să scape de ei că au început să tragă înainte de începerea filmării!

A fost un asasinat politic!

| StrongHeart explică (pentru gabicoo):

Crezi ca a fost o lovitura de stat sau ceva de genul?

| Harfagre a răspuns (pentru gabicoo):

Nu a fost niciun asasinat politic, spune-le asta celor care au avut rude împușcate pe treptele catedralei la Timișoara sau în București, la sala Dalles. În 1989 Ceaușescu avea deja 25 de ani de când conducea România și nu era dispus să renunțe la putere decât odată cu viața, așa că a primit ce-a meritat.

Asasinatul politic e altceva, de exemplu cum a fost asasinat Carrero Blanco în Spania sau JFK în State. Acelea au fost într-adevăr asasinate politice. Ceaușescu a împușcat cu mâna lui oameni la colectivizare, încă înainte de a ajunge președinte. Tot el a reintrodus pedeapsa cu moartea în România, inclusiv pentru infracțiuni economice, așa că primit exact ce-a meritat.

| Harfagre a răspuns (pentru StrongHeart):

E greu să numești lovitură de stat ce s-a întâmplat atunci, a fost mai mult o "confiscare" a revoluției. În dimineața de 22 decembrie erau foarte mulți oameni care protestau public pentru cei împușcați în oraș în seara precedentă și erau adunați în jurul clădirii CC, unde se afla Ceaușescu. Atunci când s-a anunțat la radio "sinuciderea" generalului Vasile Milea, comandantul unității de transportoare blindate care asigura paza clădirii a retras transportoarele blindate (TAB-urile) și l-a lăsat pe Ceaușescu să se descurce singur, așa a trebuit să fugă cu elicopterul.

Abia mai târziu, pe la 6 seara, Ion Iliescu și gruparea pro-sovietică din jurul lui s-au organizat în fostul sediu MApN din Drumul Taberei, acolo unde e acum Statul Major al Forțelor Terestre. L-a numit ministrul Apărării pe Nicolae Militaru, care era tot omul rușilor, după care au adus tancuri în jurul clădirii, să le asigure paza.

În afară de Securitate și de USLA, toată lumea îl voia împușcat pe Ceaușescu, e greu să numești asta lovitură de stat.

| Salontanul a răspuns (pentru StrongHeart):

Nota telefonica primita in armata (in zilele premergatoare revolutiei) spunea ca sunt treceri dinspre Hungaria si Rusia catre Romania, pe fasie. Cu Rusia nu era o problema, s-au mai intamplat si in anii anteriori. Dar dispre Hungaria era o premiera. Se stie clar ca serviciile secrete ruse si maghiare au contribuit la "revolutie". In apropierea unitatii militare unde lucram eu am descoperit un dispozitiv care dovedeste clar regia rusa. Intamplarea am descris-o aici: https://tscoldman.wordpress.com/2017/12/22/first-blog-post/

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Nu a fost transmisa in direct. Dar după câteva zile după moartea lor s-a dat la TV publica secvente filmate. Se aflau lângă zidul unei clădiri, se vedea cum gloanțele ii lovesc si cum ei se fereau de ele. S-au tras multe gloanțe. Îmi era mila de ei. Nu trebuia sa fie omorâți. Trebuia sa fie judecăți si condamnați la închisoare.

| Zuzu1991 a răspuns:

Daaaaaaaa, nu au fost asasinati, decat asa, putin, putin de tot, dupa un "proces" de cateva minute condus de unul dintre membrii de top din grupul UCIGASULUI Iliescu, si fara avocat, ignorat total faptul ca, ceasca repeta obsesiv "spun tot in fata Marii Adunari Nationale"... deci, i s-a incalcat SERIOS dreptul la aparare, si faptul ca nu exista pedeapsa cu moartea la momentul respectiv, deci si asta a fost un abuz extrem

DAAAAAAAA, "NU" AU FOST ASASINATI... DELOOOOOC!

si nici macar nu a fost in direct, dar, evident ca a fost la TV, Iliescu trebuia sa arate ca... "the king is dead, long live the king" (regele a murit, traiasca (noul) rege)

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Nu înțelegi noțiunea de "asasinat", la fel cum nu înțelegi nici noțiunea de "local area network". Ceaușescu a fost executat, nu asasinat. Niște militari au tras în el la ordin, asta se cheamă execuție, nu asasinat. Recunoști că n-ai făcut armata?

Pedeapsa cu moartea exista, tocmai ți-am scris mai sus că fusese reintrodusă chiar de Ceaușescu prin anii '80. În decembrie 1989, imediat după execuția Ceaușeștilor, ăsta a fost printre primele decrete date de Ion Iliescu, desființarea pedepsei cu moartea.

Ion Iliescu a fost primul conducător al României care a organizat alegeri, le-a pierdut și a predat puterea. Până la el, conducătorii României ori mureau în funcție, ori trebuiau exilați, ori trebuiau arestați și executați, că altfel nu renunțau la putere.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Harfagre):

Nu înțelegi noțiunea de "asasinat"

sigur, eu sunt ala care nu o intelege, nu tu, care nu intelegi ce e aia "mascarada" de proces, si nici ca asasinii nu a fost plutonul de executie ci grupul UCIGASULUI Iliescu

dar, cum spui tu, eu sa te contrazic pe tine... nuuuuuu

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Procesul a fost într-adevăr o mascaradă, dar există și execuții extra-judiciare. Ceaușescu putea fi executat și fără proces, iar dacă eram în locul lui Ion Iliescu, n-aș fi organizat niciun proces, aș fi organizat direct execuția lui Ceaușescu.

A organizat Ceaușescu proces mai corect pentru cei împușcați la Timișoara? A organizat Ceaușescu proces pentru cei împușcați la sala Dalles? Ar trebui să-ți fie rușine!

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Harfagre):

Wow, iar e vina mea, si imi pare rau, se pare ca spun una dar se intelege altceva sad

NU, NU sunt DELOC de partea lui Ceasca, consider ca merita chiar mult mai rau (ceva de gen tortura din inchisorile politice), dar, consider ca ar fi trebuit sa aiba parte de un proces corect, ca toata lumea sa vada cat de rau a fost, si de faptul ca Romania e tara civilizata si nu linseaza prima oara cand are ocazia

insa Iliescu avea nevoie rapida, de confirmare ca nu mai exista alt lider in afara de el, si ii era frica de ce putea spune Ceasca, pentru ca grupul Iliescu a fost constituit cu ani inainte si au avut legaturi cu rusii, samd, chestii aflate dupa 20+ de ani de la revolutie

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Ai aflat tu după abia după 20 de ani că Iliescu a avut legături cu rușii! Orice om informat știa încă din anii '70 că Iliescu și Militaru erau oamenii rușilor, nu era nimic secret în asta. De asta nici nu s-a putut atinge de ei Ceaușescu, altfel i-ar fi omorât de mult.

România era în Tratatul de la Varșovia și nu se putea face nimic fără acordul rușilor. Iar frontiera cu URSS era chiar pe Prut, rușii puteau ajunge la București cu tancurile în câteva ore. Deci înlăturarea lui Ceaușescu nu putea fi făcută decât cu acordul rușilor și de către oameni ai rușilor! Crezi că ai descoperit tu apa caldă, "la 20+ ani de la revoluție"?!

A existat vreun proces corect pe vremea lui Ceaușescu, astfel încât să aibă și el dreptul la vreun proces corect?

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Harfagre):

"Ai aflat tu după abia după 20 de ani că Iliescu a avut legături cu rușii"

eram prea tanar la revolutie, si m-a durut in cot de toti, iar cand am fost destul de mare era Iliescu la putere

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

Să-ți fie de bine! Eu am făcut armata pe vremea lui Ceaușescu și ajunsesem încă de-atunci la concluzia că moartea lui era singura soluție. L-aș fi împușcat personal când eram în armată, dacă aș fi avut ocazia. Aveam armă, aveam muniție, mi-a lipsit doar ocazia.

| AllMight a răspuns:

Da, la televiziunea nationala.

| tonyc7 a răspuns:

Da, dar nu in direct. Iar filmarea asasinatului a inceput la cateva secunde bune dupa ce incepe sa se traga iar trupurile Ceausestilor ciuruite sunt deja cazute.

| Johnny25 a răspuns:

Eu am vazut pe Youtube.

| catalin1625 a răspuns:

Nu a fost asasinat, ci pedeapsa cu moartea. Au luat mii, zeci de mii de vieți. Dacă li s-a luat lor viața nu e o problemă.