| ambicio a întrebat:

Aveți idee cum se pot reține mai ușor efectele stimulării sistemul nervos somatic și parasimpatic? Știam că este ceva ajutător dar am uitat. sad

Răspuns Câştigător
| Deliiiia a răspuns:

Bună! Te referi cred că la sitem nervos simpatic(nu somatic) și parasimpatic.

Ca să reții mai ușor te poți gândi că de regulă simpaticul acționează în stres acut. Ce se întâmplă în situații limită?

Se concentrează corpul pe digestie? Nu, își adună toate puterile pentru a depăși situația limită, prin urmare rezultă o inhibare a motilitatii tractului gastrointestinal, sfincterele de la acest nivel se inchid, se inhiba secretia exocrina a pancreasului, scade secretia glandelor gastrice.

Trebuie sa fugi, sa alergi? Da, atunci va creste si frecventa, conducerea si forta de contractie a cordului. De asemenea se dilata vasele din muschi(ca sa poti alerga) si se contracta cele din piele, mucoase, viscere(celelalte functii trec pe plan secund).

Ai nevoie de mai mult oxigen? Da, atunci se dilata arborele bronsic.

Transpiri, deci creste secretia glandelor sudoripare. Nu mai ai timp de mancat, deci scade secretia glandelor salivare. Creste secretia medulosuprarenalei, fiindca ea este considerata un ganglion simpatic.

Si la nivel excretor, nu ai timp sa faci pauza sa mergi la baie, debitul urinar si secretia de renina sunt reduse, se contracta sfincterele vezical si anall intern.

Te sperii, pupila se dilata, muschiul ciliar se relaxeaza.

In principiu, efectele stimularii parasimpatice sunt antagonice, opuse cu cele ale stimularii simpatice. In unele cazuri pot fi complementare, in reglarea diametrului pupilar sau al muschiului ciliar sau cooperante, la nivel excretor si reproducator.

| ambicio explică (pentru Deliiiia):

Mulțumesc frumos! Da, e simpatic.

1 răspuns: