|

Buna, ma puteti ajuta cu niste informatii despre ecosistemul acvatic- balta?

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Iti dau cateva idei, sub forma de schema/referat:
Biotop:Baltile sunt intinderi de apa mai putin adanci decat lacurile in care lumina patrunde pana la fundul apei, unde vegetatia se poate dezvolta. Spre deosebire de ecosistemulunui lac, transparenta si oxigenarea apei unei balti sunt mult mai reduse. Temperatura, in schimb, inregistreaza la fel ca in ecosistemul unui lac, diferente intre cele doua paturi de apa: de suprafata si de profunzime.
Biocenoza:Multe componente ale biocenozei unei balti se regasesc si in ecosistemul unui lac, altele sunt caracteristice numai baltii.La suprafata apei se pot vedea unele insecte(fugarul, buhaiul de balta), crustacee(dafnii, ciclopi), iar in apa, scoici, melci, mormoloci de broasca; cu cat apa este mai adanca cu atat sunt mai multi pesti(crap, caras, rosioara, biban, salau, somn). Vara, apare des fenomenul de ''inflorire a apelor'', cand plantele de la suprafata apei se inmultesc foarte mult, iar materia organica depusa pe fundul apei este in cantitate mare si necesita pentru descompunere foarte mult oxigen; consumul acestuia afecteaza organismele din apa, care pot muri(fenomenul se numeste ''eutrofizare'')[Biologie, Manual pentru cls a8a,Ed.All,2000]
Sper ca ti-am fost de folos. Funda?

| a răspuns (pentru Manne):

Cel mai bun raspuns pe care l-am gasit.Bravo.M-ai ajutat sa imi fac tema la geografie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Balta
Are o adancime mai mica (3-5 m). In zona malurilor, apare rogozul, pipirigul, stuful si papura, iar in larg sunt raspandite plante cu frunze plutitoare ca broscarita, plutnita, nufarul alb si galben, lintita, cat si cele submerse ca sarmulita apei, ciuma apei, bradis etc. In structura fitoplanctonului intra algele albastre, algele verzi, algele silicoase, iar a zooplanctonului populatii de rotifere. Balta este populata de crap, biban, stiuca, salau, dar si de diferite specii de broaste, pasari si mamifere (guzgan, bizam, vidra, nurca etc.).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează