|

Bună! Nu ma descurc deloc sa ma exprim la romana și se apropie examenul. Nu mai știu la cine sa apelez ca să îmi dea sfaturi. Când vine vorba de gramatica nu greșesc, iar când vine vorba de literatura mereu greșesc. Nu am talent, recunosc, dar nici nu prea citesc. Cititul nu prea cred ca m-ar ajuta foarte mult și nu mai am mult timp ca să citesc. Nu știu ce sa fac. Ce sfat îmi dați? Mulțumesc anticipat.

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Mi se pare ca te exprimi foarte bine aici
daca numai exprimarea e problema ta...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna,scoate-ti ideile principale dintr-un comentariu(referat) si repeta-le uitandu-te in oglinda, incearca sa adaugi cuvinte noi ideilor principale(pe net poti gasi referate, de exemplu https://www.academia.edu/7384757/123458959-Comentariu-Ion-Liviu-Rebreanu,)dar,repet priveste-te in oglinda, gesticuleaza, incearca sa vorbesti liber, vei vedea cum iti vin ideile..nu stiu ce varsta ai, dar cititul chiar te poate ajuta sa-ti imbogatesti vocabularul.hai,bafta la examen!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Abordeaza situatiile cu autenticitate/sinceritate. Arata ca macar ai intentia de a obtine informatii si a invata, doar ca aceasta nu este partea care te intereseaza in mod direct.

Cand eram in liceu, ma pricepeam la algebra foarte bine, dar la geometrie ma blocam la mijlocul problemelor. Nu imi placea, pur si simplu. Cu toate astea, nu spuneam de la inceput ca nu stiu. Incepeam problema si cand ma blocam, recunosteam ca am nevoie de ajutor pentru a trece mai departe. Pana la urma, de asta sunt profesorii acolo...pentru a oferi suport si nu pentru a verifica daca stii sau nu.

Intr-adevar, din ceea ce ai scris, nu exprimarea este problema, ci faptul ca ti-ai spus de atatea ori ca gresesti la literatura incat acum acest simplu gand te face sa gresesti. La literatura nu prea exista gresit sau corect, exista perspective si interpretari.

La fel ca si tine, gramatica era punctul meu forte. Literatura venea la pachet. Pe mine m-a ajutat sa vorbesc despre operele respective ca si cum invatam pe altcineva sau explicam cuiva care nu stie deloc despre ce este vorba pentru a avea macar o structura. De acolo, poti duce discutia catre un singur punct despre care stii ce sa spui. Nu conteaza toate ideile dintr-o opera literara, ci macar una de care sa spui ca te-a pasionat si sa vorbesti cu sinceritate despre aceasta...ca si cum ai vorbi cu cineva cunoscut care e interesat de ce ai de spus.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează