| Ana282003 a întrebat:

Buna!
Profesoara mea la facultate ne-a predat aproape 70 la sută din materia de examen în ultimele trei săptămâni, iar eu nu am putut sa țin pasul și cu lecturile suplimentare pe care le-a introdus și cu noile cursuri și noțiuni. Mâine ar trebui sa am examen, însă inclusiv azi a primit o noua serie de cursuri și de materiale. Mă gândeam că, daca nu merg la examen acum, pot sa dau examenul acesta in sesiunea de restante? Învăț de o luna și nu reușesc să termin, pentru că, acum, m-am trezit că bibliografie pe care am primit-o la curs este diferită de cea de la seminar. Măcar așa, daca asta e singura restant, pot învăța toată vara pentru ea, deoarece restanțele se dau in toamna, de pe 9 septembrie.
Mulțumesc!

8 răspunsuri:
| Eireann a răspuns:

Nu cred ca esti singura care are problema asta, sigur si colegii tai se confrunta cu situatia asta. Daca ai parcurs jumatate din materie du-te macar sa vezi cum se desfasoara ezamenul si poate ai noroc. Nu lasa restante pe toamna fara macar sa incerci sa treci. Poti oricand sa dai marire.

| ChrisBV a răspuns:

Salut!
Eu zic ca ar trebui sa te duci la examen, poate iti pica ceva ce stăpânești bine ca sa nu mai fie nevoie sa vii in restante.
E naspa sa vii in restante cand stii ca toata lumea e in vacanta si tu trebuie sa inveti.
Si eu am avut o restanta in primul an si cand am venit sa dau restanta simteam ca rad peretii facultatii de mine.

| Ana282003 explică (pentru ChrisBV):

Mulțumesc!
Sinceră să fiu, nici nu știu cum am ajuns in situația asta, tot credeam că nu o sa fie așa de greu.

| Patricia2020 a răspuns:

Da! Este în regulă așa. Dacă tu simți că nu poți susține mâine examenul, nu te duce. Daaar, îți mai vând un pont, DU-TE TOTUȘI MÂINE, vezi abia ce pică, nu pierzi nimic. Dacă nu știi dai foaia făra rezolvări și te bagă în restanță. Dar cine știe, dacă tu zici că ai învățat deja jumătate de materie, poate pică din chestiile alea știute de tine și poate iei. Și pa-pa restanță astfel.

Pontul 2, vezi ce pică și dacă simți că nu poți aborda subiectele cât să iei o notă mare, poți să nu faci nimic doar ca să nu iei, ca să te bage automat în restanță sau mna, dacă nu vrei metoda asta, și iei totuși o notă micuță poți să mergi la mărire, în toamnă parcă.

| Ana282003 explică (pentru Patricia2020):

Mulțumesc!
Sinceră să fiu, mă pregătesc de ceva timp pentru examenul acesta, dar nu mă așteptam ca pe ultima sută de metri sa primesc alte lucruri de învățat. Și eu m-am gândit că poate pica ceva ce știu, însă mereu am avut ghinion. Mă simt stresata. Nu mă gândesc decât la examenul ăla și la cum o sa pic.

| Patricia2020 a răspuns (pentru Ana282003):

Nu! Ghinionul și norocul nu există! Deci nu te gândi la prostiile cu ghinionul, fată dragă! Du-te la examenul ăla și vezi ce pică. Ăsta a fost sfatul pe care mi l-au dat toți la 19 ani, în anul 1 și 2 de facultate și eu la fel ca tine gândeam, acolo nu mă duc, ce să caut eu acolo, sunt prea proastă să mă duc și să susțin examenul ăla, vor râde profii ăia de mine că aberez și uite așa mi-am lăsat restanțe cu diumul și am ajuns exmatriculată în anul 3 și la 27 de ani fără licență.

Nu spun că ceea ce eu am pățit, vei păți întocmai și tu, poate vei avea alt drum, poate nu ți vei lăsa așa multe restanțe ca mine și poate nu vei claca, luând până la urmă toate restanțele, dar ți-am lăsat povestea mea aici, poate te pune pe gânduri. Clar de singură, nu ești singura care a stat cu frica în sân că ea nu e cine știe cine, și ce să vezi, am ajuns chiar ceea ce am crezut, în final, abia acum încep să mai salvez ce am risipit atâția ani cu gândirea aia și cu capul plecat.

Deci atât îți spun, nu pleca capul și nici nu ți pune ghinion în sân. Du-te mâine la examenul ăla afurisit, și vezi ce va fi. Iar dacă nu e nimic, ți-am zis, te bagă automat în restanță deci tu nu pierzi nimic, mergând mâine acolo, tu vei afla cam sub ce formă se dă examenul ăla, iar ăla nu poate fi decât un atu.

| Ana282003 explică (pentru Patricia2020):

Mulțumesc pentru sfaturi, sper sa fie bine!

Mai e și examen oral, mi se pare cel mai dificil tip de examen. Voi extrage un subiect, mie îmi poate pica ceva mai dificil sau mai ușor decât celorlalți, sau invers și voi avea 7-10 minute la dispoziție să prezint totul.

| Patricia2020 a răspuns (pentru Ana282003):

Da, la oral e cel mai dificil, de alea mi-a fost și mie cea mai mare frică. Deși noi nu prea am avut examene orale, doar ce mai făceam prezentări pe la seminare.
Dar îmbărbătează-te! Și du-te! E deja dimi, ne promiți nouă celor de pe TPU, că te urci în metroul ăla, bănuiesc că ești în București și fugi la faculta și dai examenul ăla. Ne lași com, după ce ieși, ne spui cum ți s-a părut. Totul va fi bine, cu asta trebuie să pleci acum la examen. Cu gândul că orice ai face, va fi bine, adică până la urmă ce se poate întâmpla, right?

Două variante sigure : IEI/CÂȘTIGI sau PICI/PIERZI, dacă e a doua e mai dureroasă, da, dar măcar te duci în restanță și o dai. Ai să vezi că după ce ieși de la examen, până în toamnă la restanță ai să și uiți de ea și de sentimentul pe care l-ai avut atunci la examen sau chiar că ai picat. Așa că, îmbărbătează-te!