| Stark73738 a întrebat:

Sunt elevă în clasa a 9-a, în Republica Moldova. Vreau să fac un colegiu în România, însă am multe neclarități. Media notelor mele este de aproximativ 9.40, semestrul acesta de studii. Vreau să aflu ce acte sunt necesare pentru admitere și câți bani îmi trebuie. Sunt dintr-o familie social vulnerabilă și vreau să știu dacă am șanse. Mulțumesc anticipat!

8 răspunsuri:
| Ineys a răspuns:

Colegiu, sa inteleg facultate? E derutanta intrebarea ta deoarece daca te referi la facultate mai sunt 3-4 ani pana ajungi acolo.

Ce-ti pot spune e ca daca reusesti sa iti iei BAC-ul cu o medie buna, 9.50+, ai sanse sa intri la orice faculate vrei tu care are admitere pe baza de dosar. Desigur, la facultatile la care se intra pe baza de admitere cu examen conteaza ce stii si ce faci la examenul respectiv.

Intrebarea e la ce facultate vrei sa intri? Parte umanista? Majoritatea sunt pe dosar, deci cum am zis, iei BAC-ul cu nota mare te-ai asigurat.
Parte reala? Inginerie, informatica, etc? Aici e mixt. Sunt si facultati la care se intra pe baza de dosar si cu examen.

Despre bani, aici lucrurile variaza foarte mult in functie de preferintele tale. In ce oras vrei sa faci facultatea? Bucuresti, Cluj, Sibiu, etc si cum ramane cu cazarea? Esti de acord sa stai la un camin studentesc? Sau vrei intr-o garsoniera/intr-un apartament?

Daca vrei sa stai la camin, prea multi bani nu o sa cheltuiesti, avand in vedere ca majoritatea universitatilor au si cantina unde poti manca cu reducere. De asemenea, daca te tii de treaba poti obtine bursa de merit, sociala poate? Tu stii asta.

Eu stau in gazda si lucrurile sunt destul de scumpicele, dar cunosc persoane care stau la camin si ies foarte ieftin, undeva la 300 de lei, pe cand la mine urca pe la 300 de euro.

Familie social vulnerabila... din pacate da, si in mediul universitar unde este de asteptat sa ai de-a face cu minti mai deschise exista probleme bazate pe rasism. Chiar intre romani din diferite zone (olteni vs ardeleni de ex. ). Acum depinde de cum apuci tu. Poate ti se pare surprinzator, dar nu studentii sunt cei care fac diferentele astea, ci profesorii idioti, batrani cu mentalitate invechita care se cred un fel de buric al pamantului. In cazul asta, poti discuta cu decanul/rectorul si ar trebui sa aiba grija de asta, cel putin printr-o avertizare ca sa mai linisteasca lucrurile.

Nu vreau sa te descurajez, crede-ma, ai toate sansele din lume.

| Osneros a răspuns (pentru Ineys):

Cum trăiesc ăia cu 300 de lei pe lună, cu tot cu chirie? laughing

| Ineys a răspuns (pentru Osneros):

Am zis camin. laughing Asta inseamna ca stai cam pe gratis acolo, nu stiu cat platesti, dar e foarte putin.

| Osneros a răspuns (pentru Ineys):

E ~100 de lei, according to prietenii mei care stau la cămine. Totuși, și gratis să fie, ce mănânci de 300 de lei pe lună? Dietă Mircea Bravo pentru studenți? laughing

| Ineys a răspuns (pentru Osneros):

90% din studenti vin cu multa mancare de acasa.

| WhiteLife a răspuns:

Ceau! Nu știu să-ți răspund la întrebare, dat vreau să-ți spun ceva (poate te ajuta). Sunt studenta la Oradea și am o colega din Republica Moldova, a intrat fara sa de-a examen (facultatea de Farmacie) la buget și primește bursa în fiecare semestru, undeva la 5-700 de lei, nu țin minte exact. Bursa este Bursa statului român, nu e bursa socială. La Oradea studenții străini primesc bursa (nu știu dacă se cumulează cu altele).

| Osneros a răspuns:

Fiind din Moldova e posibil să prinzi locuri speciale și să intri chiar fără admitere. Mi se pare o prostie imensă, dar nu-i după mine.
Dacă nu intri pe locuri speciale, poți da admitere ca toți studenții români.

| Stark73738 explică:

* posibil în România "colegiu" este înlocuit prin "liceu" sau ceva de genul...