Nu prea gasesti tastaturi cu diacritice romanesti.
Ce poti face?
1. Setezi "Limba romana" la setarile tastaturii
2. Lipesti /scrii pe taste literele si semnele care difera de cele inscriptionate original. (pe taste albe se poate scrie si direct cu marker CD negru).
"esti deja absolventa a unei facultati si intrebi de tastatura cu diacritice?"
"intrebarea asta...dovada ca oricat de prost ai fi tot poti termina o facultate in Romania"
bine că mai e cineva treaz (intelectual vorbind deși sunt ignoranți prin acțiuni) pe aici!
Nu e clar ce vrei din intrebare. Nu exista tastatura cu diacritice tiparita pe ea. Alea le activezi doar din setarile de limba.
Buna! Toate tastaturile au caractere pre-setate ca atunci cand apesi o tasta, sa scrii caracterul pe care l-ai apasat, insa sistemele de operare pot schimba simbolul daca folosesti un keyboard layout diferit:
(in engleza) https://support.microsoft.com/......13e0c7c7a2 (sectiunea "Add a keyboard layout")
(in romana) https://support.microsoft.com/......13e0c7c7a2 (sectiunea "Adăugarea unei structuri de tastatură")
Dupa ce instalezi keyboard layoutul limbii romane, poti incepe imediat sa scrii diacritice, astfel: [ devine ă, ] devine î, \ devine â,; devine ș, ' devine ț
Ca sa comuti intre layouturi, ai 3 variante: 1. apesi Shift+Alt, 2. apesi Win+Space, 3. din taskbar ai un buton in dreapta (care iti spune ce limba este folosita in acel moment) (Aceeasi chestie au scris si Microsoft in linkurile de mai sus, sectiunile "Change the keyboard layout", respectiv "schimbarea nei structuri de tastatură")
Nu exista tastaturi in limba romana pentru ca majoritatea programelor pe care le folosim au nevoie si de simbolurile pe care le inlocuiesc diacriticile. Asta este situatia cand ai prea multe litere si nu poti face nimic in privinta asta. Oricum, este extraordinar de usor sa apesi Shift+Alt ca sa comuti layoutul, deci majoritatea producatorilor de tastaturi nici nu se streseaza sa ofere alte configuratii decat QWERTY.
O situatie similara o au si chinezii: mandarina are peste 2000 de simboluri, dar toti chinezii moderni au invatat sa combine simboluri latine pentru a scrie simboluri din mandarina, aceeasi situatie si pentru arabi, japonezi, nepalezi si ce mai sunt.
Nu cred că există tastaturi cu diacritice de cumpărat. Alea se fac din setările oricărui calculator, tu nu ai învățat la facultate noțiunile de bază de folosire a calculatorului? Sau în liceu cred că se învață chestiile astea.
Culmea prostiei intrebarea asta...dovada ca oricat de prost ai fi tot poti termina o facultate in Romania.
Mama mia!
Esti crescuta cu tehnologia in brate, esti deja absolventa a unei facultati si intrebi de tastatura cu diacritice?
Tastatura cu diacritice o faci din setari. Adaugi limba romana standard la limbile folosite la tastatura.
Daca totusi nu te descurci, mergi la un service.
EU am intrebat altceva
Ce? Fii mai clara.
Daca e asa cum spun userii ca vrei "pictata" tasta cu caracterul cu diacritice, tot degeaba daca in soft nu ai adaugata tastatura in limba romana.
Cel mai simplu este să lipești cu scotch pe taste niște bucățele mici de hârtie pe care ai scris diacriticele. După vreo 10 pagini începi să te obișnuiești destul de ușor.
Mai sunt și aplicații, inclusiv ChatGPT, unde dai copy paste la text și ceri să îți insereze diacriticele, dar pot fi și scăpări.
Recomand site-ul diacritice.ro pentru conversie automată în text cu diacritice.
E ok, nu e nevoie să-mi mulțumești.
Aoleu, sper sa nu folosească site-ul ăla că îi belește jumate din cuvinte
Poți să-mi recomanzi unul mai bun?
Te întreb la modul cel mai serios, no hate.
Sunt sigur că chatgpt face o treabă foarte bună.
Chatgpt foloseste inputurile pentru reinforcement learning, apoi te miri de ce-ti detecteaza licenta ca scrisa cu AI
Tocmai mi am cumparat tastatura de pe eMAG cu caractere romanesti(diacritice)deci exista.
1234567_7921 întreabă: