| Anonymus_4606 a întrebat:

Trebuie sa fac un referat complex despre CUTREMURE. M a puteti ajuta cumva cu diferite linkuri si informatii interesante (sunt bine primite si documentarele) despre acest subiect, va rog? Multumesc mult mult de tot!

3 răspunsuri:
| SamSon a răspuns:

Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7, 4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 din 10 noiembrie 1940, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 km. A fost primul mare cutremur din România contemporană.

Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului.

Cutremurul s-a simțit și în București, unde au existat circa 300 de morți, majoritatea la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Multe alte blocuri din București au fost considerabil deteriorate. După cutremur Asociația Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat. Principala concluzie a fost că normele pentru calculul clădirilor din beton armat, practic copiate după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situată într-o zonă de risc seismic. Au fost elaborate noi norme care au fost aplicate la toate clădirile construite în perioada postbelică.
1. Pământul a fost seismologic mai activ în ultimii 15 ani sau cel puţin aşa susţine Stephen S. Gao, geofizician de la Missouri University of Science & Technology. Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt însă de acord.

2. San Francisco se deplasează către Los Angeles cu circa cinci centimetri pe an, aceeaşi viteză cu care ne cresc unghiile. Oraşele se vor întâlni în câteva milioane de ani.

3. Martie nu este luna cea mai activă seismologic, aşa cum cred unii oameni. Este adevărat că pe 28 martie 1964, în localitatea Prince William Sound din Alaska a fost înregistrat cel mai puternic seism din SUA, de 9, 2 pe scara Richter. A ucis 125 de oameni şi a produs pagube de 311 milioane de dolari. Pe 9 martie 1957, tot în Alaska, în insulele Andreanof, a fost înregistrat un alt cutremur major de 9, 1 pe scarea Richter. Cele mai puternice cutremure din SUA s-au înregistrat în februarie, noiembrie şi decembrie. Cutremurul din Chile a avut loc pe 27 februarie, iar cutremurul de 9, 3 grade pe scara Richter care a dat naştere tsunami-ului din Oceanul Indian a avut loc pe 26 decembrie.

4. În lume se produc circa 500.000 de cutremure anul. Circa 100.000 din aceste pot fi simţite, iar aproximativ 100 produc pagube.

5. Soarele şi Luna provoacă cutremure. Se ştie de mult că Luna şi Soarele influenţează mareele, dar acum oamenii de ştiinţă cred că au şi un efect asupra plăcilor tectonice.

6. Un oraş din Chile s-a mişcat cu circa 3 metri în urma cutremurului de pe 27 februarie. Concepcion s-a deplasat către vest, iar seismul se pare că a modificat axa de rotaţie şi a scurtat ziua, potrivit livescience.com.

7. Nu există aşa numita „vreme de cutremur". Statistic, cutremurele sunt distrubuite în mod egal în vreme rece, călduroasă, ploioasă etc.

8. În urma cutremurului indonezian din 2004, Pământul a devenit un pic mai rotund, în relaţie cu distanţa dintre cei doi poli.

9. Cercul de Foc al Pacificului este cea activă zonă seismică a Pământului, înconjurând oceanul Pacific, acolo producându-se cele mai multe cutremure.

10. Extragerea petrolului poate provoca cutremure minore, dar nu sunt genul de cutremure care vor apărea a doua zi în ziare.

11. Cel mai mare seism înregistrat de oameni până acum a avut 9, 5 pe scare Richter, pe 22 mai 1960.

12. Cutremurele puternice se pot simţi pe partea opusă a Pământului. Seismologii care au studiat cutremurul masiv din 2004 au descoperit că falia San Andreas de pe partea opusă a Pământului s-a deplasat în acelaşi timp. Seismul din Chile, din 1960, a fost înregistrat de toate staţiile din lume.

13. Cel mai devastator cutremur s-a petrecut pe 23 ianuarie 1556, în Shansi, China. Circa 83.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/......04142.html