| Nimeni91 a întrebat:

Buna tuturor! Acum sunt abia in clasa a 11a, am inceput sa imi fac eseurile pentru bac, am ajuns la 7 pagini la unele dintre ele. Care este metoda care da cel mai mare randament: invatatul schemei unui eseu sau invatatul eseului propriu-zis? Eu invat eseurile, intrucat, la schema, am incercat si imi ia mai mult timp sa completez informatiile, iar timpul e limitat, unde mai pui problema ca poate o sa imi ia mai mult timp la primele subiecte daca o sa imi cada niste exercitii mai incurcate, pe cand la eseu, le am deja in minte, intregul proces al scrierii fiind mai rapid.
Voi cum procedati?
Multumesc anticipat!

13 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

7 pagini e excesiv manut, vezi ca ai limita si daca intreci iti scadelaughing)

| Nimeni91 explică (pentru Wr3nch):

Din cate am vazut, limita nu mai este, trebuie sa scriem cel putin 400 de cuvinte, asta cel putin am vazut la testele de antrenament.
Am incercat sa scriu mai putin, dar nu pot cuprinde toata informatia in doar doua pagini, si oricum, incerc sa scriu mai detaliat, ca sa am mai multe elemente din care sa aleg atunci cand voi da bacul, nu voi invata tot cap-coada.

| Catrice a răspuns:

7 pagini wtf...
Crezi ca un prof sta sa aprofundeze mai mult de 3 pagini(nici pe alea, da fie ca aia e minimul)?! Citește printre rânduri și dacă îi place, bine, dacă nu aia e.

| Nimeni91 explică (pentru Catrice):

Stiu, doar ca, cine stie, poate daca lucrarea ta nimereste printre primele, iar profesorul e odihnit, poate va citi tot. Am incercat si logic sa invat, dar nu pot, efectiv imi ia mult timp pentru un eseu facut pe loc, am incercat sa ma cronometrez, si daca am doar schita facuta, atunci nu ma voi incadra in 3 ore.
Care e secretul pentru a-mi convinge creierul sa invete logic eseurile? La gramatica, de exemplu, la romana si engleza, ma descurc foarte bine, insa cand vine vorba de literatura, au logica doar unele elemente, pe cand altele, nu.
Multumesc de raspuns!

| GPA a răspuns:

La română, cum am procedat? Am restructurat eseurile încât să-mi vină ușor să le învăț (respectând un anumit tipar, introducere -> ce fel de specie literară este, în ce curent literar se încadrează opera și ce presupune acesta, despre autor câteva informații importante, apoi cuprins->introducerea în acțiune și prezentarea personajelor, comentariul titlului, a temei/temelor, relația dintre titlu-tema, pot fi mai multe teme, încheierea->o opinie și o concluzie asupra operei, te gândești la o vedere de ansamblu, bazându-te pe argumentele pe care le-ai înșirat în eseul tău.

Evident, ceea ce am spus mai devreme trebuie dezvoltat de către tine în cel puțin două pagini de caiet studențesc. Este ușor de învățat, atâta timp cât urmărești o schemă identică pentru toate operele din programa de bac. Eu pe baza schemei de mai sus am învățat eseurile, aceleași formulări, însă adaptate în funcție de subiectul operei. Mi-a fost mult mai ușor să învăț eseurile astfel.

Foarte greu să înveți haotic eseurile, după diferite scheme de argumentare. Păstrezi o singură schemă pentru tot.

| Nimeni91 explică (pentru GPA):

Multumesc foarte mult! Am facut acum 4 eseuri pe structura stricta a baremului, in care am adugat si viziunea despre lume, ca sa fie ok daca o sa am un astfel de eseu.
O sa incerc sa urmez la toate pe care le voi face aceeasi ordine, cum mi-ai sugerat tu. Iti multumesc din nou, foarte mult, cred ca asta e un sfat esential. Sper ca mesajul tau sa îi ajute si pe alti tineri care sunt incurcati in tot felul de lucruri. Inceputul e mai greu, apoi toate merg mai usor dupa ce exersam putin. Multumesc din nou!

| GPA a răspuns (pentru Nimeni91):

Toți vedem că este greu pentru că nu avem o ordine în gândire, nu știm încă cum să ne punem planurile pe hârtie, de unde sa incepem și unde terminăm. Trebuie să-ți organizezi o schemă unică, foarte ușor de înțeles și de urmărit pe orice operă ți-ar pica la bac.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Să înveți schema, eseul poate fi ales din mai multe teme. Le vei învăța pe toate?

| Nimeni91 explică (pentru anonim_4396):

Exista cam trei cerinte, tema si viziunea despre lume sau particularitatile de constructie a unui text(liric/epic), caracterizare de personaj si relatia dintre doua personaje. Cel putin la clasa mea, asa procedeaza cu totii, si nu numai, cam asa fac majoritatea elevilor din scoala mea, spun ca e mai usor sa invete eseul.
Stiu ca numai autorii canonici sunt 17, iar cei obligatorii numai pentru profilul uman(eu sunt la filologie) sunt si ei cativa. Stiu, e mult, voi invata sa invat si schematic, insa la cele trei cerinte ale eseului, daca am citit cartea sau am facut exercitii pe text la liric, totul e mult mai simplu, de exemplu, trasaturile curentului le pot pune pe loc, din moment ce stiu curentele literare, secventele reprezentative pentru textul narativ/tema si viziune, text poetic- imagini- idei pietice, pot fi comentate pe loc daca, bineinteles, cunosc lectura, iar elemebtele de structura pot fi si ele comentate pe loc. Multumesc mult de raspuns! Nu fac meditatii cu nici un profesor, cum nici in clasa a 8 a nu am facut, deoarece parintii mei spun ca nu platesc atatia bani pentru o ora amarata, iar daca nu iau bacul( e imposibil, dupa parerea mea, la cum au fost subiectele anul acesta la simulare) si trebuie sa ma descurc mai mult singura, din moment ce profesoara de romana, cand ne-a predat eseul la o anumita opera, nu l-a structurat conform baremului, iar acum trebuie sa le refac.
Multumesc din nou!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Nimeni91):

Cu drag! Văd că ești destul de interesat/ă. Oricum ști tu m-ai bine de cât mine ce îți este mai ușor.

| Nimeni91 explică (pentru anonim_4396):

Da, imi este mai usor cu schema, asa am invatat si la istorie pentru teze in anii trecuti, si la romana, sunt putin mai interesata deoarece sunt putin mai incuiata, ca sa zic asa, adica nu stiu cum sunt altii, dar eu, daca nu imi stabilesc anumite lucruri din timp, nu o sa pot invata doar la anul toata materia. Mulrumesc din nou de sfaturi, sper ca mesajul tau sa îi ajute si pe alti tineri incurcati in problemele acestea incipiente.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Nimeni91):

Mulțumesc!

| IoanaMaria321 a răspuns:

Bună! Eu sunt in clasa a 10 a, mai am 2 ani de zile pana la bac si ma apuc sa invat bine romana, matematica si biologia (Sunt la profilul stiintele ale naturii). Si la mine mai mă incurc niste exercitii, mai ales cele cu legile lui Mendel
Mai bine invata materiile cele mai importante pentru Bac (depinde de profil care te afli)

Mult succes la invațat