| Thecurious a întrebat:

Buna tuturor, am vazut becuri care emit raze de lmina de culori diferite decat alb.
De ce se intampla asta? Sticla becului joaca rolul de prisma optica, absorband toate culorile, exceptand albul?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Albul nu este O culoare, ci totalitatea echilibrata ale culorilor.
Becurile cu o singura culoare ori au sticla vopsita, ori sunt construite cu Led-uri colorate.

| AlphaAttitude a răspuns:

Nu stiu la ce becuri te referi tu, dar cel mai probabil te referi la cele care au in componenta sa led-uri, mai exact led rgb.
Ei bine, ledurile astea rgb pot emite 3 culori, e ca si cum ar fi 3 leduri in unul, si in functie de intensitatea culorilor pe care le emite, se pot forma alte culori.
Stii, e cam acelasi principiu ca la televizoare, la bannerele digitale.

| CookieDog a răspuns:

Nu, clar nu. In niciun caz prisma nu "absoarbe" culori, ea ori divide lumina in spectrul vizibil, ori o uneste formand raze de culoare alba.
Probabil vorbesti de becurile cu led-uri rgb, acelea sunt capabile sa emita intensitati de lumina diferite pentru a forma culori diferite.
Si cred ca stiu si la ce te referi: probabil becurile inteligente care-si schimba culoarea automat sau prin wi-fi... din pacate sunt extrem de scumpe si nu-s atat de practice pentru uzul de zi cu zi.

| Thecurious explică (pentru CookieDog):

Comparatia cu prisma e gresita, da.
Eu am vazut becuri care emit o singura culoare.
De cele cu wi-fi ni am auzit.

| venividivici2017 a răspuns:

Poate vorbesti de becurile inteligente din gama Phillips.Asa cum spune "AlphaAttitude" au in componenta leduri RGB si in functie de preferinte, stare, situatie poti seta o anumita culoare.Eu am ceva de genul cumparat de la Lidl, conectat la priza si are pe putin 7 culori, nu am stat sa le numar.Dar astea sunt pe baza de led-uri, iar unele culori rezultand din din combinatia a 2 sau 3 leduri pornite simultan.