| Nimeni91 a întrebat:

Buna tuturor! M-am uitat și eu azi pe baremele de corectare a lucrărilor de bac la limba română și am văzut la subiectul al treilea, ultima cerință, ca este menționat punctaj și pentru justificarea relevanței elementelor de compoziție și de limbaj pentru textul ales, la profilul real (se dau 2 puncte pentru fiecare element comentat, fara justificarea relevantei). Intrebarea mea este: in elaborarea eseurile, ca cei care corectează să înțeleagă mai bine, ar trebui sa adaug și, de exemplu "Titlul operei...x. este reprezentativ pentru întreg cuprinsul scrierii, deoarece...", sau e de ajuns sa comentez elementele alese? In eseurile date de profa la casa mea nu am astfel de structuri, efectiv se face trecerea la comentarea componentelor și acum incerc să îmi fac singura eseurile și mă întrebam care ar fi cea mai buna metoda de urmat.
Mulțumesc anticipat!

4 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Nu-mi amintesc ca profii sa-si fi batut vreodata capul pe punctele alea partiale, pentru ei este de ajuns sa vada ca stii, si daca nu stii, devine evident.
De altfel, cam tot ceea ce indrugi in eseu despre elementele de compozitie ar trebui sa trimita la tema, la cobglictul central sau la ideea centrala.

| Nimeni91 explică (pentru LPCTSTR):

Buna! Multumesc mult de raspuns! Stiu, sunt niste puncte infime, doar 0, 2 puncte, insa eu mereu, din motivul ca am impresia ca niciodata nu o sa fac o lucrare buna, ma stresez fara rost, si ajung la lucrurile astea, la ganduri legate de faptul ca daca nu adaug un enumit element, lucrarea mea nu e completa.
Multumesc din nou!

| Horus35 a răspuns:

De exemplu ți se dă să faci caracterizarea lui Ghiță și tu începi să scrii despre titlu. Titlul "Moara cu noroc" este într-adevăr un element se structură și compoziție, dar nu are nicio relevanță în ceea ce privește caracterizarea personajului. Ce-ți spune titlul "Moara cu noroc"despre caracterul lui Ghiță? Nimic. Elementele pe care le alegi trebuie să aibă o relevanță în ceea ce privește subiectul, nu să scrii aiurea fără să înțelegi ceea ce faci. În momemtul în care explici semnificația elementului ales, se subînțelege automat legătura dintre ceea ce ți se cere și element (cu condiția sa fie în legătură).

| Nimeni91 explică (pentru Horus35):

Multumesc! Stiu, nu poti alege elemente de structura la intamplare, unele elemente sunt adevarate metafore, unele se refera la personaje, aletele, in schimb, marcheaza parcursul narativ, ori viziunea despre lume sau tema. Eu ma intrebam daca modul de formulare a analizei, a comentariului trebuie sa includa si anumite secvente de genul celei de mai sus. Multumesc de raspuns!