Buna,pentru ca nu stiu totul mam folosit de ai, sa vedem deci, condoleante, in Romania trebuie sa ai rabdare, eu stiu ca am fost la eliberare deces si aia ma intreba ati venit la eliberare de certificat de casatorie desi i-am spus clar
Etapa 1: După deces
☐ Obține certificatul de deces de la Starea Civilă
☐ Anunță toți potențialii moștenitori legali
☐ Verifică dacă există un testament
? Etapa 2: Pregătirea documentelor
☐ Acte de identitate ale moștenitorilor
☐ Certificat de deces
☐ Certificate de naștere și căsătorie (ale moștenitorilor și/sau ale defunctului)
☐ Acte de proprietate ale defunctului (imobile, mașini etc.)
☐ Extras de cont sau alte dovezi despre bunuri/conturi
☐ Dovada datoriilor, dacă există
☐ Certificat de atestare fiscală de la Primăria unde este înregistrată proprietatea
☐ Testament (dacă există)
? Etapa 3: Procedura notarială
☐ Alege un notar public (de regulă în localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul)
☐ Depune actele necesare
☐ Solicită programare pentru deschiderea succesiunii
☐ Declarația de acceptare sau renunțare la moștenire (pentru fiecare moștenitor)
? Etapa 4: Verificări și împărțire
☐ Notarul identifică moștenitorii legali/testamentari
☐ Se stabilește masa succesorală (bunuri + datorii)
☐ Se face calculul cotelor succesorale
☐ Se stabilește acordul între moștenitori (dacă există mai mulți)
☐ Se plătesc taxele notariale
? Etapa 5: Finalizarea succesiunii
☐ Notarul eliberează Certificatul de moștenitor
☐ Se înregistrează proprietățile în Cartea Funciară pe numele moștenitorilor
☐ Se anunță banca/finanțele/alte instituții (dacă e cazul)
? Important!
? Termenul pentru acceptarea moștenirii: 1 an de la deces
❗ Renunțarea la moștenire se face prin declarație notarială
⚖️ Dacă există conflicte, se poate merge în instanță
In primul rind succesiunea costa bani vreo 2000 lei nu este gratis, mergi la un notar si vezi preturile pentru succesiune si intrebi acolo ce pasi trebuie urmati sa faci succesiunea, dar fa o cit mai repede.
I. In primul rand unii dau sfaturi fara sa cunoasca legea.
1. Nu este nici o prevedere legala ca trebuie sa mergi la un notar obligatoriu pana la un an de zile. Trebuie doar sa accepti mostenirea intr-un an de zile. Acceptarea este expresa (printr-un act) sau tacita (gestioneaza imobilul, plateste impozit etc.). Citeste art. 1108 din Codul civil. Ex. locuieste in imobil, il ingrijeste etc., lucreaza terenul.
2. Da, se poate accepta mostenirea si cu acte, incheiat document de acceptare la notar, unii o fac la primarie sau la un avocat.
3. Dezbaterea mostenirii se poate face oricand unul din mostenitori o cere. Mostenirea este inprescriptibila.
4. Deschiderea mostenirii se face la data decesului celui mostenit.
II. In alt rand de idei
1. Ray a inscris acolo ce trebuie si ce nu trebuie sa faci.
Inainte de a merge la un notar, trebuie sa procuri urmatoarele documente:
- certificatul de deces;
- adresele persoanelor cu vocatie de mostenitori, conform art. 962 si 963 din Codul civil.
- acte de proprietate.
2. Ceea ce a scris Ray unele sunt ineptii.
Ex. a) Cum verifica o persoana daca exista un testament? Acest lucru se verifica de notar in Registrele Nationale Notariale.
b) Care banca ii elibereaza nu stiu cui extrase de cont? Acestea se cer de notar.
c) De unde obtine dovada datoriilor? Se obtin de la banci si organele locale de catre notar.
d) Nu trebuie sa obtina nici un act de identitate al mostenitorilor.
Toate acestea si altele se obtin de notar.
3. Notarul public trebuie sa aiba sediul pe raza de actiune a judecatoriei unde a avut domiciliul defunctul.
O completare.
Succesiunea are cel putin trei faze:
1. Deschiderea succesiunii, care se face la data decesului. Secretarul primariei de la ultimul domiciliu al defunctului trimite documentele de deschidere a succesiunii la Camera notariala care se afla pe langa Curtea de Apel care are jurisdictie pe localitatea ultimului domiciliu al acestuia.
Mai nou, Camera notariala repartizeaza dosarul unui notar de pe raza de activitate a judecatoriei unde a avut domiciliul defunctul. Dar nu este obligatoriu sa mergi la acel notar, chiar daca primesti citatie de la el.
2. Acceptarea mostenirii. Am explicat mai sus.
3. Dezbaterea mostenirii, care se face la notarul indicat sau ales. Deschiderea dezbaterii se poate face oricand, dar pentru a fi scutit de impozitul de 1%, este bine ca dezbaterea sa se termine in cel mult 2 ani de la deces.
Notarul iti va spune ce documente trebuie sa-i duci.
Mergi la un notar public înainte să se implinească un an de la deces și spui clar toți membrii care pot primi moștenirea fiindcă, dacă unul care vine in mod direct renunță la partea lui, are dreptul ruda de alt grad apropiat (frați, frași vitregi). Așa, cea mai mare cotă parte o primește soțul sau soșie parcă 1/3. Depune actele necesare și trebuie musai să spui că vrei să se întîmple atunci, că altfel lasă dosarul intr-un ungher să se depună degetul de praf pe el, că altfel trebuie să mergi a doua oară acolo a moaca. Participi la masa succesorală în altă zi, obligatoriu să fie un martor neînrudit cu careva dintre voi.
Daca nu cunosti nu-ti mai da cu parerea. Despre mostenire sunt prevedei in 31 de art. din Codul civil, deoarece sunt foarte multe fatete ale acesteia. Un exemplu de a da sfaturi in necunoastere. Sotul supravietuitor are dreptul la mostenire in raport de provenienta bunurilor, astfel:
1. Bunurile imobile si mobile obtinute pe timpul casatoriei: 5/8.
2. Bunurile primite de sotul decedat inainte de casatorie sau in timpul casatoriei ca donatie expresa, premii, titlu de autor etc. din care ii revin doar 1/4.
3. Bunurile de uz casnic strict necesare traiului sotului supravietuitor si bunurile aduse in casnicie de sotul supravietuitor din afara casatoriei sau pe timpul casatoriei din donatie expresa, premii, titlu de autor etc., nu intra in masa succesorala.
Am dat doar un exemplu, asa ca daca nu cunoasteti, nu mai scrieti aberatii.
Mario789 întreabă: