| Thecurious a întrebat:

sistemul juridic common law (care se aplica in Marea Britanie ) presupune jurisprudenta instantelor de judecata. As vrea sa stiu cum functioneaza acest sistem, avand in vedere ca in Romania, dreptul civil este reglementat de Parlament si Guvern (prin ordonanta de urgenta).

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O să răspund cu știința mea, care nu este perfectă în domeniu, nu sunt specialist, sunt profan. Dar văd că nu ți-a răspuns nimeni de 18 ore. Răspunsul meu va fi oarecum imperfect, se vor ofusca unii să mă corecteze iar din combinația făcută din mai multe răspunsuri vei afla adevărul marca TPU.
Dta folosești termenul de sistem juridic. Un sistem juridic este compus din legi, și o modalitate de a determina respectarea lor.
Această modalitate este formată din poliție, magistratură, tribunale, penitenciare. Acestea sunt instituții care aplică legea.
Dta compari common law- sistem juridic din Anglia și USA, cu civil law din România.
Jurisprudență inseamnă jurisprudenţă, definiţie -totalitatea soluţiilor date de instanţele judecătoreşti în litigiile ce au ca obiect raporturi juridice dintr-un anumit domeniu.
Jurisprudența instanțelor de judecată este noțiune ce îți aparține.
Common law utilizează în instanțele de judecată, ia decizii cu precădere în baza cazurilor judecate înainte, case law. Deciziile luate înainte de alți judecători în cazuri similare, publicate, stau la baza deciziilor luate de condamnare sau achitare.
În civil law, care se aplică în România, deciziile judecătorului se fac în baza legilor scrise în codul de legi, cod penal, cod civil.
Judecătorul trebuie să respecte exact ce scrie în cod. Iar ansamblul legilor înscrise în cod în România, este elaborat, creat, decis, emis aprobat de parlament. El este instanța legislativă. Legile sunt specialitatea lui, treaba lui. Numai el are acest drept.
Guvernul este cel care aplică legile, el nu le reglementează cum te exprimi dta.
Crearea, modificarea unei legi vechi de către parlament este un proces laborios și de durată. Se formează o comisie, aceasta studiază, se supune spre dezbatere opiniei publice prin masmedia, se aduc amendamente, corectări, se dezbate în ședință parlamentară, se retrimite din nou la comisie pentru corectare, se votează, se publică în Monitorul oficial. Din acel moment legea e lege, face parte din codul de legi pe care judecătorul este obligat să respecte atunci cânf judecă un caz, când ia o decizie în sala de judecată.
Sunt cazuri când este nevoie de o lege în regim de urgență.
Să exemplificăm cu un caz ipotetic. O calamitate mare, un cutremur lovește România. Este necesară eliberarea și utilizarea de produse și alimente din rezervele statului pentru ajutarea populației sinistrate. Utilizarea rezervelor statului se face cu o reglementare foarte strictă. Dar situația concretă necesită o altă reglementare. Dacă s-ar proceda la modificarea acestei reglementări prin procedură parlamentară ar dura poate un an.
Dar nevoile oamenilor sunt acute.
Atunnci în baza legilor existente, guvernul, care execută, reprezintă autoritatea de stat, trebuie să facă ceva. Dar ca să nu facă fiecare funcționar al statului ceva de capul lui, este nevoie de lege nouă, scrisă, publicată în monitorul oficial urgent. Atunci guvernul ia locul parlamentului și face el legea aceasta, și ordonă, adică legiferează. Și în baza acestei ordonanțe se iau măsurile în teren în țară, rapid, care permit ajutarea eficientă a populației lovite de cutremur. Când este timp, apoi parlamentul vizează, aprobă, votează această ordonanță iar ea apoi devine lege înscrisă în cod.
Așa funcționează legea în România, ca să poată acționa legal, și judecătorul trebuie să respecte ceea ce este înscris în cod, completat cu ordonanțele de urgență.
Dta întrebi cum se descurcă americanii fără ordonanțe de urgență, când întrebi - având în vedere că -. și te referi la proceduri de emitere a legilor în România.
Astfel întrebi, cum se descurcă ei fără coduri?
E alt sistem de aplicare a dreptului, este common law.
Hotărârile deciziile luate de alți judecători in cazuri similare precedente ține loc de cod.


The main difference between the two systems is that in common law countries, case law — in the form of published judicial opinions — is of primary importance, whereas in civil law systems, codified statutes predominate. But these divisions are not as clear-cut as they might seem.

0 răspunsuri: