|

Care e regula de tranformare a fractiilor zecimale periodice (ex: 2, 1(5) sau 8,(6) ) in fractii ordinare? Funda! puppy dog eyes

6 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Numărul din fata virgulei este întregul in ambele cazuri.
2, 1(5) este fracţie zecimală periodică mixtă. Numărătorul va fi format din ambele numere de dupa virgulă minus numărul care este după virgulă, dar nu este in paranteză. Numitorul este format din atatia de 9 câte cifre sunt în paranteză şi atâţea de zero câte cifre sunt între virgula şi paranteză. Deci 2, 1(5)=2 întregi, 15-1 supra 90.
Numărul 8, (6) este fracţie zecimală periodică simplă.
Aici Numitorul va fi numarul din paranteză, iar numărătorul va fi format din atâţia de 9 cate cifre sunt în paranteză. Deci 8, (6)=8 întrgi 6 supra 9.
Sper că ai inţeles acum. happy

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Stii cum e? Iau ca exemplu primul tau ex. : 215 supra 90. Se pun atati de 9 cate cifre sunt in paranteza, iar atati de 0 cate cifre sunt intre virgula si perioada.
Sper ca te-am ajutat.
Pa pa!
Ade D:*

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna!
Fractiile periodice simple(ex:8,(6) )call meifra de dinaintea virgulitei este intreg(doar daca este 0 nu pui niciun intreg),cifra/cifrele din paranteza o/le scrii la numarator, iar la numitor scrii atatea cifre de 9, cate cifre ai in paranteza(ex: 8 intregi si 6 supra 9 )

Fractiile periodice mixte(ex:2, 1(5) )call meifra de dinaintea virgulitei este intreg,cifrele de dupa virgula(si cea din paranteza si cealalta) le scrii la numarator,apoi scazi tot la numarator numarul de cifre de dupa virgula, iar la numitor scrii atatea cifre de 9, cate cifre ai in paranteza, urmate de un 0. (ex: 2 intregi si 15-1 supra 90; 4, 9(03)= 4 intregi si 903-2 supra 990)


Sper ca ai inteles cevalaughing si ca te-am ajutatwinking!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vizioneaza toate partile, vezi:
http://www.youtube.com/......ttp?/watch

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

8,(6)=86 supra 9
2, 1(5)=214 supra 90
asa cred ca era daca ii bine imi dai Fundoii?smug

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Multumesc tuturor! :*

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează