| GigelDinSatuVecin a întrebat:

Ce e aia "Evul Mediu"? Ca vad ca tot zic unii ca Romania e in "Evul Mediu", dar altii zic ca suntem in "epoca contemporana". Pana la urma, in ce perioada suntem? Hotarati-va odata!

3 răspunsuri:
| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Cand vorbeau ca Romania e in "evul mediu" s-a referit la tara in sine cu totul. Satele care put a balega de cal si orasele mizere.

Oamenii sunt superficiali dar asta e realitatea.

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Evul Mediu este perioada din istorie cuprinsă între 476 și 1492 (după unii istorici) sau între 800 și 1700 (după alții) în care cultura și știința au cunoscut o epocă neagră, "a Dark Ages" (cum zic anglo-saxonii), epocă în care acestea nu au progresat (ba din contră, se poate spune că din Evul Mediu am repornit de la 0). Principala cauză a începerii Evului Mediu a fost prăbușirea Imperiului Roman de Apus în 476, lucru care a deschis drumul pentru invaziile triburilor germanice barbare.
Filozofii greci antici au lăsat europenilor medievali ideea cum că totul este compus din 4 substanțe omniprezente și eterne: pământ, apă, foc și aer. Europenii medievali credeau că astea 4 elemente au un corespondent direct în corpul uman (cele 4 "umori"): sânge, flegmă, fiere galbenă și fiere neagră. Ei credeau că atunci când suntem bolnavi astea 4 umori sunt dezechilibru, iar când suntem sănătoși ele sunt echilibrate și în perfectă armonie. De asta unele leacuri pentru durerea de cap pe care-l prescriau medicii era să-ți înfigă un ac (de cele mai multe ori nesteril și care putea cauza tetanos) în venă și să scoată un litru de sânge, să ți se mai regleze umorile. Medievalii nici nu știau că bacteriile și virusurile provoacă boli (francezul Louis Pasteur a descoperit asta în secolul XIX), ei crezând că acestea sunt cauzate de o "miasmă", de un "aer rău" (motiv pentru care doctorii purtau măști de pasăre cu ierburi aromate în cioc), așadar medicina nu era deloc eficientă. Și anatomia stătea prost, întru cât ea se baza în totalitate pe scrierile lui Gallen, un medic roman din secolul II care și-a imaginat corpul uman pe baza disecțiilor aplicate unor maimuțe (în Evul Mediu scrierile lui Gallen erau un fel de Biblie a medicinei). În epoca medievală disecțiile de cadavre erau strict interzise, deoarece se considera un păcat să ciopârțești un om înainte de Înviere și Judecata de Apoi. Pe vremea aceea marile capitale ale medicinei mondiale erau Bagdad și Cairo, deoarece musulmanii (sau, cum le ziceau europenii medievali, "păgânii") erau mai liberi în experimentarea pe cadavre, ceea ce a dus la revoluționarea medicinei. Abia prin secolul XIV, cu pași timizi, au apărut disecțiile de cadavre în Europa iar medicina s-a îmbunătățit.
Filosofia nu a prosperat nici ea în Evul Mediu, deoarece orice idee care nu se împacă cu Biblia era interzisă. Scrierile lui Senecca, de exemplu, au fost strict interzise de către papă deoarece Senecca a scris despre cum trebuie să îți trăiești viața liber și să nu regreți nimic (ceea ce nu se prea pupa cu ce zicea Iisus). Scrierile grecilor antici au supraviețuit doar datorită musulmanilor deoarece, înainte de apariția tiparului, în Europa cărțile erau transcrise de mână de călugări la mănăstire, aceștia din urmă fiind foarte atenți la ce copiau.
Literatura nu a prosperat nici ea deoarece 95% din populația continentului era analfabetă, iar singurele cărți existente pe atunci erau Biblia, scrierile lui Gallen, cărțile câtorva sfinți și cărțile de rugăciune. În Evul Mediu basmele circulau pe cale orală, și au fost culese și transcrise mai târziu.
Cam asta este o imagine de ansamblu a Europei medievale, cu ciume, cruciade și superstiții, corupția celor puternici și foamea celor săraci, sistemul feudal și aberațiile legate de femei. Ar mai fi enorm de multe de zis, dar și așa nu cred că va citi nimeni ce am scris.

| NonZarek a răspuns:

Cei care spun ca suntem în evul mediu, o spun ca jignire. Adică România sau oamenii din ea nu au evoluat și se comporta ca niște animale sau ca și oamenii din evul mediu.

Noi suntem în epoca moderna (nu știu exact termenul).