| Fluturash_3549 a întrebat:

Ce este hipofiza?

adica hipersecretia sh hiposecretia hipofizei...straight face?

11 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| clara1122 a răspuns:

Descriere - Hipofiza este situata sub hipotalamus, de care este suspendata printr-o mica tija, tija pituitara (sau hipofizara). Deasupra si in fata hipofizei se gaseste chiasma optica, continand fibrele nervoase venite de la cele doua retine. Structura interna a hipofizei se compune din doua portiuni, separate una de alta, functionand independent: antehipofiza in fata si posthipofiza in spate.

Functionare - Antehipofiza produce 5 hormoni: tireotrofina (TSH), corticotrofina (A.C.T.H.), gonadotrofinele (FSH si LH) si somatotrofina (STH), responsabila de crestere la copil. Acesti hormoni se mai numesc si stimuline. Aceste secretii sunt la randul lor comandate de catre hormonii hipotalamusului. Antehipofiza secreta, de asemenea, prolactina (responsabila de lactatie la femeie). Posthipofiza serveste drept loc de stocare provizorie a doi hormoni ai hipotalamusului, hormonul antidiuretic, sau ADH (care impiedica eliminarea apei de catre rinichi atunci cand ea nu se afla in destula cantitate in organism), si ocitocina (care stimuleaza contractiile uterului la femeie in timpul nasterii).
fundita?

| Parker a răspuns:

Hipofiza (glanda pituitara) are dimensiunile unui bob de fasole si 0, 5 g greutate. Este localizata in saua turceasca a sfenoidului, sub hipotalamus de care este legata printr-un pedicul sau tija pituitara. Hipofiza este formata din trei lobi: anterior, mijlociu si posterior. Lobii anterior si mijlociu (intermediar) au origine epiteliala, iar lobul posterior are origine nervoasa, ca si hipotalamusul. Lobul posterior este legat de hipotala- mus prin tractul hipotalamo-hipofizar, iar lobul anterior, prin vase sangvine, care dupa ce se capilarizeaza la baza hipotalamusului, se colecteaza in vene dispuse in jurul tijei hipofizare si apoi se apilarizeaza din nou la nivelul hipofizei anterioare, formand sistemul porthipofizar.
Acum ce sunt hipersecretia si hiposecretia hipofizei :
Hormonul somatotrop (STH) este hormonul de crestere, care stimuleaza cresterea armonioasa a intregului organism. De asemenea, intervine in dezvoltarea celulelor, activeaza transportul aminoaci-zilor in celule si stimuleaza sinteza tisulara a proteinelor, cu efect asupra cresterii oaselor, muschilor si viscerelor. Intensifica oxidarea lipidelor, asigurand energia necesara sintezei proteice.
Hipersecretia de STH inainte de pubertate determina gigantismul (cresterea exagerata in inaltime), iar dupa pubertate produce acromegalia (cresterea exagerata a extremitatilor membrelor, oaselor fetei, buzelor, limbii si a unor viscere).
Hiposecretia de STH determina la copii nanismul hipofizar (piticism cu dezvoltare fizica proportionala si intelect normal). Secretia de STH este stimulata de hipoglicemie si de solicitari ale organismului.

| Cristea a răspuns:

laughingtrebuie sa lasi funda. fix asta e lectia pe care am facut-o azi. hipofiza se leaga de hipotalamus prin tija ptuitara. hiposecretia la copii determina piticismul sau nanismul hipofizal; hipersecretia la copil produce gigantism si la adulti acro-megalie. Cam asta am in caiet. sper ca am fost de ajutor

| Girlll a răspuns:

Hipofiza este o glandă mica (500 mg), situată median la baza creierului într-o cavitate a osului sfenoid denumită „șaua turcească", posterior de chiasma optica.
sau cum am invatat la bio: glanda hipofiza=creier endocrin=cortoneaza celalte glande endocrine.
In hiposecretie, hipofiza apare nanism hipofizat (creierul se dezvolta normal)
In hipersecretie hipofizata apare gigantismul peste 2 metri

AM KASTIGAT?

| sixtythree a răspuns:

Hipersecretia - secretie exagerata a unei glande
hiposecretie - secretie scazuta a unei glande
hipofiza - glanda la nivelul creierului, avand o influenta asupra celorlalte glande in special a celor sexuale si a tiroidei

| Andrei_2426 a răspuns:

Hipofiza este o glanda a carei secretie,"te face sa cresti'', aceasta secretie te dezvolta fizic.

| Mentaaaaa a răspuns:

Hipofiza-Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză

| NickiMinaj a răspuns:

Hipofiza e o glanda cu secretie endocrina( hormonii se varsa direct in mediul umoral: sange, limfa).
Hiposecretie= secretie insuficienta de hormoni - glanda nu-si face "treaba"
Hipersecretie=prea multa secretie de hormoni specifici

| NickiMinaj a răspuns:

Clara1122, le-ai facut pilaf, tati.
De fapt regiunile sunt adenohipofiza si neurohipofiza.
Adenohipofiza nu produce hormonii eliberatori( tireotroP, adrenocorticotrop si gonadotrop- astea sunt stimulinele: stimuleaza secretia tiroidei, suprarenalei, gonadelor), ci ei ajung aici prin tija pituitara din hipotalamus.
Adenohipofiza produce doar STH si LTH( hormonul de crestere si prolactina).

| lavi_8954 a răspuns:

Hipofiza=hormon endocrin;

Întrebări similare