|

Ce inseamna spondilita anchilozanta cu debut periferic, vreau rasp cu detalii, da funda

2 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Este o boală cronică a sistemului osos care apare în general la articulaţiile coloanei vertebrale.
Debutul periferic se referă la faptul că sunt atacate mai întâi articulaţiile periferice zonei, adică şold, umăr, sau chiar genunchi.

1 răspuns:
| a răspuns:

Spondilita anchilozanta este o forma de reumatism articular inflamator cronic, care afecteaza cu predominanta persoane de sex masculin, de varsta tanara (boala incepe între 15 si 35 de ani).

Daca poliartrita reumatoida este reumatismul inflamator caracterizat prin lezarea articulatiilor periferice, in spondilita anchilozanta au loc atingeri ale coloanei vertebrale (desi afectarea articulatiilor din periferie nu este o raritate în aceasta boala).

In trecut, boala era putin cunoscuta si diagnosticata cu mare intarziere, in etapa unor leziuni intinse, cu deformari ale coloanei vertebrale si cu prinderea articulatiilor proximale (umeri si solduri), care determinau un important grad de invaliditate.

Astazi, gratie progreselor realizate în medicina, boala este mult mai bine cunoscuta, iar diagnosticarea ei precoce, in etapa modificarilor inflamatorii reversibile, este perfect posibila.

Bineinteles, pentru realizarea acestui deziderat este necesara cooperarea bolnavilor si prezentarea lor la medic la primele semne de boala.

Care sunt primele manifestari ale spondilitei anchilozante? Care este evolutia ulterioara a acestei boli?

Primele simptome sunt constituite de durerile din regiunea lombara aparute la un pacient tanar, de sex masculin de obicei; aceste dureri sunt persistente si se intensifica cu timpul, devenind tot mai suparatoare.

Ele nu dispar in repaus, ba chiar se pot intensifica in timpul noptii (mai ales în a doua jumatate), impiedicandu-l pe bolnav sa se odihneasca.

Durerile lombare sunt prezente si dimineata, la sculare, determinand un grad de redoare a coloanei lombare si facand si mai dificila mobilizarea ei: dupa cateva ore, redoarea coloanei lombare poate diminua (in stadiul incipient al bolii).

La o parte din bolnavi durerea lombara iradiata imbraca aspectul de lombosciatica (vezi nevralgia sciatica).

Ca urmare primul diagnostic pe care medicul este tentat sa-l puna este cel de lombosciatica; trebuie sa aratam însa, ca nevralgia sciatica din...2004 - 2105 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează