| TristanTzara a întrebat:

Ce părere aveți de urmărorul articol?

https://adevarul-ro.cdn.ampproject.org/......6e35ae72b3

Credeți că e bine ca elevii să învețe de asemenea omeni la școală, fără să li se spună de afilierea lor extremă?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi nu văd ce treabă are...laughing Mulți, mai ales în tinerețe, au susținut multe lucruri greșite, unii le-au regretat, unii nu. Dar ce treabă are? Cea mai mare parte a elitei intelectuale interbelice era susținătoare legionară. (Vezi usr astăzi)
Ingmar Bergman l-a susținut pe Hitler. Asta îl face o nulitate ca regizor?

31 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai ce treaba are una cu alta?

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Păi are, doar nu vrem să învățăm tinerii că ideile extremiște sunt bune. O să plece de la școlă zicând ce geniu e Noica, găsesc pe net ce a scris ăsta de legionari și o să zică că e bine să fi legionar.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi la școală sunt studiate ideile lor extremiste?
și chiar dac-ar fi așa, ar trebui date uitării? laughing

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Nu explicit, dar tradiționaliștii, dintre care mulți au devenit legionari mai apoi, sunt studiați. Și nu li se spune elevilor că ideile lor sunt problematice. Lucru similar cu Blaga.

Și găsești pe internet oameni care mai au idei de aste fasciste (chiar ieri am dat de un videoclip de la ceva canal ortodox care zice cum e cu Marxismul cultural, o teorie nazistă). Și în viața reală mai găsești preoți care îl ridică în slăvi pe Zelea Codreanu.

Dacă tinerilor nu li se spune că ideile astea sunt problematice și ei cred că sunt bune pot ajunge să îi creadă pe dereglații ăștia. Chiar asta e problema că istoria se repetă și se repetă mai ușor dacă nu ne-o amintim și nu spunem ce e a fost greșit.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Reiterez: ce idee extremistă a lui Lucian Blaga este obiect de studiu la școală? Ce idee extremistă a lui Mircea Eliade este obiect de studiu?
Dar ideile fasciste nu vin de la școală, stai liniștit, e plin internetul de nebuni și scena politică de neo-nazism, de la ură pentru străini la dat cu părul și aruncat adversari în pușcărie. Nu trebuie să citești că Mircea Eliade la 30 de ani a simpatizat cu un curent de extremă dreaptă ca să fii azi nazist. e absurd

păi la o mănăstire din Neamț al cărei nume îmi scapă mișcarea legionară are troițe pentru niște legionari care au căzut pe front luptând pentru Franco, dar ce treabă are asta cu articolul dat de tine și cu școala?
în Nuntă în cer sunt idei naziste?rolling on the floor

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Filme făcute de Elia Kazan mai am voie să văd?
Dar filme cu scenarii realizate de Dalton Trumbo?
mna, pe comuniști de ce să nu-i cenzurăm?

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

În cazul lui Eliade, nu cred să fie în ce se studiază, sau dacă este îmi scapă. Dar la tradiționaliști și Blaga sunt idei protofasciste. Cred în misticism și în tradiție ca fiind ceva ce n-ar trebui schimbat, sunt foarte antiprogres (acolo că filosofia română e necesar una ortodoxă, cunoașterea padisiacă nu e bună). Nu e ușor dacă crezi prosti cu marele anonim și venerarea strămoșilor să ajungi să crezi în misticism cu sacrificiu pentru țară și evrei care vor să ne bage pe gât știință și să ne depărteze de misterul ortodox?

Mi se pare că ar trebui explicat copiilor ce gândeau domni și de ce e greșit. Și să fim serioși ăștia sunt cei mai buni scriitori ai noștri, n-am găsit și noi uni care nu sunt fasciști. Mi se pare greșit să îi prezentăm pe ăștia ca exemple din același motiv pentru care mi se pare greșit ca Iorga să fie pe bacnota de 1 leu, nu avem reprezentanți mai buni ai nației noastre decât un antisemit?

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Eu nu vreau cenzură, vreau doar, dacă ceva e predat în școală, să li se explice elevilor dacă autorul a avut opini nepotrivite și cum acestea pot afecta opera lui. Același lucru și cu comuniștii, dacă aceștia ceva făcut de ei e predat într-o instituție de învățământ.

Dar m-am uitat peste un manual de română mai recent și niciun autor comunist nu e studiat, ba chiar li se spune acolo că tot prolecutismul n-a produs nimic de calitate și că sub comunism mai toată literatura era propagandă goală. Deci nu e cazul la noi.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Deci consideri că un lucru ce nu coincide cu binele nu ar trebui studiat?
Nu ți se bagă nicăieri pe gât că tu trebuie să crezi în luciferic. (deși eu tind sa cred ca sunt profesori indiferent de ce materie predau care inca tin ode traditionalismului si misticismului)
Iorga pe bancnota de 1 leu e discutabil.

Scriitori mai buni poți propune tu? Sau ești tu unul?laughing Să fim serioși.
Jocul Ielelor pot să citesc? că Dreptatea Socială parcă-mi sună a Marx...


Dar italienii lui Curzio Malaparte ce să-i facă? rolling on the floor să-l arunce fasciștii și comuniștii între ei?

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi îmi poți propune un autor comunist pe care să-l studiez?
Pe Vintilă Horia? lasă că am văzut destule filme româneștilaughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am zis Horia.
voiam să zic Corbul.
scuză-mi eroarea. laughing
(și nu îl corelez cu ideologia comunistă, doar cu perioada, să nu se înțeleagă greșit)

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Omule, tu nu vrei să înțelegi, poți să studiezi ce vrei. Dar dacă e predat (în special la școală) ar trebui explicat și afiliația scriitorilor.

Scriitori comuniști sunt, erau studiați înainte de revoluție (poate unul ar trebui studiat ca să se vadă ce e prolecultismul, dar din nou, să li se explice elevilor cum e cu afilierea scriitorului): Zaharia Stancu, Aurel Baranga, Suto Andras etc.

Poate că ar trebui să citească și autori mai recenți, care nu au afiliați problematice: Mirce Cărtărescu, Dan Lungu, Gabriela Adameșteanu, Florin Lăzărescu etc. Deci de mâine îi bagi în programă, sau de ce mă întrebi? laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi tu nu înțelegi. nu studiezi orientări politice. în scoală nu se face politică. imaginează-ți un profesor partizan al unei ideologii explicând-o. nu, mersi.

dar Cărtărescu e în programă
și Sunt o babă comunistă am auzit că se face.

poate nu e loc pentru toți ceilalți. Nici Mihail Sebastian nu e în programă...care-i un scriitor uriaș, mai mare decât mulți care se fac.
și oricum elevii urăsc literatura, și pe ăștia îi studiază degeaba

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

O întrebare legată de Cărtărescu: ar trebui să studiem și sindromul Nobel de care suferă?
adică, să-l întreacă nimicurile de Ishiguro și Bob Dylan...lasă că se dau anul ăsta 2 premii, n-are cum să mai rateze.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Adevărul e că ideologiile politice se predau la istorie, așa că n-ar fi o problemă dacă și la română li s-ar zice că scriitorul X e adept al ideologiei Y. Acum legat de profesorii partizani la ceva ideologie de genul e cum e cu lupul paznic la oi, și de nu-i lași ușa deschisă tot găsește o cale.

În țările anglofone spre exemplu, dacă studiază The merchent of Venice sau Othello li se spune că sunt prezente niște stereotipuri greșite legate de evrei și negri. Se pune accent pe discursul lui Shylock, "Hath not a Jew eyes?".

Mă bucur că mai schimă și ei programa. Iar elevii urăsc literarura mai mult findcă li se cere mult să tocească idei cu care poate nu-s de acord. În alte țări li se cere eseuri în care să analizeze ceva despre operă, nu să regurgiteze ce a zis profesorul de cât de " țăran filosof" era Moromete.

Asta cu Cărtărescu laughing acum ar fi frumos să avem și noi un laureat nobel ce scrie în română, dar hai să nu ne facem speranțe că ăștia de la nobel aleg la întâmplare. Edward St Aubyn face o satiră foarte bună pentru asemenea comitete în Lost for words laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi e bine să știe, dar pot găsi asta dacă ar fi curioși în 10 secunde.
În plus, e și irelevant.laughing ''Ajută la bac?''
păi e foarte normal, nu trebuie dat uitării niciun lucru rău petrecut, tocmailaughing dar nu asta-i ideea. n-am zis eu că n-ar trebui să li se spună. am spus că nu e relevant fiindcă opera lor n-are accente antisemite. omul e supărat că studiezi lucifericul și ca asta te transformă în legionar...

legat de memorat, perfect de acord.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

În primul rând, omul sunt eu, ai discutat cu una și aceeași persoană tot timpul.

Nu zic că, cineva devine legionar dacă îi citește (lucru absurd). Dar unele lucrări au o tentă fascistă (citește "Ur-fascism" de Umberto Eco ca să înțelegi mai bine la ce mă refer) și nu e bine să prezentăm unor minți poate impresionabile, niște oameni cu idei oribile ca fiind marii genii ai nației noastre.

Și nu, nu e ușor să afli, articole ca ăsta sunt rare, în majoritatea locurilor unde se vorbește de scriitori respectivi nu se menționeață legăturile cu legionarii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Te contrazici singur părerea mea.
deci la școală am căzut de acord că e studiată opera fără tema fascistă / extremistă / ce cuvânt vrei tu să folosim.
apoi îmi spui că nu e bine să studiez lucruri cu temă fascistă fiindcă există minți impresionabile. ok, păi oricum nu le studiem, unde e problema?
de fapt, nici nu știu vreo lucrare de-a lui Blaga sau Eliade fascistă. (nici nu cred că există, că pe Eliade l-am citit aproape în întregime)
în afară de jurnalul lui Sebastian, nu-s prea multe surse care vorbesc despre legionarismul lui Eliade.

și orientarea lor politică nu le face opera literară mai puțin valoroasă, asta e o aberație.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

La Eliade, am zis, nici eu nu văd nimic de genul. La Blaga și la țradiționaliști, da, au o filosfie mistică reacționară care reiese în opera lor.

Sigur și Negustorul din Veneția e valoroasă, dar e bine să li se spună copiilor că ideile de genul au dus la lucruri oribile.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Ce tradiționaliști sunt făcuți la școală?
Pillat cu o poezie despre amintirea bunicului ai cărui urmași sunt toți politicienii de partea corectă a baricadei de azi?rolling on the floor
Ești fixat pe ideea cu misticismul.

Și nici Neguțătorul din Veneția nu e antisemită în felul în care vrei tu să o faci să pară. chiar tu ai menționat discursul lui Shylock.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Da Pillat, și Blaga cu ăștia probleme. Mi se pare că ar trebui discutat ce afilieri (extreme) aveau scriitorii sau curentele.

Greșești, Negustorul din Veneția e, poate nu antisemit, că nu exista termenul când a fost scris, dar anti-evreu. Adică uită-te la acțiunile lui Shylock, sunt malefice, iar destinul său e crunt, într-o comedie (unde finalurile de obicei sunt fericite). Discursul lui e un mister, nu se știe ce voia Shakespear cu el.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi Pillat, Brătian de neam, a fost nazist?
Evreii prin tradiție sunt cunoscuți drept cămătari.
mie discursul lui Shylock îmi pare obligatoriu de amintit în orice discuție despre antisemitism. poate și pus în interpretarea lui Al Pacino. :d

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Apropo, Tzara văd că-ți place, el e ok, nu e comunist, nu?

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

? Din câte știu eu comuniștii niciodată n-au avut opinii similare cu Dadaismul; și Albert Einstein era simpatizant al comuniștilor, dar hai să nu fim absurzi, o teorie științifică nu e influențată de opinile politice.

Cum e cu Eliade, nu cred că poți găsi în Maiteyi idei legionare. Dar în ceea ce privește tradiționalismul (nu Pillat, că doar nu citesc poezia fără să li se zică de curent și să citească ceva de Nechifor Crainic) și Blaga, eu cel puțin văd niște asemănări.

Bine, dacă se găsește în dadaism un gram de comunism, să li se spună elevilor, chiar și dacă nu se găsește, să li se spună de ce opini avea Tzara. Deși nu face confuzie între elevi, poate impresionabili, și un om matur care cunoaște ceva de lumea asta și are opini.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi acum e ca mine...n-are treabă afilierea politică cu opera?laughing jur că nu te înțeleg.

Tzara a fost membru în partidul comunist francez. și la Zurich umbla în cercurile tinerilor marxisti. laughing Se zice că l-ar fi cunoscut și pe Lenin acolo dar nu e un fapt certificat istoric.


și eu-s un om de stânga(categoric nu comunist), să nu mă înțelegi greșit, doar că nu confund opera cu afilieri politice.
Mai devreme ai zis că ai o problemă cu Pillat care era...liberal :-s

Îmi poți da o idee criminală din opera celor pe care i-ai menționat?
Că misticismul, scuză-mă, dar nu-i o crimă. că legionarii erau cripto-naziști mistici, da, asta-i altceva.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Să-ți spun sincer, ce mă doare și de asta aș vrea să se schimbe ceva, e că mie nu mi s-a spus de Blaga în liceu că era simpatizant al legionarilor.

Măcar atât: să se spună cine ce poziție a avut, să nu-și imagineze elevi că Blaga, Nechifor Crainic, Noica și Cioran (care văd că mai sunt menționați) sunt cine-știe-ce figuri autoritative în gândirea românească când ăștia au lăudat și susținut oameni care au ajuns să masacreze oameni.

Atâta îmi doresc, transparență în educație, în ceea ce privește autorul. Nu să fie interzis ceva, deși (doar) în opinia mea tradiționaliștii ar trebui scoși.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Nechifor Crainic, Noica și Cioran
nu se fac la școală

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

M-am uitat peste un manual mai recent, sunt menționați (și lăudați). Din Crainic sunt chiar date cicate lungi, fiindcă era teoreticianul tradiționalismului.

Omule ce naiba? Nu înțelegi, n-am zis că operele nu sunt de valoare. Dar hai să nu ne mascăm niște fasciști drept comori naționale.

Întrebarea era: Credeți că e bine ca elevii să învețe de asemenea omeni la școală, fără să li se spună de afilierea lor extremă?

Nu era: Credeți că operele lor sunt deplorabile? sau Credeți că ar trebui scoși din programă?

În orice caz, discuția asta m-o făcut să mai gândesc și poate să-mi treacă revoltarea inițială. Iar fiindcă oricum ești singurul care a răspuns, ia funda.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

N-aveam nevoie de fundă.
Și dacă ar scrie în cartea aia că unii au fost simpatizanți legionari, majoritatea elevilor neștiind ce-s ăia, cu ce te-ar încălzi?
Ești revoltat pe ceva chiar neimportant.
Mai multă dreptate ți-as da pe treaba cu Iorga pe bancnota de 1 leu, dar chiar a fost o comoara nationala, deci nici aici nu stiu ce sa-ti spun.
In Cluj e o strada Radu Gyr, mai sunt nu stiu cate strazi Ion Antonescu si viceprimarul Bucurestiului zice ca aduce un bust al lui Antonescu, poate asta ar fi mai relevant.
Și să fii simplu simpatizant legionar nu e o crimă. Au avut vreun milion de membri la momentul venirii la putere.
Ca fapt divers, universitatea din Sibiu ii poarta numele lui Blaga.

| TristanTzara explică (pentru anonim_4396):

Da, sunt de acord legat de faptele astea... Situația chiar e sumbră din punctul ăsta de vedere. Și până la urmă, zic eu, e tocmai pentru că n-au mai fost condamnați (prin vorbe, nu la propriu) oamnii și ideologia asta. Poate o soluție mai cuprinzătore ar fi să se discute mai mult la istorie de legionari și cum ei sunt naziști români.

Deși, mi se pare că e o problemă clară în felul în care sunt abordați simpatizanții legionarilor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Dar avem o lege clară privind legionarismul, sincer, mi se pare suficient.
Toate ideologiile extremiste trebuie condamnate si au fost condamnate.
Dar ideile astea oricum sunt invechite, nu mi se pare ca ar trebui studiate in mod special.
In schimb tendinte de politica prin violenta, discriminare, elimimare a adversarilor politici vor fi mereu.
Totusi timpurile au mai evoluat.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TristanTzara):

Păi nu văd ce treabă are...laughing Mulți, mai ales în tinerețe, au susținut multe lucruri greșite, unii le-au regretat, unii nu. Dar ce treabă are? Cea mai mare parte a elitei intelectuale interbelice era susținătoare legionară. (Vezi usr astăzi)
Ingmar Bergman l-a susținut pe Hitler. Asta îl face o nulitate ca regizor?