| FilipJicha a întrebat:

Ce va spune numele de Carol al II-lea?

Răspuns Câştigător
| AFR81 a răspuns:

Un conducator bun, dar care a facut si destule greseli. Lumea tinde sa puna accent pe viata sa privata pentru a-l caracteriza, ceea ce e complet gresit. Nu, nu e relevant faptul ca avea priapism, ca se spune ca avea penisul cat o sticla de cola la 0.5l, ca in fiecare seara apela la femei de moravuri usoare, ca Elena Lupescu era singura care il putea satisface si ca a renuntat la drepturile de mostenitor de doua ori. Nu asta conteaza si nu la asta trebuie sa ne referim atunci cand vorbim de Carol al II-lea. Contributia sa pentru cultura, pentru infrastructura si progresul pe care l-a facut tara in perioada 6 iunie 1930 - 6 septembrie 1940 sunt definitorii pentru ceea ce a insemnat regele Carol al II-lea. Astea au fost partile bune, acum hai sa vedem si ce a gresit. In momentul in care doresti sa transformi o tara democrata intr-o tara a ta, desfiintand partidele politice si luand puterea in propriile maini, atunci trebuie sa te astepti ca, in caz de vreo nenorocire, tu vei fi primul raspunzator. Acest lucru s-a si intamplat. Nemultumirea a fost foarte mare cand am pierdut Basarabia, insa in urma Arbitrajului de la Viena, s-a instalat anarhia. Chiar daca socotelile lui Carol ar fi fost altele, dupa spusele lui dorind sa pastreze armata intacta pana cand va veni momentul prielnic, revoltele din tara l-au silit sa-l aleaga seful Guvernului pe Ion Antonescu. Acesta a refuzat sa opreasca revoltele din tara, astfel ca regele a fost nevoit sa plece. Citind jurnalul sau, Carol afirma ca toate relele i se trag din momentul in care a cedat Basarabia fara lupta (28 iunie 1940 daca imi aduc bine aminte). Ma rog, el a fost pentru rezistenta, insa Consiliul de Coroana a votat clar impotriva oricarei lupte. In orice caz, in concluzie, monarhia, din momentul 0, anul 1866, pana la plecarea regelui Mihai din tara a fost o pagina frumoasa in istoria Romaniei.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru AFR81):

Mi se pare jenibil sa lauzi ca a dezvoltat cultura cand 90% din populatie era analfabeta. Poate te referi la colectia de arta particulara a regelui facuta din castigurile de la poker unde nu pierdea niciodata ( oare de ce? ). Progresul este f discutabil, sunt analize facute de economisti - cerceteaza. Despre " primul raspunzator " ce putem vorbi atata timp cat s-a coborat de pe tron de 3 ori si se urca iar cand avea chef sau ramanea fara maruntis si primau interesele personale? Peste toate, apropo de perioada fabuloasa de are vorbesti, cand a abdicat, mihai a spus ca monarhia este o piedica in dezvoltarea poporului. Suntem noi in masura sa contrazicem un rege?

| AFR81 a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Nu intru in polemici la ora asta, dar simt nevoia sa fac o observatie. Cum s-a coborat de pe tron Carol al II-lea daca nici macar nu domnea in perioada aia? A renuntat la drepturile de mostenitor poate, dar in niciun caz nu "s-a coborat de pe tron". Din cate stiu eu si ar trebui si tu, in 1918 si 1925 rege era Ferdinand. Dupa aceea, de abia in septembrie 1940 a fost silit sa abdice. E de neconceput o asemenea gafa atunci cand discuti cu cineva despre acest subiect.
Pentru ca stiu ca esti omul care e interesat de articole de pe Google si documentare pe Youtube, iti recomand, totusi, sa citesti si altceva:
"Insemnari zilnice" (4 volume) - Carol al II-lea
"O istorie sincera a poporului roman" - F. Constantiniu
"Romania 1866 - 1947" - Keith Hitchins
"Carol al II-lea al Romaniei" - Lilly Marcou
"Carol al II-lea si camarila regala" - Petre Turlea
Mult mai in regula decat dezinformarile de pe internet.

8 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Ca nu e primul

suntserios
| suntserios a răspuns:

Unul dintre conducatorii slabi ai tarii...

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Un borfas ordinar care a facut tara cadou jydanilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu, dar un lucru e cert: Coquina e numai una.

| BeSmart17 a răspuns:

Are rol de al 2. lea

| geronimo11 a răspuns:

Carol al II-lea a fost regele Romaniei intre 1930 si 1940.
Domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice și financiare. Carol a fragilizat sistemul de partide, numind adesea la guvernare facțiuni minoritare ale partidelor istorice și cochetând cu idea unor guverne de concentrație națională, precum guvernul Iorga-Argetoianu. De asemenea, a permis formarea unei camarile corupte în jurul său, sub patronajul Elenei Lupescu. Către sfârșitul anilor '30, situația politică internă s-a deteriorat sub influența situației internaționale și a acțiunilor regelui, în 1938 fiind instaurată dictatura regală (prin înlăturarea constituției din 1923 și desființarea partidelor politice, înlocuite cu un partid unic, Frontul Renașterii Naționale, patronat de rege).