| Flavianadx a întrebat:

Ce vor ungurii de la romani si De ce?

29 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Una in bot, nu au stare sa isi vada de viata lor

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Care unguri? Toți ungurii? Ai auzit de Pacea de la Trianon, când Ungaria a fost făcută bucăți, fără să fie întrebată?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Si ce facem acum, ne apucam sa retrasam granite de sanchi? Si noua ne-au fost luate diverse bucati fara sa avem mare lucru de spus... hai sa anexam cate un pic din Bulgaria, Ucraina, Serbia...

| Cretinul112 a răspuns (pentru sadrian46):

Interesant e faptul ca ești din Cluj. Geniule, dacă Ungaria era întrebata, ar fi dorit sa rămână cu toate teritoriile pe care le avea. Ea avea în componenta niște teritorii care nu i aparțineau dpdv istoric și etnic. Dar cred ca ești ungur, altfel nu-mi explic de ce ești anti român. Poate ești doar extrem de neinformat.

| gabicoo a răspuns (pentru Cretinul112):

Nu e ungur. I s-a urcat la cap titlul de userul anului, a devenit arogant si se crede atoatestiutor. Si nu e prima data cand bate campii.

| sadrian46 a răspuns (pentru Cretinul112):

Care nu i aparțineau dpdv istoric. Din punct de vedere istoric îi aparțineau. Nu sunt anti, așa ți se pare ție.

| sadrian46 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Am spus eu așa ceva? De unde până unde? Eu sunt pentru desființarea granițelor, nu pentru retrasare.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Ah, corect. Daca stau sa ma gindesc bine, nu e deloc rea ideea.

| Salontanul a răspuns (pentru sadrian46):

De scrierile cronicarilor maghiari care spun ca i-au gasit aici pe Vlohi, vlahi, valahi, blohi, ai auzit? Prima este Gesta Hungarorum scrisa de notarul regelui Bela al III-lea, notar scolit in occident. El spune ca o ceata de unguri a trecut, probabil după anul 900, dinspre Bihor „dincolo de padure" (=ultra silvam sau trans silvam), unde a intalnit o tara bogata, cu campuri cultivate, cu sare si materii sarate, cu aur prezent pana si in nisipul raurilor, locuita de romani si slavi, tara in care domnia o avea un anumit roman, ducele (voievodul) Gelou. Atunci unde sunt drepturile istorice ale maghiarilor? A! Ca au venit ei ulterior si au zis asta e tara noastra si s-au imbogatit furand aurul si punand la munca singura natiune care nu avea nici un drept, natiunea romana, e altceva.

| sadrian46 a răspuns (pentru Salontanul):

Dreptul istoric, că au avut aici o tară condusă de ei din anul 1000, deci de 1000 de ani. Românii o conduc doar după Trianon. Deci dreptul istoric a 1000 de ani contra 100 de ani. De când conduc cei de la București, au exploatat-o cât au putut, mai mult decât au exploatat-o bozgorii și austriecii. Așa spun statisticile, mai citeșțte înainte să sari cu gura.

| Cretinul112 a răspuns (pentru sadrian46):

Dreptul istoric? Omule, te am întrebat ceva simplu. Cine au fost primii în Ardeal? Asa și turcii au stat 500 de ani în Bulgaria. De asta ce zici? Aberezi la maxim. Dacă ar fi după mine, tu ai fi banat. Deci, de la cucerirea Daciei de către romani pana la venirea ungurilor, câti ani au fost? 800 de ani. Deci? Dacă tu crezi ca un popor poate sa zică ca are dreptul istoric asupra unui teritoriu pentru ca a stăpânit respectivul teritoriu câteva secole? Serios ma? Contează ce popor a locuit acolo mai întâi, nu ce popor a condus acolo mai mult.

| Salontanul a răspuns (pentru sadrian46):

Incearca sa te exprimi civilizat daca poti! "Sari cu gura" este o expresie pentru cei fara 7 ani de acasa. Cat despre furat sa stii ca au furat doar cei ce au ocupat cu forta, acum 1000 de ani, aceste pamanturi. Si, dupa ce le-au secatuit ei facandu-si palate de genul celor din Austria si Ungaria, n-a mai ramas nimic de folosit (nu "furat") pentru o natiune care era inaintea lor pe aceste pamanturi. Dar asa sunt romanii: pupa talpa celui mai tare. O natiune de majoritari lasi. M-am convins la revolutie. Uite o intamplare traita de mine din care poti trage concluzii: https://tscoldman.wordpress.com/2019/12/13/elicoptere-sau-ce/
Insusi faptul ca suntem mai multi decat ei dovedeste ca am fost primii aici si ca daca eram un neam de cuceritori nu eram sub stapanirea lor un mileniu. Astea sunt teoriile tradatorilor de neam si tara cu faptul ca noi am jefuit. Mai mult, vad ca ai uitat sa pui la socoteala anii de dinainte de venirea strainilor in care am fost noi, aici! Sa nu uitam ca tablitele de la Tartaria dateaza de aproximativ 5300 de ani I.Hr.

| sadrian46 a răspuns (pentru Cretinul112):

Da, Cretinul112, ți-ai ales bine numele.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu zic nu, prost oi fi, dar tâmpit nu. Și în America au fost primii indienii, pieile roșii, și? Cine a civilizat Ardealul, de e acum cea mai civilizată parte a României? Ungurii. Mai vrei?

| gabicoo a răspuns (pentru sadrian46):

Măi Adriene! Nici nu știi cât de mic începi să fii!
Mergi la librărie. Cumpără manualul de Istoria românilor de clasa a VIII-a. Citește-l și dacă ai înțeles ce scrie acolo să-ți singur cu el în cap. Dacă nu - nu am ce să-ți fac! E prea târziu pentru cei ca tine!
Porți numele unui împărat roman! E trist pentru nația noastră!

| sadrian46 a răspuns (pentru gabicoo):

Uită-te la autorii manualului. După aceea să înveți să îți iei informația din surse credibile.

| sadrian46 a răspuns (pentru gabicoo):

Eu de când m-am născut am trâit în Banat și Ardeal, Arad, Timișoara și Cluj. În ceea ce cred și simt, mă bazez pe viața mea nu pe manualul de istorie de clasa a 8-a.

| Salontanul a răspuns (pentru gabicoo):

Acum el este si specialist! Iti zice: "uita-te la autorii manualului!". Parca el ar fi in masura sa aprecieze cine-i calificat sau nu! De sute de ani se invata ca noi am fost primii aici, am aflat din cronicile maghiarilor ca i-au gasit aici pe "olahi" si el vine si spune ca romanii au furat mai mult in 100 de ani decat altii in 1000! Logica este la pamant. Minele de aur, de exemplu, sunt de pe vremea romanilor. Au furat romanii si austro-hungarii de au rupt. Si tot romanii sunt de vina! E exact ca si prostul ala de Cîțu: a imprumutat aceasta tara de aproape a dublat datoria externa in 2 ani si zice ca PSD este vinovat. Vai si amar!

| gabicoo a răspuns (pentru sadrian46):

Geniile învață de la oricine și din orice situație! Oamenii deștepți învață din propriile greșeli! Ceilalți - așa ca tine - au deja toate răspunsurile.
Ți-am recomandat manualul de clasa a VIII-a pentru că am crezut că am cu cine, dar în cazul tău nici ce scrie în manualul de clasa a IV-a nu cred că ești capabil să înțelegi!
Venind vorba de "surse" ale tale nu știu care sunt: Radio Kossuth dacă nu mă înșel, ale mele: cinci ani de facultate - Istorie, la zi, cu bursă de merit. Dintre profesorii mei pot să-ți indic un nume: Ioan Aurel Pop. Poate ție nu-ți spune nimic dar să știi că e președintele Academiei Române instituție lipsită de importanță pentru tine!

Văd că ai primit replici (mai mult sau mai puțin elegante) de la mai mulți membri ai comunității TPU. Să știi un lucru : Când îți spune unul că ești beat poți să-l ignori, când îți spun doi că ești beat trebuie să cazi pe gânduri, iar când îți spune mai multă lume același lucru te duci și te culci! În concluzie: Noapte bună!

| gabicoo a răspuns (pentru sadrian46):

Dacă te-ai născut și trăit unde zici tu și te bazezi pe viața ta, nu ai aflat de la vecinii sau rudele tale mai în vârstă cum s-au comportat "civilizații" unguri în 40' după Dictatul de la Viena, de crimele de la Ip și Treznea nu ai auzit? Nu ai auzit de faptul că la școală în timpul ocupației hortyste la începutul primei ore se rostea o rugăciune (în limba maghiară) care se termina cu "Bate-l doamne pe valah" puținii copii români care erau primiți la școală fiind obligați să o rostească?
Porți numele unui împărat roman: Adrian. Știi de ce te-au numit părinții tăi așa? În perioada stăpânirii austro-ungare românii își botezatu copii cu nume latine care nu aveau corespondent unguresc: Decebal, Traian, Adrian, pentru că Petru devenea Peter, iar Ștefan - Iștvan.

Știi care sunt cei mai mari dușmani ai pădurii? Cozile de topor! Primești pensie plătită de statul român nu de cel maghiar. Leutzul românesc o fie el amărât și slab dar să știi un lucru Forinții put groaznic!

| Cretinul112 a răspuns (pentru gabicoo):

Cred ca l citește pe securistul ala de Lucian Boia. Altfel nu-mi explic.

| gabicoo a răspuns:

Prunii din Ardeal. Dar noi nu vrem sa-i dam.
winking

| gabicoo a răspuns:

Veni ungurul călare/
Obosit și plin de zoaie/
El văzu o apă mare/
Și intră să facă baie.

Dar când ieși la mal/
Sula haine, sula cal.

Noooo! Zi la noi: Cine or fost primii-n Ardeal?

winking

| gabicoo a răspuns:

Corect!

| Lukasssz a răspuns:

Sa nu le mai mancam Kurtos Kalacs-ul

| Florin9Florin9 a răspuns:

Vor Transilvania

Și autonomie în mijlocul țării noastre pentru jedețele cu populație maghiară predominantă

Poveste lungă de ce, dar trebuie să le spunem că nu le dăm nimic big grin

| Vântulalb a răspuns:

"Ce vor romanii de la unguri si De ce?"
De unde ai scos tu prostia asta?
Eu sunt roman de peste Carpati. Traiesc in Ardeal de vreo 30 de ani. Si mereu romanii imi spun sa ma intorc de unde am venit.
As intelege disputa cu maghiarii daca ar avea fundament. Dar ce au romanii (ardeleni) cu romanii (din restul tarii)? Aud?

| TristanTzara a răspuns:

Apoi ști cum e Ungurii ca un colectiv nu vor nimic, precum Românii ca un colectiv (numa' uită-te în comentarii cum se ceartă). Maghiarii din ținutul Secuiesc (deși aici vorbim de grupuri, nu fix toți) ș-ar cam dori autonomie (nu independeță, lucruri differite). De ce? Mai mult simbolic și pentru a administra mai ușor chestiuni educațional culturale legate de limba și cultura maghiară--mă rog aici ar apărea și problema românilor ce locuiesc acolo dacă e să vorbim de realizare unui asemenea proiect.

Maghiarii din Ungaria (din nou grupuri) îi cam supără că au pierdut Ardealul în 1918-1919, oarecum drept și nedrept, pe de o parte drept fiindcă era majoritar populat de români și nedrept findcă anumite zone ca Ținutul Secuiesc sau zonele din jurul Oradei nu erau (la aceea vreme). Deși și aici e discutabil dacă părțile care împing în spațiul public Ungar asemenea idei sunt cu adevărat interesate în asta sau doar vor să distragă discursul public de la problemele reale ale Ungariei, căci și ei sunt la fel de răniți de corupție (dacă nu chiar mai mult) ca noi și au nivele ale sărăciei în creștere.

Răspuns utilizator avertizat