| PainTech a întrebat:

De ce BAC-ul la română e obligatoriu pentru toate profilurile?

Dacă era gramatică, înțelegerea textului și exprimarea unei opinii pe un subiect înțelegeam.

De ce trebuie toată lumea să facă literatura, să învețe comentarii inutile și să citească cărți de acu' 100 de ani dacă nu mai bine?

Ce informație e atat de esențială în acele relicve încât toată lumea trebuie sa o cunoască?

75 răspunsuri:
| AnjaAHUI a răspuns:

Bună!
Ai citit Ion sau Pădurea Spânzuraților? Sunt doar 2 exemple de cărți care te ajută, te ajută să îți cunoști istoria și să îți dai seama că pământul pe care stai tu acum a fost obținut cu greu și cu strădanie.
Informația esențială se găsește în toate relicvele cum spui tu, pentru că ele sunt o parte din isorie, iar după cum știm istoria este învățătoare vieții. Pe scurt nu trebuie să ne ignorăm istoria și să o uităm, deoarece ea se repetă. Suntem oameni și trebuie să știm să fim capabili să învățăm din trecut pentru ca prezentul și viitorul să fie mai bune.

Plus, spui că exprimarea unei opinii este un lucru cu care ai fi de acord. Dacă nu ai informația necesară, cum poți să îți exprimi o opinie? O opinie bazată pe imaginația ta este egală cu 0. În opinia mea Pământul este trapezoidal. Tocmai mi-am exprimat o opinie. Nu citim, nu știm nimic și ajungem cu toții să ne dăm cu opinia în fața oamenilor mai deștepți și mai citiți decât noi. Cu toții avem opinii dar nu avem argumente. Argumentele pot fi aduse doar atunci când știm ceva concret, când citim dintr-o sursă sigură (wikipedia și clopoțel sau TPU nu sunt surse sigure).

Pe de altă parte acele cărți îți dezvoltă vocabularul. Toate cărțile îți dezvoltă vocabularul, iar sfatul meu este să nu te rezumi doar la cele pentru BAC. Caută cât mai multe și citește cât mai mult.

| EntertainYou a răspuns:

Ca sa aiba profesorii de limba romana niste bani extra din meditatii si sa poata justifica si orele/programa la scoala ca sa-si ia salariile.
De ce altceva crezi ca se baga pe gat?
Pentru mediile unora ca poate vezi dom'le profilul Real de mate-info trebuie sa fie o strutocamila la care unii pot sa o apuce pe directii complet paralele cu specializarea din liceu...si la respectivele facultati vor intra pe baza de dosar/medii. De asta. De asta are loc aceasta anomalie.
Restul te vor minti pe fata in cel mai nesimtit mod oricat de frumos ar zice-o ca iti trebuie limba romana altfel esti analfabet si mai stiu eu ce.

Ar trebui sa se faca eseuri argumentative fara a implica literatura romana. Ce, nu se poate si fara? Ba da, dar cum ziceam. Sunt interese la mijloc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La partea cu gramatica sunt de acord, ar trebui introdusă.
Cărțile alea de acum 100 de ani țin de cultura generala.Chiar dacă sunt insipide si incomparabile cu literatura straina, tot trebuie citite, intelese si comentate.In felul asta înțelegi evoluția societatii si a literaturii in sine prin prisma omului de rand/a scriitorului.Nu e o anumită informație esențială, e perspectiva in sine. Felul in care trăiau oamenii pe atunci, principiile după care se ghidau, obiceiurile lor...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Sau poate pentru ca...e limba ta? Si cultura poporului tau? Zic si eu. Poate la mijloc sunt interese mai puțin egoiste.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, dar una e sa studiezi la clasa, alta e sa te examineze pentru mai departe ca sa ce? Ca sa nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Ca sa arați ca n-ai studiat degeaba.

| Wr3nch a răspuns (pentru anonim_4396):

Si cu ce te incalzeste cultura literara a poporului nostru?laughing Nimeni nu se gandeste nici la Ion, nici la Luceaful, nici la Moara cu o cantitate dubioasa de noroc luni dimineata cand merge la lucru daca nu e prof de romana/elev ori student/ sau un critic plictisit.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Plot twist. Cui arăți? Unei hârtii pe care se vor scrie notele? Nu arăți nimănui. E o iluzie să crezi că doar datorită liceului ai studiat toată cultura care se putea studia.
Plus că de aia există școala generală. Liceul trebuie să rămână pe profil si cu asta basta.
Majoritatea elevilor de la Real vor căuta mai departe facultăți de mate-info, inginerie, medicina, etc. deci îi stresezi degeaba să se pregătească pentru o astfel de probă în loc să investească timp util acolo unde chiar contează sau e de interes pentru viitorul fiecăruia. De aia există si profil Uman pentru cine vrea.winking

| PainTech explică (pentru AnjaAHUI):

Cunoașterea istoriei poate fi mult mai eficientă citind o carte de istorie.

De ce fix Ion sau Pădurea Spânzuraților când există alte zeci de cărți cu tema istorică? De ce sunt obligat să citesc Ion și nu "Sunt o babă comunistă" de exemplu?

Cred că Principele de Machiavelli, Arta războiului de Sun Tzu, Tata bogat tata sarac si alte scrieri ar fi mult mai importante, mai de actualitate și mai utile decât ideea de naționalitate și celelalte teme prezente în cărțile acelea obligatorii.

Nu sunt împotriva cititului, dar cred că ar trebui sa ai libertatea să citești ce vrei fara sa fi obligat să citești anumite opere. Toți suntem diferiți, vrem sa urmăm drumuri diferite, deci avem nevoie de informații diferite, deci de cărți diferite. Cele obligatorii pentru bac nu par să reprezinte o bază de informații absolut necesară. Poate nu mă interesează pe mine cat de important era pământul pentru un țăran acum câteva secole în Ion sau cat de puternica și de încăpățânată e femeia munteană, așa cum reiese din Baltagul. Poate nici importanta banilor din Moara cu noroc nu mă ajută, la fel poate că nu o face nici mascarada politică și corupția din "O scrisoare pierduta".

In plus majoritatea din cărțile acestea urmăresc acțiunea doar din perspectiva românilor. Și ăștia ai noștri sunt portretizați ca niste eroi. E vreo carte între astea de la bac care sa surprindă românii că pe niste antagoniști? Nu prea cred. Sunt aproape niște cărți de propagandă, nu se observă situația în ansamblu, ci doar din perspectiva noastră, poporul român e cel mai tare, cel mai cinstit.

E destul de dificil sa creezi o carte de istorie complet obiectivă, asta e drept. Dar cărțile de la BAC sunt foarte departe de obiectivitate. Mai mult un instrument politic decât o carte care sa te dezvolte pe tine sau sa îți ofere informații esențiale.

Dezvoltă vocabularul cu cuvinte vechi, arhaice. Cui ii pasa de cuvinte "noi" dacă nu le poți folosi pentru că nimeni nu le folosește? Când ai folosit ultima oară, într-o conversație cuvântul "izdândă", de exemplu? Probabil niciodată. De ce sa memorezi asemenea cuvinte?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sper ca peste ani sa dăm din Vulpița si Rafaelo, 5Gang și Dani Mocanu big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Wr3nch):

Nu te încălzește cu nimic, dar tine de cultura generala.E o chestie pe care trebuie s-o știi.Nici la primul război mondial nu te gândești luni dimineata când mergi la lucru, nu? Dar totuși știi între ce ani s-a desfășurat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Scoala generala? Cand faci ce, ecuații de gradul întâi si înveți care-i capitala Franței? Asta nu-i cultura generala.
Nu cred ca doar datorită liceului am studiat toată literatura care se putea studia.Dar liceul e singurul loc(pentru mine)unde m-am întâlnit cu literatura romana.Si pentru mulți e la fel.
De aia exista proba obligatorie in funcție de profil la bac-matematica/istorie.Aia face diferenta între real si uman.Romana e pentru toți si din nou, tine de cultura generala.Adica e penibil sa n-ai habar de cele câteva opere mai răsărite scrise de autori romani.
A fost asa un stres de mare pentru tine sa înveți câteva comentarii, deși erai la profil real? Pentru mine n-a fost.Nu e nimic dificil.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Dar uite că eu consider că si matematica de liceu este cultură generală pentru toată lumea. Să dea si cei de la Uman măcar din materia de a X-a. Obligatoriu. Fără favorizări si discriminări. Dar cum să fii tu de acord cu normalul. Tu ești perfect ok sa înveți inutil si degeaba. Te mai si lauzi cu asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru AnjaAHUI):

O tâmpenie. Poezia ar trebui promovată, nu ce a făcut Ion și cum s-a jucat cu puta în nisip Creangă în Amintiri din copilărie.

Poezia este mult mai greu de interpretat, și un vers poate avea sute de semnificații, aici poți să antrenezi creativitatea și vocabularul elevului. Vocabularul îl dezvolți citind, corect, însă ceea ce ți se oferă în Ion, sunt regionalisme, pe care nu le vei folosi în viața de zi cu zi, pentru că ar fi o tâmpenie să o faci? laughing

Și majorotatea care au dat BAC-ul, bag mâna în foc că tare pasionați erau ei de Junimea și "istoria" ei.

Istorie nu e ce a făcut Junimea, ci ceea ce au făcut conducătorii unei țări, cum au recidivat anumite situații, pentru că în istoria tării, găsești nu numai cuvinte frumoase, dar comemorezi oamenii căzuți la datorie, care s-au sacrificat pentru binele comun. Omul care nu-și cunoaște istoria țării, nu se cunoaște pe el însuși. Deci numai de istorie nu e vorba în Enigma Otiliei.winking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

"Dar cum să fii tu de acord cu normalul."
Mai nou normalul e ceea ce crezi tu, respectiv cel care a pus întrebarea?
Romana e limba ta, indiferent de proful.Cultura e aceeași, indiferent de profil. Daca mi-ai fi zis ca ești de parere ca toți ar trebui sa dea proba din istoria româniei, as fi fost de acord cu tine.De ce ar fi matematica obligatorie?
Nu e inutil si nu e nici degeaba.Sunt câteva opere mai importante de care trebuie sa ai habar.Nu văd ce e asa greu.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Sau stai asa. Mai bine chiar. Să dea toți la informatică. Programarea e de viitor. Bla bla. Mai utilă decât Preda, Sadoveanu si Rebreanu. tongue

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate nu vreau sa mai fie limba mea. In IT prima mea limba este engleza, asa ca sictir! laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

De ce sa nu dea toți la biologie? Genetica e de viitor.
Dacă îți place tie, nu înseamnă ca toți trebuie sa se plieze pe domeniul ăla.Mai utila, da, in sensul ca are un scop practic.Dar e o specializare si se adresează unui grup restrâns de oameni.Ca nu toți lucrează in domeniul asta.Sadoveanu si Rebreanu sunt de baza.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Când ai dat bacul nu lucrai in IT, deci...romana era prima ta limba.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu are importanță că nu lucram. Nu am dat peste engleză si programare abia după liceu. Tu vorbești ca sa nu adormi (literalmente la aceasta ora in noapte).
Si înțelegi un lucru tare prost. Eu nu pretind ca lumea trebuie sa dea proba X sau Y, ci ca profilul Real nu trebuie sa fie obligat sa dea la Română. Atât. Pentru că este irelevantă și redundantă. Consumă resurse si timp degeaba. Dacă iti folosește imediat după liceu are sens, dar nu e cazul. La majoritatea elevilor are loc formatarea memoriei in câteva săptămâni. Nu se vor mai întâlni cu asemenea lucruri niciodată. Mă refer evident la programa de studiu, nu că nu vor citi cărți de beletristică si ce vor mai dori.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum adică sunt de bază autorii X si Y, dar liceele de ce mai au profil si specializare dacă tot scriitorii de literatură sunt baza? Tu chiar nu conștientizezi ce aberații susții. Ori vrei să fii contradictorie dinadins. Vrei sa mai revenim si la topicul de narcisism?

| Celcestietot a răspuns:

De ce? Pentru ca nu s-a actualizat treaba. Daca vrei, poti sa nu inveti pentru Subiectul al III-lea tongue.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Tu ma adormi sad
In prezent exista concepția asta extrem de tâmpită ca de la real(mai ales mate-info)poți deveni orice.Si ca e cel mai bun profil, cei mai buni profesori etc etc.Asa ca toți mai "destepti" dau la profilul asta, chiar dacă după ajung sa dea la drept, spre exemplu.Nu toți sunt ferm convinși dintr-a 9-a ca vor avea o cariera in IT.
Romana e irelevanta si redundanta?laughing Da-mi tu un exemplu de țara care nu impune studiul propriei sale limbi.O țara care exista deja.
Consuma timp si resurse.2 ore sa citești o carte, o zi, maxim 2 sa înveți un comentariu...si uite asa pierzi 5 ani din viața.
Nu tot ce înveți are un scop practic sau îți folosește imediat după liceu.De aia se cheamă cultura generala.Ca dacă te intreaba cineva cum ți se pare Ion tu sa ai habar despre ce vorbește si sa nu te faci ca ploua.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Ma chinui sa îți înțeleg întrebarea...Toate operele studiate pentru bac sunt opere de baza.Scrise implicit de autori de baza.Adica nimeni n-are pretenția sa cunoști operele unui oarecare autor român contemporan, dar Sadoveanu si Rebreanu rămân totuși niște "nume mari" in literatura noastra.Chiar dacă sunt infimi in comparație cu alți scriitori străini.
N-ai fi vrut sa fie obligatoriu la bac o proba de psihologie, mai precis un eseu, cu tema la alegere? Ai fi luat nota maxima scriind despre narcisisti.Si eu as fi putut sa-mi fac direct o autocaracterizare laughing

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Faci o confuzie gravă intre studiu și evaluare.
Ai note din ascultări, lucrări, teze. Esti deja evaluat la momentul respectiv. Pentru ce mai trebuie un examen cu toata materia din 4 ani!? La o materie care nu are treabă cu profilul si nici cu viitorul tău profesional?
Tot Bacul e o imbecilitate.
Cel mai firesc e să aibă fiecare facultate/universitate examenul ei de admitere(scris/oral/practic). Si sa se desfășoare in săptămâni diferite, nu simultan la toate facultățile. Oricum nu încearcă nimeni la 10 odată.
Asta înseamnă ceva organizat. Cine nu vrea facultate atunci să dea acest Bac.winking Si să se șteargă cu diploma la fund. Clar o să îți țină de foame marii autori români când o sa împachetezi Big Macul si Dublu Cheese.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Studiul nu are valoare fără evaluare.
Da, ești evaluat la momentul respectiv. Poti sa copiezi sau sa primesti note pe ochi frumoși.Sau sa ai memorie bune(si de scurta durata)si sa ții minte lectia doar in ziua respectiva si sa ți se șteargă complet din memorie după.De aia e nevoie de o evaluare mai complexa, care sa înglobeze cei 4 ani.Nu spun ca bacul asa cum e el structurat acum ar fi perfect.E departe de a fi.Dar conceptul in sine (de evaluare a celor 4 ani)e necesar.
Trebuie sa existe o lege generala.Nu ai de unde sa știi dacă are sau nu treaba cu viitorul tau profesional.Al tau nu, dar poate eu am dat la mate-info si totuși vreau sa devin profesor de lb romana.Si din nou, aici se pune accent si pe cultura generala, la nivel teoretic, nu neapărat ce-ți trebuie tie in viitor in sens practic.
Admiterea a ajuns o bataie de joc la multe facultăți.
Cat dispret si aroganta e in ultima ta fraza...si mai spui de mine.

| Violleta2022 a răspuns:

Pentru ca este limba materna, cea pe care ai obligatia sa o vorbesti in Romania si sa comunici cu ea.
Romana este esentiala si vitala este doar pentru tara noastra, fiindca fiecare tara are propriul examen de limba materna, obligatoriu la BAC.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

"Nu ai de unde sa știi dacă are sau nu treaba cu viitorul tau profesional."
Sa mori tu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Câți nu se razgandesc? Sau se decid abia după bac? Nu ai cum sa știi sigur spre ce se va orienta un anumit elev, indiferent de profil. Poată sa facă ceva complet diferit.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa fie sanatosi. NU vreau eu sa fiu afectat pentru niste guri cascate. Eu am stiut foarte bine ce imi place de cand eram in clasele primare si am vazut prima oara PC in viata mea.