| dollydee a întrebat:

De ce este cerul albastru?
As prefera explicatia stiintifica...

6 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Nu numai cerul este albastru, toata planeta Pamant se vede albastra din spatiu, din cauza atmosferei.
http://vremea.meteoromania.ro/node/5661
Uite o intrebare asemanatoare pusa aici pe TPU cu 80(!) de raspunsuri de la useri:
http://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/de-ce-e-cerul-albastru/

| abcdefgh a răspuns:

Probabil majoritatea părinţilor au fost întrebaţi de foarte curioasele lor odrasle despre motivul culorii albastre a cerului. Probabil că mulţi au căzut pe gânduri. Răspunsul la această întrebare stă în fenomenul denumit difuzie a luminii.
Atunci când lumina albă întâlneşte atomii de oxigen şi azot din atmosfera Pământului, componentele sale de frecvenţă înaltă, asociate culorii albastre, se ciocnesc cu electronii care orbitează în jurul nucleelor atomilor de azot şi oxigen. Acest lucru face ca lumina de frecvenţă înaltă din spectrul vizibil să fie împrăştiată în toate direcţiile. Este vorba de componentele luminii albe din zona culorilor violet, indigo şi albastru a spectrului vizibil. Acestea sunt culorile reflectate de atomii din componenţa atmosferei terestre şi, în consecinţă, aceste nuanţe dau şi culoarea cerului, aşa cum îl percepe ochiul uman.

| abcdefgh a răspuns:

Http://www.scientia.ro/univers/40-terra/139-de-ce-este-cerul-albastru-.html Acest site iti va "explica" mai bine!~Succes!

| bogdan1011 a răspuns:

Moleculele din compozitia aerului sunt mai mici decat cele din compozitia norilor – diametrul lor este mic chiar si prin comparatie cu lungimea de unda a luminii. Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). De fapt lumina violeta este de 16 ori mai puternic imprastiata decat lumina rosie. Cand privim spre soare, lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt imprastiate si „lovesc" ochiul din toate directiile. Deoarece ochii nostri sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru, venind din toate directiile. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru. Pamantul nu este singura planeta cu un cer colorat. Pe Marte, de exemplu, praful din aer determina culoarea rosie a cerului.

| sNukki a răspuns:

Cerul de fapt nu este albastru... din cate imi aduc aminte este incolor dar din cauza razelor solare care trec prin stratul de ozon, acesta pare albastru.

Sper ca ti-am fost de folos...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Olla ti-a raspuns cel mai corect, cerul nu este albastru precum nici zapada nu este alba

Întrebări similare