| bogdanivasciuc54 a întrebat:

De ce se întâmplă uneori să constatăm că un fost coleg de școală cu note mici la învățătură are o carieră mai strălucită decât alți elevi din aceeași clasă mult mai sârguincioși? Școlarii mai puțin silitori pot ajunge, la maturitate, să se bucure de un succes profesional neașteptat, contrazicând îndemnul "ia note mari, dacă vrei să ajungi cineva în viață".
Care sunt motivele pentru care elevii mai puțin silitori ajung uneori să aibă mai mult succes decât cei sârguincioși?

Răspuns Câştigător
| AlexElektro1987 a răspuns:

Sunt mai multe variante, unii pot avea noroc in viata ( mostenire, parinti cu bani, afaceri lasate de rude pentru ei, pot intalni persoane influente cu care stabilesc relatii si automat urca si ei sau pot incepe sa faca diferite lucruri care se dovedesc pe parcurs a fi profitabile ), unii pot avea anumite talente, altii pot face anumite lucruri din placere si unele persoane o vad ca pe o oportunitate de care pot profita si ii iau sub aripa lor si automat "cresc" amandoi sau unii stiu ce sa faca in viata, cum sa faca, cum sa se descurce, isi dau seama unde merita sa isi investeasca banii si cat sa investeasca sau chiar daca nu le reuseste ceva din prima, se reprofileaza pe alte lucruri si tot incearca sa faca si sa devina ceva in viata. Asta cu "invata ca sa devii ceva", e asa si asa pentru ca de cele mai multe ori, mai ales in Romania trebuie sa ai sprijin financiar ca sa ajungi undeva sus. In viata trebuie sa stii cum sa te descurci si sa fii inteligent sau sa ai noroc si sa ti se iveasca anumite oportunitati, dar cel mai bine e sa le ai pe ambele, iar daca ai note mari la scoala, liceu, facultate, asta nu inseamna ca ajungi neaparat doctor, avocat, judecator, procuror, businessman si daca ai note mari, nu inseamna neaparat ca esti mai inteligent decat unul care are note mai mici ca tine.

7 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Alea nu sunt "succesuri" (Vorba fetei lui Basescu) din inteligenta, ci din hotie. Pentru ca am dat exemplul de mai sus, uita-te la fetele lui Basescu! Doua anlfabete au ajuns sa aiba succes pentru ca au avut un tata care para la securitate si a stiut sa fure. Cei care nu invata carte au timp mai mult sa gandeasca prostii. Doar ca ala nu-i succes. Succes este cand ajungi un doctor recunoscut ca cel mai bun si mori in spital ca Pesamosca, succes este cand ajungi un profesor de renume international, un inginer cu inventii si inovatii si te certi ani de zile cu statul roman sa-ti dea banii care ti se cuvin prin hotarare judecatoreasca (am un unchi in situatia asta care se judeca de peste 40 de ani cu statul roman, a castigat 16 milioane lei noi, in instanta si nu vrea sa-i dea nici puterea de stanga, nici cea de dreapta), etc. Este o societate nedreapta in care cei rai (diavolul) castiga. Cei buni sunt considerati fraieri si bagati la fund. Valorile sunt inversate.

| GdX a răspuns:

Te pipi pe ele de note in scoala. In scoala trebuie sa inveti sa inveti. Scoala iti pune niste baze, dar tu ca om trebuie sa stii sa te realizezi, sa stii ce vrei de la viata si sa te descurci.

| sierra1 a răspuns:

"un fost coleg de școală cu note mici la învățătură are o carieră mai strălucită decât alți elevi din aceeași clasă mult mai sârguincioși"

se numește a-ți fructifica inteligența : acumulare, adaptare și rezolvare de probleme noi. Mulți sunt deficitari la ultima parte, inclusiv colegii tăi de care faci vorbire

| Asdfasdff001 a răspuns:

Notele nu reflecta inteligenta, ci doar daca ai avut sau nu chef sa tocesti niste pagini.
Daca un elev a avut 10 pe linie la scoala nu inseamna ca e mai presus de cei care au avut mai putin. Tocilarii incearca sa ia 10 la tot. Oamenii inteligenti incearca sa ia 10 strict la acele materii de care au nevoie pe viitor.
Si eu am avut pe una care avea 10 pe linie in generala si acum e la o facultate de cct si nu m-am mirat deloc. Nici nu o vedeam la una mai buna.

Răspuns utilizator avertizat
| Catalin77945 a răspuns:

Nu exista asa ceva rolling on the floor ce daca ai note mai mari asta nu te face mai bun in viata, da intr-adevar pe baza notelor poti sa mergi la o facultate la alte licee, dar ideea e cat de bine stii tu sa te descurci in viata adica degeaba ai tu 10 pe lini cand poate nu stii sa bati un cui

| StefanE2019 a răspuns:

Simplu. Este o diferență între educație și inteligență. Poți avea un bacalaureat luat cu 9, 50 dar totuși și fii un idiot.
La fel cum poți să îl iei și cu 6-7 dar de fapt să fii inteligent.
După părerea mea a fi deștept înseamnă să știi ce e aia economie, să știi cum funcționează un motor, să știi legi ale fizicii, etc.
Pentru mine a fi deștept nu înseamnă să știi pe derost Luceafărul sau tot felul de lucruri inutile care sunt învățate la școală.

Uite un exemplu, Elon Musk, fondator șef la SpaceX, Tesla și multe alte companii mai mici, nu a învățat la cine știe ce școală și nici nu a avut note foarte deosebite, dar, în schimb, pentru el muncesc oameni care au trecut pe la Harvard și au avut note maxime.

Și știi de ce? Școala nu te învață NICIODATĂ cum să pornești o afacere de succes și nici ce e aia economie.