| tonyc7 a întrebat:

De ce unele filme vechi, care au luat si Oscarul, au fost facute cu ecranul incadrat intre doua dungi negre destul de largi, dispuse orizontal si paralele una de alta? Care e rolul acelor dungi? Cu ce contribuie ele la calitatea filmului, caci par a fi mai degraba un inconvenient pentru privitor (privitorul neputand vedea intreaga imagine pe ecran din cauza lor)?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Răspunsul este foarte simplu. Acele proporții (18:9 sau 21:9) sunt cele ale ecranului de la cinematograf. Astfel că aceste filme au fost făcute să se potrivească pe acea proiectare. Dar pe device-urile noastre cu ecran 16:9 ele nu acoperă întreg ecranul, fiind mai alungite, rămâne spațiu mort sus și jos. Așa și dacă urmărești un videoclip "normal" 16:9 pe un ecran 4:3 (monitoarele/televizoarele vechi sau tabletele din ziua de azi) vei avea niște spațiu mort sus și jos.

Deci este vorba de aspect ratio-ul pentru care a fost produs acel film. Ținta creatorului nu a fost telefonul mobil.

5 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Acele filme sunt realizate cu o tehnologie care atunci era avansată, dar în prezent este la muzeu. Sunt camere de filmat cu rolă. Dungile se datorează rolei. Nu se poate modifica nimic în prezent. Da, este neplăcut, dar asta a fost tehnologia folosită atunci. Atunci, retușurile, se făceau pur și simplu prin tăierea unei secvențe de pe rolă, apoi lipirea rolei. Sau se ștergea rola sau parte din rolă și se repetau scenele.

| tonyc7 explică (pentru romeo78):

Dar tot in acea perioada, chiar si mult mai devreme, se faceau si filme color pe tot ecranul, deci inseamna ca era totusi posibil sa se faca si filme pe tot ecranul. Nu inteleg de ce a trebuit sa existe acele exceptii. Si inca ceva, filme incadrate de cele doua dungi s-au facut si dupa anul 2000 (si probabil inca se mai fac). Iti dau si un exemplu: filmul Pianistul, in regia lui Polanski.

| Anuket a răspuns (pentru tonyc7):

Erau făcute pe tot ecranul, aceea era rezoluția atunci, așa erau televizoarele, monitoarele. La noi tehnologia a venit mai greu. Nu, nu se mai fac din acelea dacă este pentru comercializare.

| Zuzu1991 a răspuns:

Tehnologia initiala a fost numai 4:3, ecranul 16:9 a aparut mult mai tarziu si initial numai la cinematografe, iar la tv a aparut odata cu tehnologia plasma apoi lcd, nu imi amintesc sa fi vazut vreodata un tv sau monitor crt care sa fie altceva decat 4:3, ceva de a face cu faptul ca daca avea 60Hz atunci imaginea chiar se stingea de 60 ori pe secunda, pentru ca era un fascicul de lumina care facea imaginea pe ecran, iar ala nu functiona cum trebuie in 16:9

iar ce filme au fost facute dupa 2000, e acelasi lucru pentru care inca se fac filme alb negru, sa para "vechi"

| romeo78 a răspuns (pentru tonyc7):

Ce s-a făcut după 2000 a fost conceput de la început să arate ca un film de epocă.
Da, pentru pânza de cinematograf filmul era întreg, dar la televizor era acea diagonală și încadrare pe tub catodic.
Sunt niște cifre, 4:3, de exemplu.
Până în anii 2005, dacă nu greșesc, se foloseau pentru televizoare, monitoare doar tuburi catodice. În jurul anului 2000 au apărut timid, noile tipuri de ecrane, foarte scumpe la început, apoi prin legislație, prin o cerere crescută, prețul lor a scăzut foarte mult în raport cu primele ecrane LCD apărute.