| Alina140663 a întrebat:

De la ce plante se mananca tulpina.[ii trebuie la soramea si nu stie nici una.hee hee ]
funda.

4 răspunsuri:
| WeeD a răspuns:

Gulia,telina,pastarnac,morcov. Cred.

| WeeD a răspuns:

Uite ca am gasit ceva pe net.
Telina - sunt doua feluri de telina, de la ambele se pot usca frunzele pentru iarna. Au un gust foarte bun si sunt foarte sanatoase.

Patrunjelul - este una din mirodeniile cele mai bune si mai sanatoase. Se recomanda sa se foloseasca mai mult pasat cu mixerul si sa nu lipseasca din salate. Iarna trebuie uscat.

Arpagic (verde) - este sanatos si pentru rinichi si pentru glande.

Hasmatuchi - seamana cu patrunjelul, dilueaza sangele, curatandu-l de reziduuri, ca si usturoiul, si nu trebuie trecut cu vederea.

Peperoni - cunoscut si sub denumirea de piper verde, are niste fructe mari, goale pe dinauntru, aromate.

Marar - impiedica balonarile si stimuleaza digestia. Se folosesc frunzulitele subtiri, care se pot usca. Proaspat, este foarte bogat in vitamina C.

Anason - are proprietati asemanatoare cu cele ale mararului. Se foloseste cu succes in salata de ridichi. Semintele se folosesc la ceai, contra balonarilor si contra tusei.

Nasturel - din care se seamana la fiecare a treia saptamana o alta brazda, pentru a avea permanent frunze fragede. Se foloseste atat ca adaos la orice fel de mancare, cat si ca salata. Se poate usca si pentru iarna. Are efect de curatare a sangelui.

Maghiran si cimbru - se potrivesc la oricel fel de salata. Sunt foarte aromate, curata foarte bine sangele si stimuleaza activitatea glandelor. Sub forma de praf este indispensabila.

Chimen - are insusiri asemanatoare cu ale anasonului, la fel si ceaiul pregatit din el. In salate e mai bine sa fie utilizat ca pulbere.

Busuioc - are o mare putere de condimentare. Este un usor condiment al mezelurilor.

Tarhon - uscat, se poate gasi in orice bucatarie, si este foarte sanatos.

Rozmarin - trebuie folosit cu economie. Are proprietati asemanatoare cu usturoiul si este foarte sanatos, chiar si in ceai. Ca multe altele, se poate gasi sub forma de pulbere.

Salvia - este o planta medicinala cu efecte terapeutice multiple si se foloseste mai mult ca ceai, dar in cantitati mici poate fi adaugata si in preparatele noastre.

Menta - se foloseste mai mult ca ceai, dar lastarii tineri se pot folosi si drept condiment.

Limba mielului - este mai putin cunoscuta ca mirodenie, dar, pentru ca este foarte buna pentru tratarea bolilor de vezica, de rinichi, impotriva retentiei urinare, a bronsitelor, frunzele sau florile proaspat culese se pot utiliza in preparatele facute cu mixerul sau in salate. Se inmulteste singura prin caderea semintelor.

Mustar - atat frunzele cat si semintele sunt, in aceeasi masura, un medicament si un condiment excelent. Semintele se folosesc sub forma de praf. Consumarea in fiecare zi a unei lingurite de mustar ajuta digestia.

Pelin - este ceaiul amar pentru stimularea activitatii vezicii biliare, a stomacului si a intestinelor, dar se foloseste si in amestecuri de ceaiuri.

Roinita - se utilizeaza de obicei sub forma de ceai pentru nervi, rinichi si glande.

Ridichea - se foloseste ca salata sau ca adaos la salate de legume. Are o mare putere de fluidificare a mucozitatilor cailor respiratorii, se recomanda pentru topirea calculilor biliari, impotriva reumatismului si a bolilor de ficat. Se seamana la fiecare trei saptamani cateva seminte, ca sa avem mereu la dispozitie ridichi tinere.

Hrean - are aceleasi insusiri ca si ridichile, dar efectul lui este ceva mai puternic.

Cele mai multe mirodenii se pot usca pentru iarna. Se maruntesc cu un tocator de lemn deasupra unei site. In afara de aceste mirodenii obtinute din plante autohtone, care se pot si cumpara, se mai gasesc in magazine si altele, exotice, dintre care enumeram:

Praf de Curry - un amestec de plante originale din India, destul de intens aromat.

Paprica - pentru salate si sosuri de salate.

Coriandru - se foloseste mai ales pentru prajituri si cruditati si pentru preparate din fructe.

Vanilia - se foloseste mai ales pentru preparate dulci.

| CorinaaM a răspuns:

Telina patrunjel, eucalipt...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună! Aly, consumăm tulpinile subterane (tuberculii) de la cartof, tulpinile de gulie, se mai pot consuma şi tulpinile de la broccoli, cele din care pleacă buchetele de frunze.
De la ţelină şi pătrunjel consumăm rădăcinile şi frunzele, de la păstârnac şi morcov, numai rădăcinile.
De ce nu înveţi tu lecţiile de biologie din manual şi din caietul de notiţe? Răspunsurile de pe Internet nu sunt sigure întotdeauna.
Vă invit, pe tine şi pe sora ta, să dai click pe http://lecturirecenzate.ro/ Vă va ajuta la română.