| fanernest123 a întrebat:

Din punct de vedere istoric, care este viziunea voastră cu privire la 23 august 1944? Considerați că este momentul în care Regele Mihai I a scos România dintr-o alianță nefericită cu Germania nazistă, salvând, astfel, ce se mai putea salva la momentul respectiv sau este data la care România a trădat o alianță din care făcea parte, dând dovadă de inconsecvență politică?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ce a fost înainte de 23 August nu comentez.
Regele, ceea ce a făcut, nu a făcut de capul lui. Cineva l-a consiliat.
Dacă armata română ar fi continuat să lupte atunci în 23 August 1944, țara ar fi fost pierdută, ocupată de ruși. Făcând acest gest, și întorcând armele, cu comuniști în guvern, care nu au fost numai băieții răi, ci cei patrioți care au salvat țara în acele condiții. Rușii nu au putut impune un regim de ocupare pe care l-ar fi putut impune unei țări învinse de ei. Lupta noastră înpreună cu ei spre vest ne-a permis să negociem și să păstrăm Transilvania. Așa că, nu se pune problema dacă am făcut ceva moral sau imoral, 23 August 1944, a salvat țara de la dezastru. Regele a făcut tot ce se putea face în acel moment ca să evite acel dezastru. Cei ce îl acuză pe rege, nu țin seama de acest aspect crucial, vital, fără care România de azi, nu ar exista în actualele granițe.

2 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Greu de dat un răspuns!

Dacă...

Poate fi cum zici tu! Dar să nu uităm că am ieșit din război fără un armistițiu. Acesta a fost semnat la 12 septembrie, după ce armata roșie ocupase întreg teritoriul țării. În aceste condiții nu am mai avut ce negocia. Armistițiul a fost practic un dictat al sovieticilor!

Și Antonescu voia să scoată țara din război. După Stalingrad a spus: "Hitler a pierdut războiul! Acum trebuie să avem grijă să nu-l pierdem pe al nostru".
Mareșalul inițiase negocieri la Stockholm și Ankara unde obținuse condiții favorabile de armistițiu. Cea mai importantă concesie făcută de sovietici era porțiunea de teritoriu românesc fără trupe rusești.
Marea lui greșeală a fost că a permis prințului Știrbei să meargă la Cairo și să negocieze în numele opoziției. Așa a aflat Stalin de intenția Regelui de a scoate țara din război peste capul lui Antonescu! Practic România îi era oferită pe tavă! Și nu a ratat ocazia!

Antonescu voia să stabilizeze frontul în sudul Moldovei și apoi să încheie armistițiul. Așa a făcut Mannerheim în Finlanda și a avut succes. Dar Mannerheim nu avea deasupra sa un rege lipsit de experiență că al nostru.

Părerea mea e că 23 august 1944 a fost o greșeală!

Dar... În istorie nu există "Dacă"!

| Popa_Marcel_1974_nrk5 a răspuns:

Părerea mea...
Daca Antonescu se oprea la Nistru ( cum au făcut finlandezii, oprindu-se la granița veche dintre URSS și Finlanda, deși nemții insistau că ei să meargă mai departe), el ar fi avut o poziție mai avantajoasa, la negocieri, in vederea unui armistițiu in 1944...
Am citit, că la granița de pe Nistru, după 1918, era hotărât să de facă o linie puternica de apărare ( gen, cum a fost linia Manergheim, la finlandezi...finii au făcut-o, și le-a ajutat mult în 1939). Dar, România nu a construito?!