sadrian46
| sadrian46 a întrebat:

Ești în clasa a 9-a la mate info, la profil real, îți place fizica și ai note peste 8 la mate. Faci engleză ca limbă străină, Ai vrea să dai la fizică la fac. Dar cum ar fi să faci asta in State, pe bune, cu bursă, dacă te lasă mama să pleci? Mesaj privat.

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Mr.Adrian te-ai reapucat de liceu este? happy

| sadrian46 explică (pentru Simpatic):

Da ajut pe cineva la fizică, clasa a 9-a. Cartea parcă e de fizică chineză. Cu 23 de ani în cercetare, abia mă descurc. Dacă aveam așa manuale în liceu, eram pierdut. A propos. am corectat pe atunci o greșeală dintr-o carte de chimie iar pe proful de descărcări în gaze în anul 4 la un curs. Dar așa manuale de cumplit meșteșug de tâmpenie nu am mai văzut.

| cosmin1324 a răspuns (pentru sadrian46):

Liceul ca liceul dar stai sa vezi ce faci la poli, te crucesti ce formule ai pe aici

| sadrian46 explică (pentru cosmin1324):

Nu formulele sunt nașpa ci Dăncilele ce le predau cu doctorate copypaste. Am cunoscut recent vara asta o absolventă de poli. Nu dau nume. Știa formule pe de rost, meserie, ioc.

13 răspunsuri:
| FaraNume1245 a răspuns:

Probabil ar fi nașpa. Facultățile te rup de bani în State, rămâi cu datorii de $100k+. Eu zic că ar fi mai bine într-o țară în care omul de rând nu e cunoscut internațional ca un obez tâmpit și gălăgios.

| sadrian46 explică (pentru FaraNume1245):

Dacă ai bursă de la Guvernul Marelui Licurice, și faci 20 de ore pe săptămână serviciu la cantină și mături frunze prin campus ieși ieftin, dacă știi filiera. Eu o știu. Dar nu pari tu a fi de clasa a 9-a.
Dacă te referi la mine ca obez, te provoc la un duel, să mănânci 45 de mici de o dată. Eu aș câștiga pariul, iar pe tine ar face disecție studenții după ce te usuci un pic în formol.

| FaraNume1245 a răspuns (pentru sadrian46):

Ai înțeles greșit. Nu mă refeream la tine în partea cu obezul. Ca să reformulez, americanul de rând "average Joe" este văzut internațional ca obez tâmpit și gălăgios.

Într-adevăr nu sunt clasa a 9-a.

Totuși, să lucrezi 20+ ore (n-am adăugat și măturatul de frunze) ca student full time nu e chiar ușor. Poate în anul întâi, că e cel mai ușor an din câte am înțeles, o mai dregi cumva.

Dacă ca student full-time, cu bursă și job part-time s-ar putea să ieși ieftin, mie nu mi se pare o afacere bună.

În alte țări (Danemarca, de exemplu) învățământul este gratuit pentru studenții români. Facultăți bune au și ei, și dacă ai bursă + job part-time e o realizare în sine să nu te descurci.

Oricum mi se pare greu să reziști ca student full-time și cu job, asta presupunând că mai dai și pe la cursuri și mai înveți ceva, nu doar pentru restanțe.

| sadrian46 explică (pentru FaraNume1245):

Eu am un target. Cele mai bune top 10 universități din lume. Altfel, poți face o facultate mai bună decât în RO în 100 de locuri, cu bursă.

| FaraNume1245 a răspuns (pentru sadrian46):

Topul acela va depinde destul de mult de sursă, totuși.
Oricum, în top sigur vei găsi universități care nu sunt în State, precum Cambridge, Oxford, Imperial College of London, ETH Zurich.
De curiozitate, cele enumerate de ce nu sunt bune și de ce vrei neapărat universități de top 10 în lume?

| sadrian46 explică (pentru FaraNume1245):

Am participat la congrese științifice pe vremuri, dar situația este aceeași și acum. Într-un domeniu, dacă te concentrezi pe o nișă, ajungi ca la congresele interaționale anuale să te întâlnești cu aceeași oameni specialiști și să împarți idei și experiență. Astfel, la un asemenea congres, se prezintă noutăți, mici adausuri la cunoașterea generală prin prezentări orale și postere. Apoi 4 din domeniu se întâlnesc pe coridor, la prânz, în excursia turistică și la cocktail și schimbă experiență și secretele meseriei în mod informal, iar uneori acestea sunt mai importante decât work, finish, publish. Iar dacă un neofit se apropie și încearcă să intre în grupul celor 4, ei revin la o convorbire banală pe teme cotidiene. Așa este și cu universitățile. Dacă mergi acolo unde se întâmplă lucrurile importante și ajungi să fii familiar cu elitele, poți să construiești cu maeștrii de acolo și cu colegii conexiuni de valoare care să te ajute efectiv la termen lung. Altfel, poți așa cum spui dta, și la Zurich și la Tokyo Daigaku. Dar dacă ai o țintă foarte înaltă, mergi la prima din top ten, dacă te țin neuronii și buzunarele.

| FaraNume1245 a răspuns (pentru sadrian46):

Cele enumerate de mine sunt în top cam pe orice site, alături de MIT și Harvard. Oxford și Cambridge sunt de multe ori clasate mai sus decât MIT și Harvard.

Înțeleg ce spui și presupun că ai dreptate, dar ideea mea era că nu e nevoie să mergi la facultăți de top ca să ajungi printre elite.

Interesantă perspectivă asupra progreselor, a propos.

| SG1995 a răspuns (pentru FaraNume1245):

Ai dreptate în state capitalismul te omoară la propriu atât educația cât și sistemul de sănătate e privat, probabil și pensia e privată, iar dacă o fi existând pensie de stat în SUA e prea mică. De preferabil ar fi să își continua studiile în Europa, în special Danemarca și Suedia în care dacă reușești printr-un miracol să fii admis studiile sunt free.

| sadrian46 explică (pentru FaraNume1245):

Să lăsăm topul și elitele. Poți să îmi indici o universitate unde se poate face un doctorat pe tema asta? Nu poți.
By the way, nu e SF.
https://dosarelexsikixxandquixoticfiles.blogspot.com/......nul-i.html

| sadrian46 explică (pentru SG1995):

Iar dacă o fi existând pensie de stat în SUA e prea mică.
Pensia militară.