| HaosTeRupe a întrebat:

Fratilor eu daca sunt exmatriculat din școală pentru ca nu m-am dus este legal sa nu imi dea dosarul sa pot sa ma mut in alta scoala?
Ei imi ziseră ca pot sa ma duc la anul iar in aceeasi scoala, e legal ce fac ei?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt 3 feluri de exmatriculari, nu spui de care este exmatricularea ta.
In orice caz n-ai ce face cu dosarul acum, exmatricularea este cel putin pe 1 an si nu te poti inscrie pana la toamna.
In caz ca ai fost exmatriculat numai acest an scolar este legal ca nu-ti dau dosarul, trebuie sa te inscrii tot la actuala scoala.
Conform Statutului elevului citez:
"ART. 22. (1) Exmatricularea constă în eliminarea elevului din unitatea de  învăţământ preuniversitar în care acesta a fost înscris, până la sfârşitul anului şcolar.
(2) Exmatricularea poate fi:  
a) exmatriculare cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu;  
b) exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ;  
c) exmatriculare din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.  
  (3) Elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ - liceal şi postliceal - din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor prezentului act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.
  ART. 23. (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în  aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu, se aplică elevilor din ciclul superior al liceului şi din învăţământul postliceal, pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ ori de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ sau apreciate ca atare de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.
  (2) Sancţiunea se aplică şi pentru un număr de cel puţin 40 de absenţe  nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe un an şcolar.
  (3) Dacă abaterea constă în absenţe nemotivate, sancţiunea exmatriculării se poate aplica numai dacă, anterior, a fost aplicată sancţiunea preavizului de exmatriculare.
  (4) Sancţiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidenţă a elevilor şi în registrul matricol.
  (5) Sancţiunea se comunică de către directorul unităţii de învăţământ, în scris, elevului şi, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal.
(6) Sancţiunea, însoţită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.  
  ART. 24. (1) Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de  învăţământ se aplică elevilor din ciclul superior al liceului şi din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate ca atare de către consiliul profesoral.
(2) Sancţiunea, însoţită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.  
  (3) Sancţiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidenţă a elevilor şi în registrul matricol.
  (4) Sancţiunea se comunică de către directorul unităţii de învăţământ, în scris, elevului şi, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal.
  ART. 25. (1) Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ, fără drept de  reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din ciclul superior al liceului şi din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate ca atare de către consiliul profesoral.
  (2) Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care se stabileşte şi durata pentru care se aplică această sancţiune. În acest sens, directorul unităţii de învăţământ transmite Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancţiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârşite de elevul propus spre sancţionare.
  (3) Sancţiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei şi în registrul matricol. Sancţiunea se comunică de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în scris, elevului şi, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal."

| HaosTeRupe explică (pentru Ioandelasal):

Va mulțumesc pentru raspuns apreciez mult

1 răspuns: