| ofataoarecare120 a întrebat:

Hei, imi poate explica cineva despre genul substantivelor in franceza? Cand trebuie sa pun articolul nu prea stiu pe care sa-l aleg, cel pentru masculin sau pentru feminin.

Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Nu există o regulă anume, trebuie să le memorezi în cele mai multe cazuri. Pentru masculin articolul folosit este un dacă vorbim de articol nehotărât și le dacă este vorba de cel hotărât, pentru feminin se folosesc une și la. în general, de gen feminin sunt: bolile, la grippe, la typhoïde, la bronchite (dar nu şi le choléra, le diabète, le rhume, Ştiinţe: la médecine, la politique, Sărbători: la Toussaint, la Saint-André (deoarece se subînţelege că acestea ar fi precedate de substantivul comun la fête – sărbătoare).
Substantive abstracte terminate în –eur: la candeur, la valeur (dar nu şi: le bonheur, le malheur).
 Sunt în general masculine substantivele denumind următoarele clase:
Copaci: le chêne, le tilleul, le pommier, le prunier, le noyer, le cerisier, le poirier.
 Metale sau substanţe chimice: le fer, le cuivre.
Zile, luni, anotimpuri, puncte cardinale: le lundi; un avril; un été chaud; le nord.
Cifre, litere: le huit; un B.
 De asemenea, sunt masculine substantivele provenind prin schimbarea valorii gramaticale:
■ din adjective: le bleu, le rouge, le vrai, le beau, le français, l’anglais (exceptând substantive precum la polonaise, l’allemande – care denumesc dansuri).
■ din infinitive: le dîner, le souvenir.
În sfârşit, sunt masculine majoritatea substantivelor care se termină în vocală sonoră:      l’agenda, le café, le canapé, le cobra, le choléra, le panorama, le schéma, le sofa.

1 răspuns: