| Jem65 a întrebat:


Imi puteti spune ce este contestatia?
M-ar interesa definitie, ce cuprinde ea si exemplu!
Va rog ajutati-ma!
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Tinna22 a răspuns:

Contestație sf [At: RUSSO, S. 72/ V: ~iune / P: ~ii / E: fr contestation] 1 Contestare (1). 2 Împotrivire. 3 Ceartă. 4 Dezbatere. 5 Procedeu prin care o persoană se opune la executarea unei hotărâri judecătorești sau prin care se cere anularea acesteia. 6 (Ccr) Act întocmit în acest scop. 7 Plângere îndreptată către un organ ierarhic superior împotriva actelor ilegale, sau considerate nedrepte, comise de către un organ ierarhic inferior, prin care se solicită revizuirea sau anularea hotărârii respective.
CONTESTÁȚIE, contestații, s. f. Cale de atac prin opoziție la executarea unei hotărâri (judecătorești) sau prin care se cere anularea ei; (concr.) act întocmit în acest scop. ♦ Plângere adresată unui organ administrativ ierarhic superior împotriva actelor considerate ca ilegale ale organului inferior pentru revizuirea sau anularea unei hotărâri. – Din fr. contestation, lat. contestatio.
CONTESTÁȚIE, contestații, s. f. (De obicei în legătură cu verbul «a face» sau, mai rar, «a introduce») Cerere de anulare a executării unei hotărîri (judecătorești) pentru vicii de formă.
CONTESTÁȚIE s. f. plângere, obiecție scrisă împotriva unei măsuri, a unei hotărâri judecătorești. ◊ memoriu adresat unui organ ierarhic superior prin care se cere revizuirea sau anularea unui act ilegal comis de organul ierarhic inferior.
Cuprinsul contestaţiei:
Art. 10 alin.(1) din Legea nr. 101/2016 prevede elementele obligatorii pe care trebuie să le cuprindă o contestaţie, respectiv:

a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa, codul de identificare fiscală al contestatorului persoană fizică ori, după caz, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, numărul de înmatriculare în registrul comerţului, persoanele care le reprezintă şi în ce calitate. Se indică şi adresa de poştă electronică, numărul de telefon şi numărul de fax, după caz, la care poate fi comunicat orice act procedural. Contestatorul care locuieşte în străinătate indică, pentru celeritate, şi domiciliul ales sau reşedinţa din România unde urmează să i se transmită comunicările privind soluţionarea contestaţiei;
b) denumirea şi sediul autorităţii contractante;
c) denumirea obiectului contractului, procedura de atribuire aplicată, după caz, numărul şi data anunţului de participare din SEAP;
d) precizarea actului atacat al autorităţii contractante;
e) obiectul contestaţiei;
f) motivarea în fapt şi în drept a contestaţiei;
g) mijloacele de probă pe care se sprijină contestaţia, în măsura în care este posibil;
h) semnătura contestatorului persoană fizică sau a reprezentantului persoanei juridice.
FUNDA?

| Jem65 explică (pentru Tinna22):

Multumesc mult!

2 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Am găsit pe net:
CONTESTÁ, contést, vb. I. Tranz. A nu recunoaște dreptul sau valoarea cuiva sau a ceva; a tăgădui. ♦ (Jur.) A face o contestație. – Din fr. contester, lat. contestari.

Contestația este atunci când judecătorul îți face nedreptate la tribunal și contestezi hotărârea lui.
Este și atunci când profesorul îți pune o notă mai mică din pricina că nu a evaluat lucrarea la valoarea ei.
Nu-mi da fundă. Mai așteaptă răspunsuri.