| MonstruletulDinBomboaneExpirate a întrebat:

Pluto mai e considerata o planeta? Daca da sau nu, de ce? Funda pentru raspunsul cel mai detaliat care explica clar!

Răspuns Câştigător
| KompliKat a răspuns:

Pluto nu mai este o planeta a Sistemului Solar. Pentru orice pasionat de astronomie, studiul Universului apropiat incepe cu o intrebare simpla, naturala: cate planete sunt in jurul Soarelui? Desi raspunsul ar putea fi simplu, el trebuie nuantat, schimbandu-se in functie de momentul la care aceasta intrebare a fost pusa: pana in 2006, raspunsul ar fi fost 9. Inainte de 1930, raspunsul ar fi fost 8. Dupa 2006, raspunsul este 8. Cu toate acestea nu este vorba de nici un cataclism cosmic si nici de o pierdere "pe drum" si nici despre un corp cosmic nehotarat in ceea ce priveste apartenenta sa la aceasta zona a Galaxiei. Raspunsul variaza in functie de modul in care astronomii si-au redefinit criteriile taxonomice, avand drept consecinta retrogradarea micii planete si reclasificarea ei alaturi de alti "pitici", probabil sute la numar, dintre care observati doar cinci: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake, Eris si alaturi de alte 4 planete pitice a caror existenta este dovedita doar teoretic: 2007 OR10, Sedna, Quaoar si Orcus. Pluto si-a pierdut statutul de planeta a Sistemului Solar in 2006, fiind catalogata ca "pitic", dupa zeci de ani in care ocupa un loc in lista planetelor.

Existenta acestui corp astronomic distant nu a fost una usoara in raport cu felul in care cunoasterea umana s-a raportat la el, pana si numele fiind unul supus indoielii, inca de la descoperire. Initial s-au propus numele de Atlas, apoi Zymalsau sau Zeus, sau Percival si chiar Constance. Venetia Burney (1918–2009) a propus numele de Pluto, pe cand tanara eleva avea 11 ani, inspirandu-se din mitologie si folosind ideea numelui unui zeu al lumii intunecate si reci, asa cum probabil este zona in care Soarele isi pierde puterea din cauza distantelor imense.

La 24 august 2006, Uniunea Internationala Astronomica (International Astronomical Union (IAU)) a redefinit conceptul de planeta a Sistemului Solar. Acum o planeta, pentru a fi catalogata asa, trebuie sa aiba forma aproape rotunda, determinata de propria sa gravitatie, sa-si fi "curatat vecinatatile" si sa orbiteze in jurul Soarelui, pe o traiectorie stabila. Acesta definitie a exclus Pluto din lista "celor mari", prin lipsa unei orbite foarte precise, si a creat o noua categorie, a planetelor pitice ("dwarf planets"), dandu-i indepartatului corp ceresc o identitate numerica: 134340. Exista insa un numar mare de oameni de stiinta care cred ca aceasta retrogradare nu are un temei solid, chiar daca indepartatul corp cosmic 134340 nu este mai mare decat 0, 2% din dimensiunile Pamantului (1/5 din volumul Lunii) si este compusa din roca si gheata, avand, interesant, 4 sateliti proprii: Charon, Nix, Hydra si S/2011 P 1. S/2011 P 1 este numit asa, nu pentru ca ar fi foarte deosebit de primii trei, ci pentru ca inca nu i s-a stabilit un nume, fiind descoperit in 2011.

Brian Marsden, director al diviziei de Stiinte Planetare din cadrul Harvard-Smithsonian Center pentru Astrofizica si director al Uniunii Internationale Astronomice, considera indepartata "fosta" planeta ca fiind, de fapt, o cometa. Daca Pluto ar fi fost descoperit in zilele noastre, nu ar fi fost considerat planeta si ar fi trecut neobservat de public, ca un simplu numar intr-o lista. Dar cat de mic poate fi un corp ceresc pentru ca el sa fie considerat o planeta a Sistemului Solar? Unii astronomi sunt de parere ca orice depaseste 998 de km in diametru. Insa in anii 1930, a IX-a planeta era considerata de dimesiunea Pamantului, apoi a fost reconsiderata, ca fiind cat jumatate din dimensiunile Terrei, iar in 1970, cand satelitul sau, Charon, a fost descoperit, dimensiunea a scazut la 1/6 din dimensiunea Pamantului (conform unor cercetatori), apoi calculele au scos la iveala ca este de dimensiuni mai mici decat Luna.

De fapt, unii astronomi considera Pluto si satelitul sau, Charon, o singura entitate – o planeta dubla. In fond, in Sistemul Solar, diversitatea este suficient de mare incat o definitie precisa a planetelor este greu de stabilit: planetele interioare – Mercur, Venus, Terra si Marte, precum si cei patru giganti, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun – sunt foarte diferite. De exemplu, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun au inele, Mercur, Venus, Terra, Marte si Pluto, nu. Mercur nu este inclinata si nici nu are atmosfera, Venus are o atmosfera formata din dioxid de carbon si o inclinatie de 177 de grade. Planeta IX are o inclinatie de 120 de grade. De ce nu ar putea fi, pana la urma, o planeta? Poate fi un corp ceresc retrogradat? Raspunsul este da, pe masura ce noi descoperiri scot la iveala date importante despre alcatuirea si complexitatea corpurilor ce orbiteaza in jurul Soarelui.

Aproape concomitent cu retrogradarea planetei Pluto a fost descoperita si definita Centura Kuiper. Desi Sistemul Solar are acum in componenta sa numai 8 entitati importante, este probabil ca Planeta X (x- alfabetic) sa existe, orbitand in jurul Soarelui, inca nedepistata, posibil de marimea Pamantului sau a gigantului Jupiter, asa cum reiese din modelele matematice, precum si din datele observatorului spatial IRAS.


3 răspunsuri:
| InstructorulTauDeFitness a răspuns:

Nu mai este planeta pentru ca este prea mic.Totusi inca mai vad emisiuni pe Discovery unde folosesc planeta Pluto ca fiind printre cele 9.

| kitiketa a răspuns:

Membrii International Astronomical Union (IAU) au votat, joi, la Praga, decizia ca Pluto sa nu mai fie considerata planeta si ca Sistemul solar sa cuprinda doar opt planete. Astronomii din lumea intreaga au refuzat un amendament propus de o comisie a IAU prin care se stabileau doua noi categorii de planete: cele clasice si cele "pitice". In urma acestei decizii, o planeta pitica, precum Pluto, si alte corpuri ceresti care ar fi fost incluse in aceasta categorie (Ceres si Xena) nu pot fi considerate planete de sine statatoare. Sistemul solar ramine, asadar, compus din opt planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Decizia membrilor IAU ca Pluto sa nu mai fie considerata planeta si ca sistemul solar sa cuprinda doar opt planete a fost primita cu un val de critici in comunitatea stiintifica. Cercetatorii de la NASA implicati in misiunea robotizata de pe Pluto au catalogat aceasta decizie drept "jenanta". Profesorul Alan Stern, coordonator al misiunii de pe Pluto a NASA, care nu a putut fi prezent la votul de la Praga, a declarat: "Este o definitie groaznica; este vorba de o stiinta neglijenta si nu va fi adoptata din doua motive. Primul: este imposibil de tras o linie intre planete pitice si planete. Este ca si cum am declara ca unii oameni nu sint oameni dintr-un oarecare motiv arbitrar, precum «nu obisnuiesc sa traiasca in grupuri». Doi: definitia actuala este si mai proasta pentru ca este lipsita de consistenta". Profesorul a precizat ca un numar mare de astronomi care sint de aceeasi parere cu el vor face o petitie pentru ca Pluto sa-si recapete statutul de planeta. Deja au aparut pe internet abtibilduri pentru masini pe care scrie "Claxonati daca Pluto este planeta". Iar International Astronomical Union este numita pe internet "Irrelevant Astronomical Union" ("Uniunea astronomica nerelevanta"). Stern a mai declarat ca nu are nici cea mai mica intentie sa schimbe ceva in manualul de astronomie pe care il scrie in prezent pentru ca este sigur ca aceasta decizie nu va fi mult timp valabila. Owen Gingerich este cel care a prezidat comitetul pentru stabilirea unei definitii a planetei din partea IAU si a ajutat la conceperea propunerii initiale care stipula existenta a 12 planete in loc de noua. "Au fost 2.700 de astronomi in Praga in timpul congresului, dar numai 10% dintre ei au participat la vot", a spus Gingerich. La rindul sau, Stern a aratat ca din cei 10.000 de astronomi din lume, doar 4% au votat joi la Praga: "Nu poti sa spui ca a fost vorba de un consens".

Astronomii romani nu vor ca Pluto sa fie numita planeta

Alti astronomi au fost foarte multumiti de aceasta decizie: "Pina la sfirsitul acestei decade am fi avut 100 de planete in sistemul solar", a comentat profesorul Iwan Williams. Si astronomii romani sint de acord cu decizia adoptata joi, la Praga. Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucuresti, considera ca decizia astronomilor de a retrograda Pluto este una inteleapta, pentru ca dimensiunile sale erau reduse. Pluto a fost descoperit de Clyde Tombaugh, in 1930, cind astrologul avea 24 de ani. Clyde Tombaugh, care a murit in in 1997, fusese, pina joi, singura persoana din Western Hemisphere care descoperise o planeta din sistemul nostru solar.

| NamChef a răspuns:

Din pacate Pluto nu mai esti considerata planeta ci asteroid datorita dimensiunii ei mici! nu am ce sa iti spun mai detaliat.