| Alexisawwr a întrebat:

În 8 februarie o să mă mut în Anglia, vreau să stiu cum e acolo, cum e scoala? o să fie greu să mă acomodez? e diferita scola fata de Romania?

2 răspunsuri:
| Gerard9965 a răspuns:

Mai intai de toate, scolile sunt impartite in functie de cine este responsabil pentru angajarea profesorilor, cine controleaza admiterea elevilor la scoala, cine detine terenul pe care este construita scoala si cladirea in sine. Exista patru tipuri principale de scoli: community (foste scoli municipale), foundation (scoli finantate din contributii voluntare (in engl. voluntary-aided) si scoli voluntary-controlled. Cele doua din urma, de obicei, sunt infiintate de biserici.
Admiterea la scoli
Legea prevede ca toti copiii intre 5 si 16 ani au dreptul la educatie intr-o scoala de stat. Pentru a obtine un loc intr-o astfel de scoala, trebuie completata o cerere. Din pacate, in Anglia se intampla destul de des ca o scoala sa primeasca mai multe cereri decat numarul de locuri disponibile pentru elevi. Intr-o astfel de situatie, scoala aplica anumite criterii de selectie. De obicei, prioritatea se acorda copiilor care locuiesc in apropierea scolii sau acelor care au un frate /o sora si frecventeaza aceasta scoala. La scolile religioase, prioritatea se acorda copiilor cu o anumita credinta, scolile clasice selecteaza copiii in baza capacitatilor academice, iar cele de specialitate – pe baza unei abilitati la un anumit subiect. Unele scoli supraaglomerate desemneaza locuri prin loterie. Cu toate acestea, nu se poate tine seama de criterii precum ocupatia parintilor, situatia financiara sau organizarea unui interviu cu potentialul elev si / sau parintii lui. Daca credeti ca cererea dumneavoastra pentru un copil la scoala a fost respinsa in mod ilegal, puteti sa contestati decizia.

Certificarea elevilor
Toate scolile publice din Anglia trebuie sa aplice acelasi curriculum national. Acesta este formulat si monitorizat in mod constant de catre organele de calificare si autoritatile de planificare a curriculum-ui.
Cunostintele elevilor sunt testate la finalul fiecarei faze de sfarsit de invatamant obligatoriu (la varsta de 7, 11, 14 si 16 ani). In limbaj comun, aceste examene sunt numite "sats", dar denumirea completa este „teste nationale de curriculum" sau „testele invatamantului obligatoriu". Urmeaza examenele GCSE si cele de nivelul A.
Asadar, exista:
-Scoli de specialitate (in engl. specialist schools)
-Scolile clasice (de exemplu, de stil vechi, cum ar fi grammar schools)
-Scoli religioase (in engl. faith schools)
-Scoala pentru persoanele cu handicap (in engl. special needs schools)
-Grupuri de transfer a elevilor (in engl. pupil referral units)

| Qwwww a răspuns:

Trebuie sa te duci la Primaria orasului sa-i anunti ca te-ai mutat in orasul respectiv, iar ei iti vor da un formular pe care trebuie completat.Acel formular contine intrebari de genul:pe ce motive s-au mutat parintii, in ce zona stai, la ce scoli ai prefera sa mergi(doar trei poti sa mentionezi)si motivele pentru care iti doresti acele scoli, daca te-a refuzat vreo scoala din oras si pe ce motive (ceea ce nu se va intampla, eventual sa-ti spuna ca nu au locuri libere pentru anul respectiv)…. Acest formular este adresat direct parintilor!