| deeutzy a întrebat:

Imi puteti spune si mie plz cat mai multe legende si mituri despre regele arthur?

Răspuns Câştigător
| LoL a răspuns:

Http://www.ticataca.ro/2009/08/legenda-regelui-arthur/ incearca aici





Regele Arthur



Legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde reprezinta unul dintre cele mai vechi mituri britanice . Arthur a fost consideray regele etern , care si-a aparat glorios poporul de saxoni , legenda subliniind promisiunea facuta de acesta ca se va intoarce din mormantul sau de pe insula Avalon pentru a apara Britania , in cazul in care tara ar fi fost din nou amenintata de invazia straina .
Cultura populara europeana este plina de legende legate de domnitori, care au promis ca se vor intoarce cand tara lor va fi in pericol . Francezii vor fi salvati de Carol cel Mare , germanii de Frederic Barbarossa , iar irlandezii , de marele lor erou Fionn McCumhaillig . Insa , dintre toate aceste povesti , cea mai reprezentativa ramane cea a regelui Arthur , aceasta legenda avand o oarecare credibilitate istorica .
In sec. al cincilea d.Hr atrait un mare sef de trib , probabil un britanic romanizat , care a reputat numeroase victorii impotriva saxonilor care jefuiau imprejurimile . Conform cercetatorilor , regele Arthur a avut drept model un luptator neinfricat , un soldat pe nume Ambrosius Aurelianus . Cand armata romana s-a retras din Britania , englezii au ramas fara un conducator national.
In jurul anului 410 d.Hr , Britania se bucura de aproape 400 de ani , datorita protectiei oferite de armata romana , de pace si imbelsugare . Reteaua drumurilor asigura conditii optime comertului , facand rapida deplasarea legiunilor romane intre locuri de tabara si orasele mai mari . Dupa ce armatele romane s-au retras in Italia , din cauza amenintarilor barbarilor , britanicii au fost lasati in voia soartei . Astfel , in Britania a izbucnit razboiul civil : a inceput lupta pentru bogatiile lasate in urma de catre colonizatorii romani .
Tiranul Vortigern a reusit sa obtina cea mai mare parte a puterii , datorita faptului ca si-a intarit oastea cu mercenari anglo-saxoni , condusi de doi luptatori excelenti , Hengist si Horsa . Acestia din urma s-au revoltat impotriva lui Vortigern , omorandu-l . Noi trupe anglo-saxone au traversat Canalul , pentru a-si lua partea ce li se cuvenea .
Solutia a venit din partea unui comandant britanic necunoscut , pe nume Ambrosius Aurelianus . Acesta i-a invins pe saxoni in 518 , la Mount Badon . Despre acel geniu militar , se stie doar ca se numea Arthur . Aceasta victorie a fost covarsitoare . Timp de 50 de ani a domnit pacea in Britania . Cronicile walesiene vorbeau despre Arthur ca fiind " regele minunilor si al vrajitorilor " , faptele lui fiind cunoscute in intreaga Britanie .
In Annales Cambriae , o cronica scrisa de calugari , se relateaza despre cum a luptat Arthur timp de trei zile si trei nopti , in cele din urma obtinand victoria .
Nasterea lui Arthur a fost invaluita in magie si comploturi . Tatal sau, Uther Pendragon , regele Angliei , se indragostise de Ygraine , sotia celui mai fidel om al sau , printul Gorlois de Cornwall . O dorinta coplesitoare a pus stapanire pe rege ; in cele din urma , l-a convins pe vrajitorul sau Merlin sa prepare o bautura fermecata , prin care el a capatat infatisarea lui Gorlois , l-a ucis pe acesta , iar el a aparut sub chipul sotului in dormitorul Ygrainei, la castelul din Tintagel . Arthur a fost rodul pasiunii lui Uther pentru Ygrina . Merlin a incredintat copilul unui cavaler pe nume Ector , la care trebuia sa ramana pana la varsta de 15 ani . Dupa moartea lui Uther , nobilimea s-a strans la Londra si , sub ochii lui Merlin , fiecare print si conte si-a incercat norocul cu piatra magica , incercand sa elibereze sabia Excalibur , pe care scria : " Cel care va scoate sabia din piatra , va fi regele Angliei . " Nimeni n-a putut sa scoata sabia in afara de Arthur .
Arthur a fost ales regele Angliei , dar au trecut multi ani pana cand a fost pe deplin recunoscut si acceptat ca rege . Unul dintre nobilii revoltati , Loth of Lothian , i-a oferit lui Arthur mana frumoasei Morgause si cei doi au avut un copil impreuna . Arthur nu stia ca Morgause este de fapt sora lui , fiica lui Gorlois si Ygraine . Merlin a prezis ca Mordred , baiatul nascut din aceasta relatie incestuoasa , va cauza sfarsitul lui Arthur si al regatului sau .
Mai tarziu , Arthur s-a recasatorit cu Guinevere si s-a stabilit la Camelot , acolo unde se pomeneste si despre Masa Rotunda cu cei 12 cavaleri ai sai . Cei 12 cavaleri de seama din Camelot erau egali , neexistand nici un privilegiu . Un singur loc era liber , fiindu-i destinat acelui cavaler care , intr-o buna zi , ar fi gasit Sfantul Graal , cel mai de pret obiect al lumii crestine , pocalul din care a baut Iisus Hristos la Cina cea de Taina . Conform credintelor , Graalul a fost adus in Anglia de catre Iosif de Arimathia , care a fugit de pe Taramul Sfant de teama evreilor . Legenda mai spune ca Iisus si-a petrecut anii de copilarie in Anglia , mai precis in sud , motiv pentru care Biblia nu pomeneste despre copilaria din Palestina a Mantuitorului .
Viata lui Arthur a fost plina de minciuni si de tradari . Sotia lui , Guinevere , s-a indragostit de unul dintre cavaleri , Sir Lancelot ; apoi Mordred va acuza in public cuplul de adulter si tradare . Lancelot si Guinevere , insotiti de grupul cavalerilor care au participat la revolta , fug in Franta , insa Arthur ii urmareste si are loc o lupta sangeroasa . Intre timp , la Camelot , Mordred preia tronul lui Arthur , in absenta acestuia . Arthur si cavalerii sai fideli il infrunta pe Mordred si pe oamenii acestuia , pe campul de lupta din Camlann . Pasind printre trupurile neinsufletite ale cavalerilor sai, Arthur isi raneste mortal fiul , dar Mordred , cu ultimele puteri , il strapunge si el cu sabia pe Arthur . Regele ranit este dus pe malul unui lac fermecat , intr-o capela construita de Iosif de Arimathia pe insula mistica Avalon .
Legenda regelui Arthur a generat numeroase variante si fiecare continea noi si noi fapte eroice . In 1135 , un calugar pe nume Geoffrey of Monmouth a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului sau intitulat " Istoria regilor Angliei " , sustinand ca respectivele evenimente erau fapte istorice , nu legende sau mituri .
Despre mormantul regelui , se spune ca a fost gasit pe insula Avalon , avand insemnat o cruce cu urmatoarea inscriptie : " Hic jacet sepultus inclitus Rex Arthurus cum Wenneveria uxore sua secona in Insula Avallonis " , tradus insemnand " Aici se odihneste vestitul rege Arthur cu Guinevere , ce-a de-a doua sotie a lui , inmormantati pe insula Avalon .Se spune ca s-ar fi gasit mormantul la 5 m adancime , dar in morminte s-au gasit alte doua lazi , ce contineau portretele si blazoanele lui Arthur si Guinevere . In portret , regina purta o coroana intacta , iar Arthur , o coroana pe care se vedeau urmele luptelor . El avea multe cicatrici din lupta sa cu Mordred pe campul din Camlann , unde ii fusese taiata urechea stanga . In lazi a fost gasit scheletul lui Arthur , ce se vedea ca fusese un barbat inalt , puternic , iar ramasitele Guineverei indicau ca aceasta fusese o femeie fragila .
In 1960 , cativa arheologi au inceput sa faca sapaturi in locul in care s-a afirmat ca se afla mormantul regelui . Au gasit cateva indicii conform carora acolo fusese , candva , o groapa si au gasit si urmele unei pietre comemorative .
Oare era intr-adevar mormantul regelui Arthur si al reginei Guinevere ? Oare a trait , a luptat , a iubit regele mitic in epoca de glorie a Camelotului ? Poate ca mormantul lui continua sa existe acolo , undeva intr-un loc stiut numai de cavalerii sai credinciosi ... Nu vom sti niciodata .



A existat sau nu Regele Arthur? Unii istorici cred ca este numai un mit, o figura legendara in jurul careia s-au tesut povesti. Altii cred ca este cel mai glorios erou britanic Probabil cea mai minunata dintre povestile istorice din toate timpurile, legenda se refera la un erou care oscila intre ambitiile proprii, datorie si onoare. Povestea Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde reprezinta unul dintre cele mai vechi mituri britanice. Arthur a fost considerat regele etern, care si-a aparat glorios poporul de saxoni, legenda subliniind promisiunea facuta de acesta ca se va intoarce chiar si din mormant pentru a apara Britania, in cazul in care tara ar fi fost amenintata de invazia straina. Bautura fermecata La ceva timp dupa ce romanii au parasit Marea Britanie, celtii s-au organizat in mai multe mici regate care, desigur, se destramau la fel de repede pe cat se formau. Unul dintre aceste state, spune legenda, era condus de regele Uther Pendragon. Nasterea lui Arthur a fost invaluita in magie si comploturi. Tatal sau, Uther Pendragon, regele Angliei, se indragostise de Ygraine, sotia celui mai fidel om al sau, printul Gorlois de Cornwall. O dorinta coplesitoare a pus stapanire pe rege si l-a convins pe vrajitorul curtii regale, Merlin, sa prepare o bautura fermecata, prin care el a capatat infatisarea lui Gorlois, l-a ucis pe acesta, iar el a aparut sub chipul sotului in dormitorul Ygrainei, la castelul din Tintagel. Arthur a fost rodul pasiunii lui Uther pentru Ygrina. Merlin a incredintat copilul unui cavaler pe nume Ector, la care trebuia sa ramana pana la varsta de 15 ani. Dupa moartea lui Uther, nobilimea a fost convocata la Londra de Merlin si, sub ochii acestuia, fiecare print si conte si-a incercat norocul, incercand sa scoata din stanca sabia Excalibur, pe care scria: "Cel care va scoate sabia din piatra va fi regele Anglieii. Sabia nu a putut fi scoasa decat de Arthur, care a devenit astfel rege. A faurit si consolidat regatul si i-a invins in lupta pe invadatorii saxoni. A domnit, alaturi de sotia sa, Guinevere, in stralucitorul oras Camelot, inconjurat de cavaleri viteji - Gauvain, Kay, Perceval, Lancelot, Tristan... Arthur avea insa si dusmani, iar viata sa a fost plina de minciuna si tradare. Legenda sau adevar? Legenda regelui Arthur a generat numeroase discutii si variante, parerile istoricilor ramanand impartite. In 1135, un calugar pe nume Geoffrey of Monmouth a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului sau intitulat "Istoria regilor Anglieii, afirmand ca respectivele evenimente erau fapte istorice, nu legende sau mituri. El spune ca mormantul regelui ar fi fost gasit pe insula Avalon, avand pe cruce urmatoarea inscriptie: "Hic jacet sepultus inclitus Rex Arthurus cum Wenneveria uxore sua secona in Insula Avallonisi (Aici odihneste vestitul rege Arthur cu Guinevere, ce-a de-a doua sotie a lui, inmormantati pe insula Avalon). Se spune ca mormantul s-ar fi aflat la cinci metri adancime si ca s-au gasit, pe langa ramasitele pamantesti, doua lazi ce contineau portretele si blazoanele lui Arthur si Guinevere. A fost gasit scheletul lui Arthur, care se vedea ca fusese un barbat inalt si puternic, iar ramasitele Guineverei indicau ca aceasta era o femeie fragila. Se pare ca, inca de atunci, oamenii s-au intrebat daca acela era cu adevarat mormantul magic, daca cei gasiti erau cu adevarat regele si regina Britaniei. Intrebati daca sunt siguri ca acolo se odihnea legendarul rege, raspunsul sustinatorilor a fost transant: "L-am recunoscut pe rege dupa nobila sa staturai. Argument departe de a garanta autenticitatea descoperirii. Oare era intr-adevar mormantul regelui Arthur si al reginei Guinevere? Oare a trait si a luptat acest rege in epoca de glorie a Camelotului? Poate ca mormantul lui continua sa existe acolo, undeva, intr-un loc stiut numai de cavalerii sai credinciosi... Se pare ca adevarul nu-l vom sti niciodata.





Fundaaa?:o3:o3:o3 plllz n am niciuna:o3:o3:o3

3 răspunsuri:
| AlexiaClaudia a răspuns:

Regele Arthur este un personaj important din mitologia Marii Britanii, intruchipând regele ideal. In jurul lui s-au tesut adevarate mituri, iar istoricii nu s-au putut decide daca a existat cu adevarat sau a fost creat de imaginatia britanicilor. Datele referitoare la curtea lui Arthur sunt contradictorii si nu au putut fi sustinute prin dovezi concrete. Legendele arturiene reunesc toate aceste povesti, in special cele despre rege si cavalerii Mesei Rotunde. In unele mituri, Arthur nu apare ca rege, ci este numit conducator de osti sau imparat. In functie de tara unde se nasteau – Anglia, Tara Galilor, Irlanda -, legendele ii construiesc lui Arthur câte o poveste diferita. In cele ce urmeaza va oferim câteva date despre Regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde.Curtea lui Arthur

Iata care sunt câteva dintre personajele din preajma regelui:

Guinevere, sotia lui Arthur. In galeza, numele ei inseamna „umbra alba" si anunta parca nenorocirile care vor cadea asupra lui Arthur si a cavalerilor sai, ducându-i la ruina.

Uther Pendragon, tatal lui Arthur, regele bretonilor. Legenda spune ca acesta se indragosteste de Igraine, mama lui Arthur, casatorita cu Gorlois, duce de Cornwall, unul dintre comandantii sai. In timp ce il trimite pe Gorlois la lupta, aranjând sa fie ucis, Uther, cu ajutorul vrajitorului Merlin, ii ia locul.

Mordred, fiul lui Arthur, tradator fara suflet. Se infrunta cu tatal sau in batalia de la Camlann, unde isi pierde viata, iar Arthur este grav ranit.

Camelot, fortareata lui Arthur, a carei asezare nu a putut fi stabilita cu exactitate. Istoricii sustin ca posibile locatii castelele Cadbury sau Tintangel, Virconium, Caerleon-on-Usk, din sudul Tarii Galilor, si castelul Dinerth, lânga râul Arth, in vestul Tarii Galilor.

Avalon, o insula britanica, renumita pentru frumusetea ei. Se spune ca aici a fost ingropat Arthur. Alte versiuni sustin ca regele nu face decât sa doarma, urmând sa se trezeasca atunci când va fi nevoie de el.Cavalerii Mesei Rotunde

Masa Rotunda se afla in Camelot si era locul unde Arthur isi aduna cavalerii pentru a discuta problemele importante. Pentru ca era o masa rotunda, nici unul dintre cavaleri nu era mai important decât celalalt. Scaunul pericolului este rezervat doar unui cavaler, cu inima curata, care va aduce Sfântul Graal. Daca altcineva se aseza pe acest scaun, isi putea pierde viata. Legendele mentioneaza 12 cavaleri ai Mesei Rotunde.

Lancelot – omul de incredere al regelui, neinfricat in lupta. Este cel care provoaca divizarea curtii regale, din cauza dragostei lui pentru Guinevere.

Galahad – fiul lui Lancelot, unul dintre cei trei cavaleri care au ajuns la Sfântul Graal.

Tristan – nepotul regelui Mark, din Cornwall, trimis de catre acesta sa-i aduca logodnica din Irlanda, pe Isolda, indragostindu-se de aceasta.

Gawain – fiul surorii lui Arthur, viteaz si loial familiei. Ii sprijina pe cavalerii tineri care au nevoie de indrumare si ii apara pe cei nevoiasi.

Percival – unul dintre cei trei cavaleri care au pornit catre Sfântul Graal.

Bors – cunoscut datorita faptului ca, dupa moartea parintilor sai, a fost crescut de catre Printesa Lacului. Este al treilea cavaler plecat dupa Sfântul Graal, singurul care s-a si intors acasa.

Geraint – regele din Dumnonia, luptator neinfricat. Istoricii nu au cazut de acord asupra veridicitatii existentei sale.

Gareth – fiul surorii lui Arthur, soseste la Camelot deghizat, acompaniat de un pititc pe nume Melot. Participa la eliberarea printesei Lyonesse, cu care se si casatoreste.

Kay – fratele vitreg al lui Arthur, foarte rautacios si prost crescut. Câteva legende il numesc unul dintre cei dintâi cavaleri.

Lamorak – considerat al treilea cavaler in merite, imediat dupa Lancelot si Tristan, recunoscut pentru forta lui.

Gaheris – in mare parte raspunzator de declinul fratiei dintre cavaleri. Este unul dintre cei mai razbunatori cavaleri ai Camelotului.

Bedivere – cavalerul caruia Arthur ii cere, in momentul mortii, sa o returneze pe Excalibur Printesei Lacului. Are postul de maresal al regelui si, desi are doar o mâna, este un razboinic exceptional.

Puterea magiei

Merlin – vrajitorul atotputernic, apare fie ca intruchipare a binelui, fie ca intruchipare a raului. Legenda spune ca Merlin a fost conceput de catre un demon, pentru a nimici lumea, dar mama sa il boteaza distrugând raul din el. Fiind pe jumatate demon, Merlin avea puteri magice deosebite, putea vedea in trecut si, mai ales, in viitor si isi schimba infatisarea dupa bunul plac. Cel mai des apare ca sfetnic al lui Arthur, indragostit de Nimue, femeia care fie ii raspunde cu aceeasi afectiune, fie ii ia puterile si il inchide intr-o alta lume, unde va trai vesnic in suferinta.

Morgan le Fay – apare sub diverse nume, este o vrajitoare puternica, sora vitrega a lui Arthur. Scrierile o amintesc deseori ca incercând sa distruga regatul si casnicia lui Arthur. Principalele ei arme sunt magia si planurile rautacioase, multe dintre persoanele apropiate regelui cazând prada minciunilor si intrigilor ei.

Legenda lui Excalibur

excalibur-swordExcalibur este sabia magica a lui Arthur, existând mai multe variante cu privire la aparitia ei. Prima spune ca Excalibur nu putea fi scoasa din stânca decât de un rege cu suflet curat, un rege adevarat, trimis de divinitate. Ceea ce Arthur reuseste fara prea mult efort. Conform celei de-a doua, el primeste sabia din mâna magica a Printesei Lacului, la scurt timp dupa ce urca pe tron. Regele isi rupsese sabia in lupta cu cavalerul Pellinore, iar Merlin il conduce catre lac, pentru a o obtine pe Excalibur. Lama sabiei taia orice, iar posesorul ei nu putea fi invins. O a treia versiune sustine ca Arthur o scoate pe Excalibur din stânca, dar ucide cu ea, din greseala, un alt cavaler si o arunca. Merlin ii propune sa se adreseze Lacului, care ii ofera o noua sabie, pe care Arthur o numeste tot Excalibur.

Teorii istorice: Arthur a trait la sfârsitul secolului V si inceputul secolului VI; a fost de origine romano-britanica si a dus numeroase lupte contra saxonilor pagâni; cetatea sa se afla fie la Cornwall, in Tara Galilor, fie in vestul Angliei de azi. Unii istorici l-au identificat cu Lucius Artorius Castus, un razboinic roman, care a trait in secolul II si care a intreprins multe campanii militare pe teritoriul Britaniei. Altii cred ca Arthur este un zeu aproape uitat al celtilor, care devine un adevarat personaj de legenda. Scrierile calugarului galez Nennius amintesc 12 batalii duse de Arthur, dintre care cea mai renumita ar fi lupta de la Mons Badonicus, când a rapus singur 960 de dusmani; Arthur a fost ucis la Camlann, in 573.http://www.hotnews.ro/......-3458.html