| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

În anul 1929, educația primea 12% din PIB. În 1939, primea 17%. În 2023, a primit 2%.
Cum comentați schimbarea?

10 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

No comment!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Chiar m ai făcut curios cu cifrele astea și am cercetat puțin. Ai niste cifre date tu acolo da le raportezi total greșit.

In '29 vorbim de procent din bugetul de stat nu din PIB. Abia în 2023 vorbim de procent din PIB. Și vezi că e 3.2% nu 2%.

Acu nu știi dacă ai făcut intenționat sau nu ai înțeles ce ai citit. Eu mic 3.2% din pib? Da e mic, da asta e altă discuție.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru suntserios):

Inițial planul era să se aloce 2, 1% din PIB. https://www.edupedu.ro/......a-recenta/ Dacă s-a mărit între timp la 3, 2% nu știu și nu am auzit, dar m-ar mira, știind că și în anii trecuți procentul a fost similar.

| suntserios a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

In fine, ai înțeles diferența dintre procentul de '29 care e raportat efectiv la buget și cel din 2023 raportat la pib da? Că ai pus o întrebare pe niste cifre enornate ai toți acum iau informația data de tine pe bune și comentează aiurea.

| relian a răspuns:

Acu oamenii se educa singuri acasa laughing in trecut cei care conduceau tara nu erau tilhari, erau mai cu manusi. Astazi nu mai e de furat nimic, nu mai is resurse, asa ca tilharii care conduc, scuze care tilharesc tara, ia din buget laughing cam asta arata acele cifre, cit de mare este coruptia. Cind is alocati f putini bani, aia arata ca tilharia este in floare la cote maxime laughing

Bine se aloca mai putin pentru ca deja infrastructura este parf laughing scuze este deja facuta voiam sa zic, adica avem scoli, avem de toate, asa ca se aloca bani numa pentru salarii in rest totu e boboc de rata laughing

Inainte pe vremuri sde aloca mai mult sa se faca si cladiri, stiu si eu materiale etc.Acu nu mai nici nu mai e nevoie, ce trebuie la elevi sa aiba baie la scoala, au acasa, sa stea daca au nevoi pana ajung acasa laughing tilharu, adica ala care conduce, doar no sta sa faca bai, scoli, in loc sa isi faca el vila, piscina etc.

| Frank51 a răspuns:

Dacă ies prea mulți deștepți din școli or să cadă guvernele. Deocamdată civilizația din România e la nivel de Malluri și smechereală, în rest față de restul lumii suntem în evul mediu.

Copii din unele zone nu au toaletă, la modul ăla suntem. Ce să mai vorbim de apă curentă sau profesor pregătit.

| Caro34 a răspuns:

Bună! Nu mai interesează pe nimeni de: școală, profesori, materiale ajutătoare etc. Toți stăm acasă și butonăm îngroșând listele: psihologilor, psihiatrilor, diferiților medici etc. Va trebui să învățăm singuri și cine o ști ce vom mai învăța că suntem în fiecare zi de azi, mai proști ca ieri, manierele ni s-au dus, respectul nu mai vorbesc, alegerile noastre sunt mai proaste ca oricând chiar când avem totul! Numai bine!

| Konstantinos99 a răspuns:

Este un trend normal in comparatie cu populatia scolarizata, ca urmare a introducerii a nou filiere ce trebuiesc bugetate.Trendul este dat de descrewsterea cu ~60% a populatiei scolarizate si a structurii ce inainte era mai accentuat in zonele rurale, iar acum este centralizat in orase. Salarizarea si criza din invatamant poate fi un factor al procentului actual.Mai mult decat atat, pana in 1939(pana in 1989 caderea conducerii comuniste) pentru aparare se aloca o proportie mare din buget, accentul fiind pus exclusiv pe populatie si catre dezvoltarea umana incluzand invatamantul, in zilele noastre digitalizare si imbogatirea tarii prin cometul intern si extern prin intrarea Romaniei in UE in 2007, omul nu este accentul ci procesele, infrastructura, comertul sunt note de atu pe care se pune accent. -."POPULATIA TREBUIE SA FIE CONSUMATOARE NU PRODUCATOARE"

| r0bin3t a răspuns:

In 1939 oamenii destepti au ajuns la concluzia ca oamenii needucati, pot fi controlati mai usor. In 2023 suntem aproape de maximul de "needucare" aplicat oamenilor.; mai avem 2%.
angry angry laughing)

| eduardparneci a răspuns:

O schimbare notabilă și importaata din punct de vedere școlar