| AvalohAlyn a întrebat:

La facultate care-i regula sau ordinea cu seminariile,sesiunile, laboratoarele, cursurile adica ca sa treci anul ce trebuie sa faci? Sa fii prezent la cele 2 sesiuni?
Am auzit ca in afara de sesiuni mai dai si teste? Nu prea inteleg.Si in ce ordine sau cum arata de exemplu un an universitar, mai intai cursurile apoi seminariile apoi sesiunile sau cum?
Poate sa imi explice cineva mai detaliat? Va rog mult.

Răspuns Câştigător
| Cameliapantiru a răspuns:

Buna, Alynn!
Anul universitar este impartit in doua semestre, fiecare incheindu-se cu o sesiune (prima, in ianuarie-februarie, cea de-a doua in iunie-iulie).
Dupa fiecare sesiune semestriala, exista o sesiune de restante (pentru cei care nu s-au prezentat la examene sau le-au picat) si mariri (in general, se permite sa sustii examen de marire la o singura materie pe semestru).
Fiecare semestru include 14 saptamani si in fiecare saptamana ai, pentru fiecare materie, un curs si un seminar. Cursul se desfasoara sub forma unei prelegeri a profesorului, in care vorbeste, dicteaza, explica, prezinta etc o anumita tema. Studentii iau notite si pot sa puna intrebari, sa ceara explicatii suplimentare etc, dar nu sunt evaluati/notati in niciun fel. In general, nu se face prezenta la cursuri, desi exista cate un profesor-doi-trei care fac prezenta la curs si tin cont la examen de aceasta (fie pentru a-ti permite sa intri in examen cer sa ai un anumuit numar de prezente, fie dau un punct in plus studentilor care au fost prezenti la cursuri, pe parcursul semestrului).
Seminarele sunt interactive, se desfasoara sub forma prezentarii unor tee de catre studenti sau sub rezolvarea unor exercitii/fise de lucru etc, cu participarea intregii grupe. La unele materii vei avea acelasi profesor si la curs si la smeinar, la altele, vor fi profi diferiti. La seminare, in general, se cere sa fii prezent la 50% sau 75% sau 80% din ore (depinde de la materie la materie si vi se va comunica asta la inceputul semestrului, la primul seminar). Fara a avea numarul minim de prezente, nu poti intra in examen! Pe langa prezente, ti se mai poate cere, pe parcursul semestrului, la seminar, sa prezinti o tema (la alegere, in general), sa realizezi un referat/fise de lectura din bibliografia de specialitate, sa predai, la finalul semestrului, inainte de a intra in sesiune, un portofoliu etc. Exista profesori care, pe parcursul semestrului, organizeaza teste/examene partiale, unul sau doua, din material parcursa de la inceputul semestrului siu pana in ziua partialului. Vi se va spune, tot la inceputul semestrului, daca partialul este obligatoriu sau nu (exista posibilitatea sa se ceara sa dai partialul si sa faci media, apoi, cu nota de la examenul din sesiune, sau sa fie optional, in cazul neprezentarii la partial avand sansa sa dai examen in sesiune din toata materia).
Laboratoare exista doar la Facultatea de Medicina/Farmacie, Facultatile Tehnice, Facultatile de Fizica/Chimie/Biologie etc, nu si la facultatile umaniste (Litere, Psihologie, Istorie etc).
Sfatul meu este, daca vrei sa inveti serios si sa profesezi in domeniul in care studiezi, sa fii present la toate cursurile si seminarele, sa iei notite, sa pui intrebari, sa fii participative, sa te implicit, sa fii curios, sa-ti doresti sa stii mai mult, sa citesti toata bibliorafia obligatorie si optionala, sa citesti si carti/material suplimentare, din respectivul domeniu, sa te inscrii la toate stagiile de parctica, conferintele, colocviile, simpozionale etec studentesti, pentru a capata cat mai multa experienta pe parcursul facultatii, cat mai multe cunostinte teoretice si deprinderi practice.
Si daca mai ai si alte intrebari despre facultate, scrie-mi! Am fost si eu studenta, stiu cum e, plus ca am prietene care lucreaza in invatamantul superior si sunt informata, asadar, despre noutatile din system.
Sarbatori fericite si tie, Alynn, in sanatate, belsug, bucurie, pace, liniste, speranta si armonie, alaturi de cei dragi tie!

3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai anul universitar e impartit in 2 semestre.

In timpul semestrului exista un orar saptamanal, in fiecare saptamana eista un curs si laboratorul/seminarul aferent. De obicei cursurile nu sunt obligatorii, dar seminariile si laboratoarele sunt obligatorii.

La curs profesorul prezinta materia iar la laborator se pune in practica sau se detaliaza.

Se dau si teste dar asta depinde de profesor, unele teste inseamna notele la laborator, altele sunt parte din nota finala de la examen.


La sf fiecarui semestru se dau examenele intro perioada de 2-3 saptamana care se numeste sesiune.

Nota de la examen impresuna cu notele de la laborator reprezinta media finala la obiectul ala. Ca sa treci anul ai nevoie de un numar de examene trecute (numar care difera de la fac la fac)

| minrest a răspuns:

Mai eu iti explic cum e la facultatile de stat. Ai sa zicem 11 cursuri pe sem.1 an 1. La fiecare curs se tine o data pe saptamana cursul magistral, in amfiteatru, de catre profesorul titular, timp de o ora sau doua. Dar ce inseamna fata de un subdomeniu al cunoasterii umane 10 cursuri? Deabia ajunge ca sa iti dea liniile generale. Asa ca profesorul o sa iti dea o bibliografie, iar la examenul final tu va trebui sa ii demonstrezi ca ai inteles acele carti. O data pe saptamana ai seminar. Acesta se tine in grupe mai mici de catre un cadru didactic si are rolul de a pune in discutie principalele probleme stiintifice ale subdomeniului de care se ocupa cursul. Ai ceva de citit pentru fiecare seminar, ca altfel nu ai despre ce discuta. In timpul semestrului profesorul poate sa iti dea lucrari, pe care sa le faci acasa, care lucrari iti pot permite accesul in examen, sau chiar pot conta la examen, sau nu au nici un efect, dar trebuie sa le faci. Experienta mi-a aratat ca fiecare lucrare facuta te ajuta sa intelegi mult mai bine. Spre sfarsitul semestrului se da un examen scris, numit preexamen, pe care trebuie sa il iei ca sa intri in examen. Acolo nu ti se cer explicatii prea profunde, dar ca sa il iei trebuie sa parcurgi o mare parte din biliografie. Apoi semestrul se termina si incepe sesiunea de examene. Intr-o perioada de vreo doua saptamani sunt puse examenele la toate cursurile. Examenul poate fi oral, scris sau colocviu. La oral, tragi un bilet cu doua intrebari si tratezi subiectele. Oralul poate sa tina foarte mult timp, caci studentii intra pe rand, vii doar cand trebuie sa intri. Scrisul se da in amfiteatru, primesti un numar de subiecte si le tratezi in doua ore. Iar colocviul e un examen oral, cu toti de fata, dar poti sa intervii cu idei, si conteaza la nota. La toate tipurile de examen intrebarea e pusa in asa fel incat sa fie nevoie sa fi citit si inteles cartile ca sa poti raspunde. Ai inteles?

| OoBunnyoO a răspuns:

Daca esti la facultate la zi, de regula, la seminarii si laboratoare ai nevoie de prezenta, pe care ti-o spune profesorul. In general este in jur de 75%, desi laboratoarele cer 100%.
La cursuri nu este nevoie de prezenta. Vor fi profesori care vor spune ca fac prezenta, dar nu prea tin cont de ea, in mare parte pentru ca sunt multi colegi care se trec intre ei si este greu de vazut in 200 de persoane cine a fost intr-adevar si cine nu.
Dar, daa nu ai prezenta ceruta de profesor la seminarii si laboratoare vei avea restanta.

La seminare si laboratoare mai ai si proiecte. Pe care, daca nu le aduci in timp sau pe care daca nu le faci, din nou, ai restanta.

Diferenta dintre laboratoare si seminarii este ca laboratoarele sunt practice si cer mai multe credite, iar seminariile sunt teoretice si au mai putine credite.

Cam asta ar fi, sper ca ti-am fost de folos.
Sarbatori fericite!