| MeisterSchnitzel a întrebat:

Neața, fraților! Scuzați-mă că vă deranjez în această minunată dimineață de duminică. Am dat peste ce pare a fi carnetul de note al străbunicului din 1913, când studia la Școala Superioară de Științe de Stat. M-am apucat să răsfoiesc caietul și am dat de o pagină cu titlul "Examenele Anului I". Sistemul de notare e super dubios, fiind bazat pe bile albe și bile roșii. De exemplu: la examenul la științe financiare (18 iunie 1914) a luat 1 bilă albă și 2 bile roșii. La următorul examen (3 octombrie 1914) a luat 0 bile albe și 3 bile roșii. Îmi poate explica cineva cum merge acest sistem de notare?

27 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Sistemul de notare cu bile se folosește si astăzi in in invațamântul preșcolar. Bile albe, bile roşii şi bile negre au echivalentul in foarte bine (8-10), bine pentru rosu (5-7) si nesatisfactor (de la 4 in jos). Aia cu notele de la 1 la 10 este doar interpretarea mea si nu pot garanta ca este asa, dar asta este echivalentul in calificative.

| MeisterSchnitzel explică (pentru Salontanul):

Nu știu ce să zic. Dacă adunăm suma bilelor albe cu cea a bilelor roșii primim întotdeauna 3 bile. Plus că nu sunt menționate bilele negre în nicio notă la niciun examen.

| Salontanul a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Pai probabil a invatat carte si n-a primit bila neagra! A fost un student bun spre foarte bun. Dar treaba cu bile o stiu de la bunicul meu care a fost preot si si-a inceput cariera acum 100 de ani.

| MeisterSchnitzel explică (pentru Salontanul):

Nu la asta mă refeream. Este un chenar cu data prezentării la examen, materia examenului și apoi 2 căsuțe mici cu bilă albă și bilă roșie. Uite o poză:
http://prnt.sc/119g97o
Oricum, mulțumesc foarte mult pentru ajutor.

| Salontanul a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

A! Asta nu stiu. Imi pare rau!

| MeisterSchnitzel explică (pentru Salontanul):

Chiar și așa, măcar ai vrut să ajuți. Mulțumesc!

| Salontanul a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Cu placere! Pacat ca nu te-am putut ajuta cum trebuie!

| Anuket a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Poate te ajută asta: https://www.google.com/......din-6/amp/
"Acestea erau susţinute în prezenţa a trei profesori, fiecare dintre care avea o punguliţă cu trei bile: albă, roşie şi neagră. Dacă studentul comitea mici erori, unul dintre profesori putea să-i dea o bilă roşie, ceilalţi doi – câte o bilă albă.
Existau, fireşte, şi variantele: două bile roşii, plus una albă; toate trei bile roşii. O bilă roşie plus una neagră însemna restanţă. Două bile negre, plus una roşie îi spunea studentului că a căzut şi va susţine examenele în altă sesiune." De asta nici nu apar bilele negre în carnet.

| minrest a răspuns (pentru Anuket):

Foarte interesant; ma bucur sa aflu asta. Potrivit teoriei userului Jassmina, esti in varsta de cel putin 130 de ani.

| minrest a răspuns (pentru Salontanul):

Eu zic ca ati raspuns bine; ambele culori sunt de trecere; neavand bile negre, era student bun. Tinand cont si de exigenta de atunci. Ati raspuns cat ati stiut, dar fara date gresite, si ati stiut date relevante.

| minrest a răspuns (pentru Salontanul):

A raspuns mai jos Anuket; albe, bine; rosii, trecere; negre, nesatisfacator. Exact cum ati spus si dumneavoastra. S-a pierdut in timp doar sistemul cu trei examinatori. Respect!

| Salontanul a răspuns (pentru minrest):

Multumesc! Respectul este reciproc.

| RAY a răspuns:

Jasmina uite asa nu putem stii nici de cele doua razboaie mondiale.

| Violleta2022 a răspuns:

Imi pare rau sa-ti comunic, dar nu cred ca mai exista cineva printre noi din 1913 (acum 108 ani).

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Trebuie neaparat sa fi trait in acele timpuri ca sa poata sa raspunda? Exista istorici, informati, care au avut bunici, strabunici sau povesti din generatie in generatie vorbindu.se despre asta. Uneori dai niste raspunsuri doar de dragul de a da, fara sa ai vreo informatie ajutatoare cu privire la intrebare. Nu ma mir acum de ce in ultimele 3-4 zile s.au postat intrebari pe platforma cu privire la tine. Toti se plang ca dai raspunsuri aiurea.

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai dreptate! Mi-a dat si mie raspunsuri aiurea si daca a vazut ca o contrazic cu argumente m-a blocat. Copil rasfatat. laughing

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am vrut sa scot in evidenta suta de ani si sistemul de atunci, care nu a fost cunoscut nici macar de bunicii tai, care in 1930 si 1940 aveau deja sistem de notare cu cifre/numere.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Nu. Ai scos in evidenta faptul ca nu o poate ajuta mai nimeni pentru ca nimeni nu mai traieste de atunci si care sa navigheze pe platforma pentru a o putea ajuta. Conteaza cum ti se interpreteaza cuvintele, nu ce vrei tu sa se inteleaga. Citeste din nou ce ai scris in primul comentariu. Eu ti.am spus ca nu trebuie sa fi trait in acele timpuri ca sa stii care era treaba cu acel sistem de notare. Exista bunici, parinti care ne.au povestit despre asta. Povesti ce s.au dus din generatie in generatie despre acele timpuri. Imi sustin parerea in continuare, dai raspunsuri aiurea uneori.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici de prin 1930 nu mai traiesc multi, deci slabe sperante sa mai stie cineva.
Iti aduc aminte ca tu cauti printre userii de pe acest forum, care nu cred ca au mai mult de 70 de ani, cei mai batrani dintre ei, deci imposibil sa se stie, de acest sistem de notare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Uita.te la ultimul comentariu al lui @Salontanul, este fix despre ce vorbeam, stie despre astea din ce ii povestea bunicul lui, povesti ce se duc din generatie in generatie.

| minrest a răspuns (pentru Violleta2022):

Un istoric specializat in educatie, sotia unui prieten, imi explica cu vreo opt ani in urma sistemul de examinare si evaluare din Franta, din scolile episcopale, inainte de aparitia universitatilor medievale. In naivitatea mea, nu mi-am dat seama ca e in varsta de 900 de ani. Nu isi arata varsta.

| Catrice a răspuns:

Poate găsești aici, n-am eu timp să-ți caut
https://www.academia.edu/......1871_1948_

Oricum,în școli (aia e carnet de student gen dacă nu te-ai prins), se făcea notarea cu note de la 1 la 10.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Habar nu ai cati sunt pe plaforma, cine este pe plaforma, ce informatii detin, ce trairi au dar iti dai cu parerea si ma contrazici ca n.are cine sa.l ajute? Ai innnebunit? Cati ani ai daca nu te superi? am impresia dupa limbajul tau ca esti trecuta de jumatatea vietii. S.ar explica multe in cazul asta.

| EllaAndreea1655 a răspuns:

Da este unul fin cele mai vechi sisteme de notare ale sistemului educational din Romania, desi putin stiu de el a fost folosit pana cand s-a hotarit inlocuirea acestuia cu o gama de simboluri menite diversitatii, iar acestia au ales notele, de la 1 la 10. Revenim : bila alba inseamna trecere, adica a luat un eventual test sau examen, iar cea rosie ca la picat, adica nu a avut suficient punctaj pentru a trece.

| IesiAfaraAtingeIarbaGasesteTiUnScopInViataDrmm a răspuns:

Încă nu ți-a scotocit prin întrebări ca să găsească ceva de viață ta de care să se ia?
De parcă nu ar putea avea cineva un străbunic sau un bunic în viața care să știe...
sau părinte căruia i-au povestit bunicii ceva.
Ea nu știe ce a fost în lume înainte de anul nașterii ei. Nu a fost acolo ca să vadă.
Mereu vorbește de respect, educație, bun simt și toate lucrurile care îi lipsesc. Desi toate interacțiunile cu ea de pe site-ul asta ÎNCEP prost din cauza atitudinii ei și continuă dezastruos pentru că se face nesuferită din primele cuvinte și nu mai are nimeni răbdare cu ea.
Cel mai lipsit de carisma om.