| SpecialOana06 a întrebat:

Poate sa-mi dea cineva exemple de TRIOLET de la cuvantul calatorie?

3 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Ce înseamnă " TRIOLET de la cuvîntul "călătorie"?
Eu nu am înţeles.

| SpecialOana06 explică (pentru corolav):

Triolet este o poezie...si de la calatorie inseamna ca tu trebuie sa scrii calatorie pe verticala, dupa aceea incepi cu litera C si scrii o propozitie, dupa aceea incepi cu litera A si tot asa ar fi bine sa aiba si rima..ca doar e o poezie. happy

| corolav a răspuns (pentru SpecialOana06):

Domnișoară, „special" ( nu de ce ești așa de specială?), așa cum ai răspuns matale tot nu e de înțeles, dar voi încerca să traduc eu ceea ce ai vrut de fapt.
Într-o arie a cunoștințelor de cultură generală, cuvîntul „triolet" are două sensuri:
a) numele unei celebre scriitoare franceze, Elsa TRIOLET ( 1896 - 1970)( pe numele adevărat Elsa BRICK, de origine rusă), participantă în rezistența franceză din anii *40, cumnata lui Maiakovski și soția lui Louis Aragon.
După cum poate ai înțeles, acest nume „triolet" reprezintă, de fapt, un pseudonim al respectivei persoane. Preluat, metaforic, după cel de mai jos.
b) termen muzical care definește gruparea consecutivă a trei note (muzicale; „tri " provenind de la „trei") interpretate pe distanța unui singur timp ( de regulă pătrime).
Acest „triolet ", pe care ni-l propui matale, se pare că este titlul unei poezii și ca tare( prin urmare, deci), trebuia scris între ghilimele.
Mai departe...
S-ar părea că ceea ce vrei matale este de fapt un „acrostih".
Mai exact, un mic joc de cuvinte, prin care se compune o poezioară de asemenea manieră încît prima literă a fiecărui vers, citită de sus în jos, să dea un cuvînt care să aibă un anume sens, o atenționare, o dedicație, o urare etc.
Cum, probabil, matale vrei să iasă cuvîntul „călătorie".
Aici mă opresc cu răspunsul pentru că, deși m-aș pricepe să te ajut, ar fi degeaba. Mi se va șterge „capodopera". Așa după cum, foarte probabil, și acest răspuns, din care eu am reușit să fac „o veritabilă teză de doctorat literar - muzicală".
Să fii sănătoasă!

Întrebări similare