| aead a întrebat:

am nevoie de un referat la chimie despre electroliza! cine ma ajuta cu un link bun? dau gunda 1 multumesc anticipat

4 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Poți căuta și aici, www.referate.ro
Pa, pa.

| alexlaura91 a răspuns:

Iti las eu un link : http://referat.clopotel.ro/Referat_la_Chimie__Electroliza-12761.html, iar daca nu este folositor poti da o cautare rapida pe google.

| denisa100 a răspuns:

Inainte de anul 1880, energia electrica avea o utilizare foarte limitata in industria chimica, cu toate ca primele cercetari de laborator in domeniul electrochimiei dateaza inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Dezvoltarea larga a electrochimiei industriale a inceput abia dupa inventarea si perfectionarea dinamului. Un rol important in dezvoltarea electrochimiei ii revine lui M. Faraday care a formulat legile fundamentale ale electrolizei. Daca e sa vorbim de cuvintul "electroliza"- acesta ar insemna: "lisis"- descompunere, "electro"- curent, si, prin urmare:

Procesul de oxido-reducere care are loc la electrozi la trecerea curentului electric continuu prin solutia sau topitura unui electrolit se numeste electroliza. Electrolit--substanta chimica care se poate descompune sub influenta unui curent electric. Cu acest scop se folosesc asa-numitele "bai de electroliza".In procesul electrolizei energia electrica se transforma in energie chimica, adica in energia substantelor formate.

Fomenul dat este complex si consta in urmatoarele:

daca introducem 2 electrozi in solutia sau topitura unui electrolit si-i vom uni catodul (-) si anodul (+) unei surse de curent electric continuu, atunci, sub actiunea cimpului electric are loc cit migratia ionilor cu sarcina pozitiva (cationi) catre catod si a ionilor cu sarcina negativa (anioni) spre anod, cit si neutralizarea acestora.

La catod cationii aditioneaza electroni si se reduc. Anionii, apropiindu-se de anod, cedeaza electronii si se oxideaza.Catodul este un reducator puternic, iar anodul oxidant.

Atomii transformati in procesul de electroliza se pot depune ca atare pe electrod sau pot reactiona: cu moleculele dizolvantului, cu electrodul, sau intre ei. Se formeaza astfel produsi secundari ai electrolizei.Produsele electrolizei depind de natura si concentratia electrolitului, de natura anodului si de densitatea curentului electric.

In continuare se vor analiza, in majoritate, fenomenele ce au loc la electroliza sarurilor. Electrozii pot fi insolubili (C-carbune, Pt) si solubili (toate celelalte). Astfel, deosebim doua tipuri de electroliza: a topiturilor si a solutiilor.

2. Legile electrolizei
Legile cantitative ale electrolizei au fost descoperite de catre M. Faraday (1827).

2.1 Legea I a lui Faraday.
Masa substantei depuse sau dizolvate la electrozi este direct proportionala cu cantitatea de electricitate care trece prin electrolit:m = k * Q, unde k este echivalentul electrochimic, care a legat de masa molara a echivalentului prin expresia:
k = Me/F; Me (X)= M (X)* 1/Z.
Q este cantitatea de electricitate (in C):
Q = It, unde I este intensitatea curentului (A),
t -- timpul (s).

Astfel,
m = Me/F * It.
Deoarece:
Me = A/Z, m + AIt/ ZF, unde A reprezinta masa atomica a elementului,
Z numarul de electroni care participa in procesul de oxidare sau reducere.

2.2 A II-a lege a lui Faraday
In electrolizoarele unite in serie masele substantelor obtinute la electrozi sunt direct proportionala cu masele molare ale echivalentilor chimici.Echivalentii electrochimici sunt proportionali cu masele molare ale echivalentilor chimici:k1 : k2 = Me1 : Me2 sau Me1/k1 = Me2/k2 = F.

Pe aceasta baza se poate determina constanta lui Faraday, adica cantitatea de electricitate necesara pentru descompunerea unei mase molare a echivalentului substantei. Este posibil de examinat electroliza in dependenta de natura chimica a electrolitului (anionul electrolitului poate fi radicalul unui acid oxigenat sau neoxigenat).

3. Electroliza topiturilor
La electroliza topiturilor se oxideaza si se reduc ionii electrolitului.
Luam ca exemplu procesele ce se petrec la electroliza topiturii clorurii de sodiu NaCl:
Schema electrolizei topiturii NaCl:NaCl = Na+ +Cl-
(-) catod 2Na+ + 2e? Na (reducere)
(+) anod 2Cl- -2e? Cl2 (g) (oxidare)

Ecuatia sumara: 2NaCl?(electroliza) 2Na + Cl2 (g)
Pentru a reprezenta in scris procesele se alcatuieste schema electrolizei si se egaleaza numarul de electroni aditionati si cedati, numarul de ioni si atomi ai tuturor elementelor, apoi se alcatuieste ecuatia sumara a electrolizei in forma moleculara. Electroliza topiturilor este folosita la obtinerea metalelor alcaline, alcalino-pamintoase, aluminiului, magneziului, beriliului, lant anoidelor si unor metale greu fuzibile, ca titanul, molibdenul s.a.

4. Electroliza solutiilor apoase de electroliti
In solutii apoase procesele decurg mai dificil decit in topituri.Deosebim procese catodice si procese anodice in solutiile apoase de electroliti.La procesele anodice si catodice in cazul dat poate participa si apa.

| alexlaura91 a răspuns (pentru denisa100):

Exact asta se afla in linkul pus de mine happy