|

Salut TPU! Am o intrebare posibil stupida, dar in ce constau granitele terestre ale statelor? laughing Adica sa zicem granita Romania-Ungaria, in ce consta? E doar un gard foarte lung cu cate un punct de trecere si ceva punct de observatie din cand in cand sau cum? Dar cea Ucraina-Republica Moldova (terestra)? Alta intrebare este cum sunt observati cei ce trec granita pe rauri ilegal? Toate intrebarile mi-au venit dupa ce am citit o stire despre 4 ciobani din Moldova care au trecut granita in Ucraina, au furat 1000 oi si le-au adus in Moldova laughing. Dau funda!

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu ti se pare interesant faptul ca atunci cand oamenii spun ca au o intrebare stupida, de cele mai multe ori e o intrebare chiar buna?

Unele granite sunt cu zid / gard / whatever, numit si "border barrier" (vezi aici https://en.m.wikipedia.org/wiki/Border_barrier), iar altele sunt delimitate de rauri, munti, paduri, desert, sau chiar par haotice (faimoasa granita Olanda-Belgia in mijlocul orasului Baarle). Romania-Ungaria nu are gard / zid / whatever, ci puncte de control. Nici Ucraina-Moldova nu are border barrier.

Am gasit si un link acceptabil cu poze cu granite: https://www.boredpanda.com/international-borders/

| explică (pentru Osneros):

Deci practic, in teorie daca vrei sa treci granita ilegal poti doar sa ocolesti punctul vamal si sa treci sperand sa nu te observe vreo garda?

| a răspuns (pentru IGPI):

Exact.

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Granița de cele mai multe ori nu e fizica. E doar imaginara dar sunt multe patrule de a lungul ei.

| a răspuns (pentru suntserios):

Am votat gresit, scuze.

| a răspuns:

Intrebarea ta e departe de a fi stupida, e usor sa spunem ''granita'', dar la ce lucru concret ne referim? Fiecare tara isi amenajeaza granita terestra cu fiecare vecin, dupa cum are nevoie si in limita posibilitatilor. Pe timpul lui Ceausescu granita noastra terestra consta dintr-o fasie lata, arata, foisoare din loc in loc si patrulata de soldati, practic nu puteai sa te astepti sa treci granita neobservat, speranta era sa fi detectat prea tarziu. Ceausescu voia sa isi tina supusii in tara cu forta; jumatate din populatie ar fi plecat din tara, daca ar fi putut. Acuma vecinii nostri sunt state membre UE, Moldova stat fratern in care suntem implicati mult, si Ucraina cu care pe tacute am trecut de la ostilitate la amicitie; nu mai simtim nevoia sa inchidem granita. In anumite zone stiu ca avem garduri din panouri de plasa, cum vezi in jurul terenurilor virane mai mari.