|

Salut TPU, de maine mai sunt fix 4 luni pana la examen, va rog sa-mi spuneti cum sa ma apuc, adica in ce mod, de exemplu Chill-adica sa fac 1/2 modele pe zi la ambele si sa invat ce n-am stiut, Modu Normal sa fac 2/3 sa invat ce nu am stiut si la final dupa ce le termin sa ma apuc sa fac iar doar ce nu am stiut sau Hardocre 3/4 modele pe z sa invat inainte ce nu stiu(ma uit pe model) dupa model si sa fac tot iar SAU SUGERATI-MI voi un plan pe care SA-L URMEZ CA SA INVAT PENTRU EXAMEN?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| a răspuns:

Salut!

In primul rand, nu iti neglija sanatatea in proces, respectiv sa dormi bine, aproximativ 8-9 ore pe noapte, sa ai o alimentatie sanatoasa, sa nu o dai pe sucuri/energizante/cafele/tigari pentru ca o sa iti manance toata energia. In schimb, mananca fructe/dulciuri in procesul de invatare, deoarece iti reface rezervele de glucoza iar creierul este mare consumator, mai ales cand depui un efort de concentrare. Si sa nu uiti de apa, bea multa apa. De asemenea, cauta sa faci miscare, ia o pauza la aproximativ o ora de 5-10 minute in care sa te misti prin casa, sa te intinzi etc.

Acum ca am scos toata partea de cum ar trebui sa ai grija in procesul de invatare, sa vedem cum inveti.

Vezi care sunt cerintele examenului, consulta modele vechi si vezi ce stii si ce nu stii.

Pentru examenul la romana, cauta sa faci prima parte la ambele subiecte, numai prin exercitiu poti sa le retii pe unele din ele. Selecteaza exact exercitiile care ti se par cele mai grele si la care ai indoieli, nu iti bate capul cu ceea ce stii.

Pentru compunerea argumentativa sa nu indraznesti sa te apuci sa tocesti fiecare model in parte, sunt imposibil de retinut in modul asta. In schimb, fa-ti timp sa scrii ideile principale si sa retii acele idei, ca mai apoi sa infloresti compunerea pe baza lor, cu conditia sa nu uiti sa dai si exemple din text.

Pentru compunerea de la subiectul II (habar n-am cum i se mai spune), e de ajuns sa iti dai frau liber imaginatiei, scrie ce iti vine in cap, lumea o sa te judece doar in baza baremului, nicidecum despre cum ai pus problema in compunere.

La matematica treaba e naspa, in sensul in care sunt foarte multe formule. Ce recomand este sa le scrii toate formulele care ti-au fost predate de-a lungul anilor, la algebra si la geometrie separat, si sa incepi sa faci exercitii cu fiecare dintre ele, apoi le mai combini pe acolo. Chiar daca te simti stapan pe ele, continua sa faci exercitii, sunt atatea interpretari de probleme care se rezolva in acelasi mod, insa cei care formuleaza subiectele jongleaza cu (virgula) cuvintele, in asa fel incat sa te induca in eroare si sa te blocheze, insa doar necesita un efort de concentrare putin mai mare.

Dupa ce faci toate astea, te poti apuca insfarsit de facut modele, doua-trei modele pe zi zic ca ar fi ok, daca o culegere are cam 100 de modele, iar tu ai cate una pentru fiecare materie, o sa le termini in cam 2 luni si jumatate. Pare mult, dar consider ca 5 ore de efort zilnic mai ales in perioada asta este in regula. Ai 4 luni la dispozitie, timpul perfect pentru a te apuca sa evaluezi tot ce stii si sa iti mai ramana si o saptamana pe urma sa te odihnesti inainte de examen.

Aproape de ultimul rand, vreau sa iti zic si faptul ca trebuie sa reglezi si mediul in favoarea ta. Tin minte ca aproape de examen ascultam numai Cedry2k si de astea super depresive, si inainte de examen cu o saptamana am avut o criza. Am vazut unde era problema, si am gasit si rezolvarea: numai piese de la Dani Mocanu pana la examen, asta a fost. Ideea de baza este sa fii optimist si sa fii intr-un mediu care sa iti sustina starea asta de optimism.

De asemenea, dupa toate astea ce le-am mentionat, este nevoie si de vointa ta. Stiu cum este sa te descurajezi cand vezi ca nu iese un exercitiu si sa il lasi balta. Stiu cum e sa vezi culegerea aia groasa de 300 de pagini plina de modele si bareme de corectare. Inteleg perfect pentru ca am fost pus in aceeasi situatie, insa ideea este ca se poate. Trebuie sa fii consistent si perseverent in asta. Ma jur ca as vrea sa iti dau o varianta mai simpla de a trece prin asta, dar nu exista. Trebuie sa iti intelegi conditia, respectiv ca esti elev, si ca treaba ta este sa inveti. Dupa ce te impaci cu ideea ca nu e nimic altceva ce poti face, devine mai usor.

Mult succes!

| explică (pentru Mandeliu):

Frate, ești un exemplu de om care trebuie urmat de o întreaga societate, cel puțin din ce am citit si cum te ai exprimat. Mulțumesc mult frate si daca vrei te pot ajuta cu tot ce vrei tu(sau încerc). Mulțumesc mult de ajutor si sprijin

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Invata cat mai mult si aia e.

| a răspuns:

Chill e cel mai bine. Ai timp suficient. Cum a spus și userul de deasupra, nu-ți neglija sănătatea ca să strângi mai multe ore de "învățat", că faci mai mult rău decât bine.

| a răspuns:

Invata pe zi minim 2 ore la o materie! Este suficient timp! Dar nu uita ca dupa ce termini o unitate/ capitol sa recapitulezi astfel in cat sa nu uiti ceva...alftel munca va fi degeaba
Eu zic deocamdata sa fii calm/ a, dar cu simt de raspundere si sa incerci sa inveti zilnic! Bafta!