|

Salut, TPU! Un prieten de al meu m-a intrebat daca, dupa parerea mea, trebuie sa ai notele din 9-12 foarte mari pentru a intra la o universitate de prestigiu (Oxford, Yale etc). I-am raspuns ca dupa parerea mea nu conteaza decat BAC-ul, discursul, punctajele de la olimpiade/concursuri si limba engleza bine stapanita. Cel putin la noi in tara sunt probleme mari cu sistemul educational asa ca m-am gandit la faptul ca notele nu reprezinta intotdeauna cunostintele si nu este important pentru o facultate in general sa nu te accepte pentru niste greseli/ note mai mici pe care le-ai facut/luat in trecut. Ideea principala este ca performantele actuale conteaza si cateva actiuni importante din trecut (Olimpiade etc). Practic, un copil care a avut 4 media pe an si in urmatorii ani si-ar fi imbunatatit notele, e un semn cum ca acel copil si-a schimbat viziunea despre viata si isi doreste sa ajunga o personalitate importanta. Ce parere aveti despre raspunsul meu? Voi ce credeti?

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Ca sa intrii la o universitate de prestigiu din America, ca copil de romani, trebuie sa fii olimpic la o materie, altfel nu ai sanse sa ajungi la o facultate de elit de acolo.

Cat priveste faptul ca un copil si-a schimbat viziunea si notele in timp, ajungand de la note de 4, la note mai bune, da, este un semn ca s-au imbunatatit lucurile, ca este mai constiincios si ca doreste sa faca ceva in viata, dar asta nu va conduce la concluzia ca, va ajunge o personalitate importanta.
Totusi, un copil care a luat ani la rand nota 4, ori este un copil cu retard mental ori un copil foarte puturos, care nu a avut chef de invatat. faptul ca a inceput sa invete mai bine, poate fii pentru ca cineva il impinge de la spate sau ca face lectii cu el si in extemd e putine cazuri, ca s-a mai marit si ii este rusine sa aiba note numai de 4. Dar un asemeena copil, nu va avea niciodata note de 9 si 10 pe linie, pentru simplu fapt ca nu poate.
De fapt, atat in tara cat si peste hotare notele sunt primul sistem de "apreciere" a munci tale.
Ma rog, in strainatate sunt calificative ( bine, foarte bine, slabut, excetional), dar sunt echivalente cu notele din sistemul european.
BAC-ul este un examen al maturitatii si al cunsotintelor acumulate in cei 12 ani. El conteza intr-o mica masura, ca sa dovedesti ca ai fost capabil sa termini onorabil un liceu.
Bineinteles ca de el depidne o facultate si tot de el depinde si un serviciu mai bun.
Dar nu se pot baga niciodata in aceeasi oala un olimpic, cu un copil de nota 4, chiar daca si-a mai imbunatatit notele in ultimii ani. Diferenta de IQ va fi enorma, dandu-i sanse doar copilului olmpic sa ajunga cineva foarte important.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai note bune -> liceu bun si mai recunoscut -> mai multe sanse sa intri la facultatea respectiva. Da conteaza mai mult ce ai zis acolo, dar trebuie sa si ai un parcurs oarecum exemplar in liceu ca sa intri la una din facultatile astea de top.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează