|

Sunt clasa a 10 a și pe 7 martie urmează sa fie olimpiada de limba romana, etapa județeană. Îmi doresc foarte mult sa trec la nationala (din clasa a 5 a și pana acum m-am chinuit mai mult sau mai puțin, dar n-am reușit niciodată). Cum profesorul meu nu se arata foarte dornic sa ma inițieze în 'secretele' succesului, eu fiind pe profil real, va cer orice sfat care m-ar putea ajuta și de care voi tine cont. Ce cărți as putea sa citesc pentru idei la eseuri, cum sa trec de emoții și sa elaborez cea mai buna lucrare de pana acum? Sunt sigura ca am șanse, anul trecut am luat mențiune fără niciun fel de pregătire, dar am nevoie de ceva de care sa ma agat și sunt dispusa sa-l caute oriunde și la oricine.

1 răspuns:
| a răspuns:

Nu-ti pot da sfaturi legate de ce sa citesti, dar iti pot da niste sfaturi in legatura cu rutina pe care ar trebui sa o ai inainte de "marea zi".

Sfatul meu este sa nici nu te gandesti sa inveti ceva cu 2 zile inainte de ziua in care urmeaza olimpiada, deoarece dupa cum bine se stie, a ingrasa porcul in ajun nu merge. Degeaba te zbati pe ultima suta de metrii ( si ti-o spun din experienta ), creierul nu e structurat in asa fel incat sa retina informatii intr-un timp scurt. Informatiile trebuie intelese si memorate pe o perioada mai lunga de timp.

Daca nu ai un stil de viata sanatos, iti sugerez sa iti creezi unul si sa incerci sa-l urmezi in perioada asta ( si, si dupa ). Pana pe 7 martie mai e destul asa ca lasa mancarea nesanatoasa, formeaza o ora de somn potrivita ( ora 23 ar fi ideal ), dormi 8 ore si stabilesteti un program batut in cuie de invatat. Creierului ii plac pattern-urile si astfel invatand mereu la aceeasi ora il ajuti. De asemenea un stil de viata sanatos iti ajuta creierul si e dovedid stiintific ca ajuta si la gandire.

Invata in reprize scurte ( 30 de minute ) cu pauza intre ele. Daca stai si inveti 3 ore continuu doar iti obosesti creierul. Oricum atentia noastra se pierde dupa o perioada oricat de motivati am fi noi, pur si simplu creierul zice " Nu mersi, m-am plictisit de atatea informatii ".

Fi optimista si vezi partea plina a paharului, adica gandeste ca o sa reusesti. Partea asta ajuta foarte mult si te automotiveaza.

La olimpiada propriu zisa, calmeaza-te. Nu ai nimic de pierdut. E o olimpiada, nu e pe viata si pe moarte. E o proba intelectuala. Daca te stresezi/enervezi nu te va ajuta deloc. Ignora ce se intampla in jur, izoleaza-te de colegi si de galagia din jur si concentreaza-te.

Poate te ajuta altcineva cu sfaturile despre carti.